Op zaterdag 27 januari 2024 vond aan de Universiteit Leiden de finale plaats van de 24e Taalkundeolympiade, georganiseerd door het Leiden University Centre for Linguistics (LUCL). Meer dan honderd leerlingen uit 4, 5 en 6 vwo die zich via een voorronde hadden gekwalificeerd, kregen vier uur de tijd om in een grote collegezaal vijf uitdagende opgaven over oude en moderne talen en schriftsoorten te maken. Zo bogen zij zich over het Pahawh Hmong-schrift, over het Iraqw, over het Sanskriet en over het Maori. Deze vier opgaven waren bedacht door studenten en oud-studenten van de opleiding Taalwetenschap: Melle Groen, Luc Segers en Jerome Jochems.
Middeleeuwse afkortingen
De vijfde en laatste opgave ging over het Nederlands en was van mijn hand. Hiervoor moesten de leerlingen door goed te lezen en te combineren zien te achterhalen welke waarde de verschillende afkortingstekens hebben die te vinden zijn op de eerste bladzijde van het handschrift van de beroemde Marialegende Beatrijs. Dit manuscript wordt bewaard in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag en is op haar website als bladerboek (blz. 52-59; f. 47v-54v) haarscherp in zijn geheel te bekijken, te lezen en te bewonderen.
De docent Nederlands die zijn of haar leerlingen deze Nederlandse opgave wil laten maken, kan hier de pdf van de opgave downloaden. Het spreekt vanzelf dat het bestand op papier aan de leerlingen moet worden overhandigd, want als zij toegang hebben tot het internet zijn de oplossingen direct eenvoudig te vinden.
Winnaars
Bij het nakijken van de opgave bleek deze een stuk lastiger te zijn dan ik had verwacht. Het gros van de leerlingen behaalde ongeveer de helft van het aantal te behalen punten. Maar voor één iemand leken de Middelnederlandse afkortingen geen probleem te vormen. Met 9 van de 10 punten stak Rens van Haaster er met kop en schouders bovenuit en dat zou hem geen windeieren leggen.
Rens van Haaster (Teylingen College Leeuwenhorst) was namelijk ook de overall winnaar van de Taalkundeolympiade 2024. De top vier bestond verder uit Fiona Haarbrink (Utrechts Stedelijk Gymnasium), Hu-Yen Tang (Gymnasium Camphusianum) en Andries Zijlstra (RSG Magister Alvinus). Zij mogen in juli van dit jaar Nederland vertegenwoordigen op de 21e Internationale Taalkundeolympiade in de Braziliaanse hoofdstad Brasília.
Vermeldenswaard is nog dat Fiona Haarbrink voor de derde opeenvolgende maal bij de beste vier deelnemers van de Taalkundeolympiade wist te eindigen.
Laat een reactie achter