Ik mag niet langer zwijgen. Waar je tot vorige week de draconische bezuinigingen op de wetenschap en het hoger onderwijs nog, weliswaar met enige moeite, kon afdoen als een financiële ramp, is nu definitief vast te komen staan uit welke hoek de wind waait. Die van een aanval op de liberale democratie, en het georganiseerde weerwoord.
In het hoofdlijnenakkoord was al afgesproken dat er een miljard euro bezuinigd moest worden, net zoals er grote bezuinigingen werden afgekondigd op de publieke omroep, op de kunsten en op de journalistiek. Misschien dat de kleurloosheid van de minister die het allemaal begeleidt ons nog heeft misleid: de man die voortdurend zegt dat het allemaal heel erg is, maar dat het nu eenmaal moet. Want er moet bezuinigd worden, ook al legt Bruins nooit uit waarom er bezuinigd moet worden als er ieder jaar miljarden euro overblijven en dit jaar bijvoorbeeld ook de dividendbelasting wordt afgeschaft, wat de staat ongeveer evenveel kost als wat er nu bezuinigd wordt.
Maar vanaf vorige week moet ik het wel zien. In de eerste plaats was er vorige week voor het eerst een regeringspartij die iets zei om de bezuinigingen te verbeteren, anders dan dus dat verhaal over die financiën. PVV’er Patrick van der Hoeff zei dat het maar goed was dat op ‘linkse hobby’s’ wordt bezuinigd. Hij zei dit naar aanleiding van de Leidse aankondiging dat de studie van bijvoorbeeld het Hebreeuws en het Aramees (de eerste de taal van het Oude Testament, de tweede de taal van Jezus) worden afgeschaft.
Vrijheid
‘Links’ is in de mond van deze lieden volkomen gelijk aan ‘elitair’ en ‘elitair’ volkomen gelijk aan ‘alles waaraan Vandaag Inside geen item zou wijden.’ En dat moet allemaal weg.
De dag na dat debat kwam de minister met de mededeling dat er nog eens ruim 300 miljoen zou worden bezuinigd. Wist hij dat de dag ervoor niet, of waren er andere redenen om dat nog maar even achter te laten. In ieder geval bleek dat er toen nog wat ‘linkse hobby’s’, zoals pogingen om het lees- en schrijfonderwijs op te krikken en en passant het lerarenberoep weer wat aantrekkelijker te maken en zo het tekort aan leraren in te lopen, af te schaffen. Want het begint bij het hoger onderwijs, maar de andere niveaus hoeven zich geen illusies te maken. De afbraak van het mbo is ook allang begonnen.
Daar kwam dan ook nog eens overheen dat het kabinet had besloten dat Mohammed Khatib niet in Nijmegen mocht komen spreken. Laat er geen misverstand over zijn: ik denk dat het een grote fout was om hem uit te nodigen, die man heeft in mijn ogen vreselijke dingen gezegd, en waarom je naar zo iemand zou willen luisteren is mij een raadsel. Ik was vandaag dan ook zeker niet naar de lezing was gegaan. Maar het College van Bestuur van de Radboud Universiteit heeft besloten dat de lezing door kon gaan, en door nu zelf in te grijpen, laat het kabinet zien dat de academische vrijheid niets waard is: zij willen beslissen wie er wel of niet mag meedoen aan het wetenschappelijke debat.
Ruïne
Bij een goede democratische samenleving hoort een gezonde wetenschap, een vrijplaats waar mensen diezelfde samenleving kritisch kunnen bezien en hun eigen, onafhankelijke diagnose stellen. Het Orbán-achtige ideaal dat deze regering aanhangt, staat daar haaks op. Onder Orbán zijn er uit Hongarije al universiteiten vertrokken en andere ernstig gekortwiekt. Weg ermee, met al dat ingewikkelde gedoe.
Je kunt dus niet anders dan concluderen dan dat de politiek hier bezig is om de macht te grijpen over de wetenschap, en het hoger onderwijs te kortwieken. Zoals ze dat dus ook al met de journalistiek beginnen te doen, en met de boekenmarkt. Je kunt daar naïef over doen, je kunt grapjes maken over de voornaam van de minister, maar ondertussen is hij de sloopkogel die een eeuwenoud instituut van onze samenleving tot een ruïne moet slaan.
Nederlanders: Kom op 14 november naar Utrecht en protesteer mee; en teken de petitie.
De Nederlandse campagina vraagt om een Nederlandse postcode; er is ook een speciale campagne voor mensen in het buitenland
Bart Haers zegt
Marc van Oostendorp roept terecht op tot verweer tegen een regering die de het wetenschappelijke bestel helemaal onderuit wil, net als de bibliotheek. Wat doet leven in een bubbel en ironisch genoeg in verzekerde bewaring met een mens? Het is nodig dat men die elitaire hobby’s echt gaat waarderen, ook al blijven we kritisch kijken naar de uitkomsten. Boris Johnson, telg uit een elitair gezin doet zich ook graag voor als barbaar, maar met de juiste citaten.
Ronald V. zegt
Eerst een lang citaat
– De Universiteit Utrecht schrapt zes kleine opleidingen op het gebied van taal, cultuur en religie. De universiteit zegt dit te doen vanwege een lagere instroom van studenten, maar ook vanwege de geplande onderwijsbezuinigingen van het kabinet.
Het gaat om de studies Duits, Frans, islam en Arabisch, Italiaans, Keltisch en religiewetenschappen. De afdeling Geesteswetenschappen, waar de zes opleidingen onder vallen, heeft al jaren financiële problemen.
Vanaf het studiejaar 2026/2027 worden geen nieuwe studenten meer aangenomen en in 2030 stoppen de opleidingen helemaal. “Over de laatste dertig jaar is de instroom van studenten voor deze studies steeds gedaald. De instroom is nu stabiel op een klein aantal”, zegt decaan Thomas Vaessens tegen NU.nl. De zes opleidingen trekken minder dan 25 nieuwe studenten per jaar.
“Er schrijven zich te weinig studenten in voor deze studies. De financiering is bovendien voor een groot deel afhankelijk van het aantal behaalde diploma’s. Deze kleine aantallen zorgen ervoor dat de bekostiging van deze studies onvoldoende is”, legt Vaessens uit. De bezuinigingen op het hoger onderwijs verergeren dit volgens hem.
Het kabinet heeft afgesproken minder geld in onder meer wetenschappelijk onderzoek te willen steken. Maar ook op andere vlakken wordt bezuinigd, al zijn veel details van die plannen nog niet rond.
“Voor onze faculteit Geesteswetenschappen (een van de hoofdafdelingen binnen de universiteit, red.) betekenen de bezuinigingen dat we 10 procent moeten bezuinigen”, verwacht Vaessens. “Op dit moment wordt er geen personeel ontslagen, maar op de langere termijn sluiten wij dit niet uit.” –
Einde citaat.
Bron: nu.nl
https://www.nu.nl/binnenland/6333367/universiteit-utrecht-schrapt-zes-kleine-taal-cultuur-en-religiestudies.html
Zijn allemaal belangrijke wetenschappen. Over Keltisch kun je twisten. Maar kun je elders Keltisch studeren? Op zich is Keltisch belangrijk. Maar het is wel een uitgestorven taal en cultuur. Keltisch kan een apart onderdeeltje worden van Oud-Germaans. Of bestaat Oud-Germaans ook al niet? Overigens, de UU is de grootste universiteit van Nl.
Een democratische samenleving dient een open en empathisch oog te hebben voor allerlei cultuurstudies. En me dunkt dat juist een Wilders de islamwetenschap dient te omarmen. En daarnaast, Henk en Ingrid zijn best geïnteresseerd in het reilen en zeilen van de islam, juist omdat ze zo hun bezwaren tegen de islam hebben.
Ik heb gelezen dat er we; meer geld gaat naar de populaire cultuur. Moet ik hierbij denken aan volkszangers en regionale en lokale omroepen? Juist hierop zou ik bezuinigen. Volkszangers bedruipen zichzelf wel met hun snabbels en blablababbels. En subnationale omroepjes kunnen fuseren tot NPO nummer vier. Gewoon één lang Van gewest tot gewest. Daar was niets mis mee. Maar een aparte Omroep Hattem? Verspilling van geld, mankracht, fysieke ruimte en tijd. En een kwalijke bijdrage aan de globale opwarming.
Historische wetenschappen zijn even belangrijk als de natuurwetenschappen. Zo niet belangrijker.
Daarom een link naar een hartverwarmende site van een beginnende historicus, Hidde Bouwmeester:
https://hiddebouwmeester.nl/feit-of-fictie-hoe-een-zogenaamde-belofte-aan-gorbatsjov-over-de-navo-uitbreiding-ruimte-biedt-aan-allerlei-indianenverhalen/
Marc van Oostendorp zegt
Ter aanvulling. Keltisch kun je in de Benelux nergens anders studeren, terwijl het duidelijk is dat de Europese cultuur en ook de Nederlandse zeer diepgaand door de Keltische is gekleurd. Met Oud-Germaans heeft het evenveel te maken als met Oud-Slavisch. Overigens zijn er ook nog maar weinig plaatsen waar je terecht kunt voor kennis over die oude talen.
Ronald V. zegt
Misschien valt Keltisch met wat passen en meten onder te brengen bij Oude Europese Talen die geen Latijn en Grieks zijn. Zoiets. Maar hoe dan ook, er zou een mogelijkheid op de universiteit moeten zijn om je met Keltisch en andere oude Europese talen bezig te houden. Ik zwijg maar even over de talenrijkdom op het eiland Papoea.
Inderdaad, de Kelten waren onderdeel van ons Europees verleden en aldus zijn ze het nog steeds. Was Maartje Draak een keltologe? Kan ik zelf opzoeken, hoor. Maar wat ik wil zeggen: het is zonde om Maartje Draaks intellectuele nalatenschap te laten verstoffen. Voor literatuurliefhebbers: Maartje Draak figureert onder romannaam in Het Bureau van Voskuil. En Oud-Slavisch? Hoort er ook bij. Heb ik geen enkel verstand van. Juist daarom. Bramborova Polevka. Wie kent haar niet? 🙂
Wouter Steenbeek zegt
Even puur een vraagje voor mezelf en eventueel voor anderen die met dezelfde vragen zitten: wat denkt u eraan te doen? U zegt met zoveel woorden dat deze regering fascistisch is. Dat betekent dat ze op gelijke voet staat met Hitler. Moeten we dan niet gewoon in gewapend verzet komen? En zo niet, waarom niet?
Marc van Oostendorp zegt
Ik zeg niet dat deze regering fascistisch is, er zijn bijvoorbeeld vooralsnog geen tekenen van excessief staatsgeweld, dat is voor mij een criterium; en al helemaal is er geen sprake van dat een bepaalde groep in een systeem moet worden vermoord. Het lijkt mij wel vrij duidelijk dat er krachten in deze regering zijn die streven naar een Orbán-achtig regime (een ‘illiberale democratie’), zoals er andere krachten zijn die hiervan gebruik maken om in het kader van hun neoliberale agenda de publieke sector verder af te breken ten gunste van aandeelhouders (de didvidendbelasting!).
Geweld wijs ik af, maar verzet is zeker aan de orde. Dat verzet begint met mobilisatie van andere mensen, om ook in verzet te komen. Daar zijn we nu voorzichtig mee begonnen. Ik denk dat dit een zinnige activiteit is. Vervolgens kunnen we demonstreren, burgerlijk ongehoorzaam zijn, staken, enz.
Vooralsnog ga ik ervan uit dat de democratie sterk genoeg is om de lui die momenteel aan de knoppen zitten er weer uit te werken. Zij zullen dan wel een enorme schade hebben aangericht, maar schade kun je altijd weer proberen te herstellen.
Ronald V. zegt
De heer Geert Wilders is de baas van de PVV, de Partij Voor de Vrijheid. Voor intellectuele vrijheid. Zoals vrijheid van godsdienst en dus ook van godsdienstkritiek. Kerk, moskee, tempel en politiek correct buurthuis mogen ons niet voorschrijven hoe te denken. Laat de gedachten vrij zijn. Heel nobel. Althans als principe. De uitwerking echter van deze noblesse laat mijns inziens nogal te wensen over. En mijns inziens dienen de uitwerkingen het principe te heiligen en niet te verduisteren. Het lijkt mij een verstandige zaak om de heer Wilders aan te spreken op zijn vrijheidsideologie. Vrijheid van onderwijs, ook in kleine talen, zou toch beschermd dienen te worden? Maar debatteren met Wilders is moeilijk gezien zijn voorliefde voor onbehouwen wanlijners. Het debat over intellectuele vrijheid dient mijns inziens op een bezonnen, academische wijze te geschieden en niet gestolen te worden door andere politici, die vaak ook niet wars zijn van populistische prietpraat en als potten ketels overladen met verwijten. .