Hoe kan taalkunde seriemoordenaars ontmaskeren en waarom kan je met Spanjaarden geen Cluedo spelen?
Freek Van de Velde schrijft een geschiedenis van taal en toont hoe de mens de taal gevormd heeft, en de taal op haar beurt de mens.
De mens is een verhalenverteller. Hij laat overal sporen na van zijn gedachtekronkels: op de mysterieuze tekeningen in de grotten van Lascaux, maar vooral ook in zijn taal. En de taal heeft op haar beurt ook de mens gevormd: zijn lichaamsbouw, zijn cultuur, zijn lot. Net zoals wij de taal veranderen, worden wij op vele manieren beïnvloed en gemanipuleerd door de woorden die we gebruiken en neerschrijven.
Wat taal verraadt onderzoekt hoe je taal je lichaam en geest verandert, welke rol ze speelt in cultuurverschillen, en hoe ze zich aanpast en evolueert. Het toont hoe taal elk aspect van ons leven aanraakt: van forensisch onderzoek, over flirtgedrag tot gezelschapsspelletjes.
Verschijnt op 29 oktober. Boekvoorstelling op 26 november in Leuven. Meer informatie via Klaartje Ballon.
Over de auteur
Freek Van de Velde is hoogleraar Nederlandse en historische taalkunde aan de KU Leuven. Hij doet onderzoek naar taalvariatie, taalverandering, kwantitatieve taalkunde en culturele evolutie. Daarnaast is hij veelgevraagd gastschrijver en -spreker voor onder andere De Standaard, VRT Radio 1, Neerlandistiek, Neerlandia en De Lage Landen.
Freek Van de Velde | Wat taal verraadt. Een kleine geschiedenis van brein tot beschaving | paperback € 25,99 | EAN 9789401499705
Laat een reactie achter