Op 16 juli 2023 is het precies 100 jaar geleden dat Louis Couperus (1863-1923) overleed. Deze Nederlandse schrijver schreef poëzie, romans, reisverslagen en columns. Hij was een van de eerste vertegenwoordigers van het literaire naturalisme. Tot zijn bekendste werken behoren Eline Vere (1889), De Stille Kracht (1900), De boeken der kleine zielen (1901) en Van oude menschen, de dingen, die voorbijgaan (1906).
De 100e sterfdag van Couperus inspireerde ons tot het maken van dit gelegenheidswoordenboekje. Alle honderd hier opgenomen woorden komen voor als lemma in het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT). Moeilijk was het niet om die te vinden. In totaal herbergt dat woordenboek bij 3726 trefwoorden een of meer citaten uit 21 verschillende titels van Couperus!
Louis Couperus hechtte groot belang aan een welverzorgd uiterlijk en aan zijn kleding. Ook bij de beschrijving van zijn romanpersonages besteedde hij daar veel aandacht aan. Daarom hebben we als thema voor dit gelegenheidswoordenboekje gekozen voor woorden die betrekking hebben op kledingstukken, schoeisel, modeaccessoires en haardrachten. Samen vormen zij Het toilet van Couperus.
Elk trefwoord bevat een link naar de onlineversie van het WNT. Na elk trefwoord volgt de definitie ervan in de betekenis die Couperus heeft gebruikt én het bijbehorende citaat uit het WNT.
Met dit woordenboekje hoopt het Instituut voor de Nederlandse Taal het werk van Couperus levend te houden en enige bijzondere maar ook enkele heel gewone woorden over kleding en haardracht voor het voetlicht te brengen. Daarnaast willen we ook graag wijzen op de prachtige definities die de redacteuren van het WNT hebben gegeven voor ogenschijnlijk eenvoudige woorden, als bril en strik.
Peter van der Zwaag zegt
En te verkrijgen of te koop waar?