Ik mag dan al geen voorstander zijn van het sanctioneren van niet-Nederlandstalige ouders, ik ben wel een grote voorstander van het aanbieden van kwalitatief hoogstaande cursussen Nederlands als tweede taal aan niet-Nederlandstalige ouders van schoolgaande kinderen. Meer zelfs, ik doe er al dertig jaar onderzoek naar. Eén absolute good practice (dat toont het onderzoek van Joke Drijkoningen) is KAAP, een project van de stad Antwerpen. Het idee is simpel:
1. Bied aan niet-Nederlandstalige ouders een cursus Nederlands als tweede taal aan die gericht is op de communicatie tussen school en ouders: de ouders leren de brieven van de school begrijpen, het rapport interpreteren, ze leren hoe je uitlegt dat je kind ziek is en niet naar school kan komen of het huiswerk van gisteren niet begreep…;
2. Organiseer die cursus in de school van de kinderen: de cursus gaat dus niet door in een centrum voor volwassenenonderwijs, maar in de gebouwen van de basis- of secundaire school zelf, zodat de ouders volop de kans krijgen om met de brieven en rapporten van de eigen school te werken, de gebouwen te leren kennen, een klasbezoek te brengen. Zo ontstaan ook veel makkelijker laagdrempelige contacten tussen de ouders en de leraren/directie van de school.
3. Nodig de ouders die de cursus volgen uit om een activiteit op de school te organiseren (bv. een ontbijt op school, een spelnamiddag, een ruilbeurs): door die activiteit krijgen de ouders die de cursus volgen de kans hun nieuwe taalcompetenties in de praktijk om te zetten en vele andere ouders te leren kennen.
4. Nodig de leden van het schoolteam uit om in het kader van het project na te denken over de manier waarop zij met de niet-Nederlandstalige ouders communiceren: zijn we duidelijk genoeg in onze communicatie? Zijn we bereikbaar? Wat kan er beter?
Het project werd ontworpen en helemaal uitgewerkt (met lesmateriaal en voorbeelden van goede praktijk) door het Centrum voor Taal en Onderwijs van de KU Leuven. Het is een project dat vertrekt vanuit een warm-participatief model, eerder dan vanuit een koud tucht- en sanctiemodel. Het is een project dat inzet op de taalvaardigheid Nederlands van de ouders, hun betrokkenheid bij het schoolgebeuren, en de banden tussen school en ouders. Het is een project dat bruggen bouwt.
Vandaag leeft het project nog steeds in de stad Antwerpen dankzij de steun van het stadsbestuur. Het Antwerpse voorbeeld leert dat het project goed werkt als verschillende partijen er zich samen achter scharen. Uitrollen in heel Vlaanderen, zou ik zeggen.
johandeschryver zegt
Prachtig, slim project. Kunnen we zomaar terecht bij het Centrum voor Taal en Onderwijs van de KU Leuven voor meer info en materiaal?
Marc Kregting zegt
Wat een mooi initiatief! Goed ook om geen apart gebouw als decor te kiezen maar de school van de kinderen – en om te zorgen voor kinderopvang.
Een paar kanttekeningen. Mijn indruk is dat miscommunicatie niet alleen plaatsgrijpt met anderstalige ouders. Ook moedertaalsprekers vertonen problemen met het Nederlands (laaggeletterdheid, enz). Kunnen zij niet gewoon aanschuiven? Of worden ze geacht ‘zelfredzaam’ te zijn?
En mede geïnspireerd door de blog van Marc van Oostendorp van vandaag (https://neerlandistiek.nl/2023/01/behelzen/) zou het me vruchtbaar lijken om tegelijk het docenten-Nederlands tegen het licht te houden. Wat betekent het netto dat een project ‘inzet op’, waarom wil het weer ‘bruggen bouwen’ en moeten we het echt ‘uitrollen’?
DANA zegt
Ik ben hier om Dr.Sunny te bedanken voor het redden van mijn relatie. Ik ga al vier jaar uit met een man, hij is 36 en ik ben 31. Mijn vriend is altijd zo liefdevol en zorgzaam geweest dat hij me aan al zijn familie en vrienden heeft voorgesteld als zijn verloofde nadat we ons een paar maanden geleden verloofden. We hadden onze trouwdatum al vastgelegd totdat mijn dromen ineens een nachtmerrie werden. Slechts een paar weken voor onze bruiloft veranderde mijn verloofde, in die mate dat hij zei dat hij niet langer geïnteresseerd was in de relatie, simpelweg omdat hij genoeg van me had, hij wist dat dit kwam omdat zijn ex-vriendin hem had gesmeekt om komen. al die tijd, maar hij zei dat ze niet in haar val zou trappen, maar toen hij zei dat het allemaal voorbij was, wist ik dat zij de oorzaak was. De hele dag en nacht huilde ik met heel mijn hart en smeekte mijn verloofde om terug te komen omdat we onze bruiloft al hadden geregeld, maar hij weigerde totdat ik hoorde van Dr.Sunny de spreukgieter, ik nam contact met hem op en hij vertelde me wat ik moest doen, wat zou wat vrijgeven. spreuken en mijn verloofde zal binnen 48 uur na de spreuk terug zijn. Een paar dagen na de betovering, zoals beloofd door Dr.Sunny, was mijn verloofde bij mij thuis en smeekte me op mijn knieën om hem te vergeven en zei dat het hem speet en niet wist wat er met hem was gebeurd … allemaal dankzij Dr. Sunny voor het redden van mijn relatie. , we zijn een paar dagen geleden getrouwd. Als je een spreukmaker nodig hebt voor welke vorm van spreukwerk dan ook, neem dan contact op met de machtige geestman Dr.Sunny op Whatsapp: +2348082943805. of per e-mail: drsunnydsolution1@gmail.com