De constructie om te proberen te + werkwoord levert ons weleens moeilijkheden op wegens het kennelijk al te dicht bijelkaar voor (moeten) komen van tweemaal datzelfde woordje te.
Is dat zo, dat we moeite hebben met iets als het zeggen van tweemaal hetzelfde woord achtereen? Laten we LexisNexis gebruiken om te zoeken naar te te, dus binnen dezelfde zin tweemaal achtereen. Dat komt verrassend vaak voor, naar schatting zeker op dagelijkse voet:
- Volkskrant 13.09.2023 nadat de autoriteiten hem in 2014 met Amerikaanse hulp hadden weten te te arresteren na een jarenlange klopjacht
- Noordhollands Dagblad 13.09.2023 Wij hebben daarom het college gevraagd om met GGD Noord-Holland-Noord naar geschikte locaties op zoek te te gaan zodat (….)
- AD 16.09.2023 (….) lawaaiflitsers zijn nog niet betrouwbaar genoeg om in stelling te te zetten in de strijd tegen overlast veroorzakende automobilisten en motorrijders in de binnenstad van Breda.
Het bijzondere is dat het hier telkens om een verkeerde tekst gaat, incorrect Nederlands.
Hoe zit dat met tweemaal het achtereen?
Dat komt alleen al in de Handelingen van de Tweede Kamer duizenden malen voor. Sommige schrijvers zullen in plaats van het het de schrijfwijze ‘t het prefereren maar dat maakt niet uit. Een handjevol voorbeelden uit het kalenderjaar 2023 als illustratie:
- mensen die het het hardst nodig hebben
- zonder dat het het woord “crisis” eraan toegevoegd krijgt
- Ik vind het het goed recht van partijen om op te komen voor hun eigen commerciële belangen.
- dat het het een of het ander is
- of men het het ook waard vindt om die investering aan de voorkant te doen.
- Nou is het het geval dat de banken al jaren coaches hebben
- ik zou het het liefst meteen op dezelfde dag gehad hebben
Kortom het het kan in het Nederlands heel goed achtereen. Zó goed zelfs dat degene die tikt of corrigeert lichtjes een fout maakt want zeker niet elke het het is akkoord in 2023:
- De voorzitter: In één vloeiende beweging gaan we door het het tweeminutendebat Maritiem. (Tikfout voor met het n.a.w.)
- de Kamermotie van Ceder — die motie werd gesteund door het CDA — zegt dat het het fundamenteel anders moet
- Je wil het het CVV, het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid, ook vragen om casuïstiek te monitoren en te registreren,
- Bij normen voor toegankelijkheid gaat het het ook over spreiding, afstand en bereikbaarheid.
Tweemaal om achter elkaar kan prima (zoals …. om om hulp te vragen, of …. om om te gaan met) en hetzelfde geldt voor wie wie (wie wie is, dat is niet duidelijk). Verrassend vaak vindt LexisNexis gevallen waarvan evident zal zijn dat er gewoon sprake is van een niet-gecorrigeerde tikfout:
- We zijn als familie ook gevraagd om om bij te springen en zoveel mogelijk bij onze moeder te zijn.
- Daarom roept de bond op om om extra alert te blijven op misbruik van hun gegevens.
- Aan wie wie hij wordt gekoppeld weet Slobbe nog niet.
- Maar wie wie je ook spreekt over Te Rietstap: vroeg of laat valt het woord ‘sportief’.
Taal blijft mensenwerk.
Dit stuk verscheen eerder op het weblog van Siemon Reker.
Laat een reactie achter