Leeslogboek: maart

Voor sommige lezers is het een heuse kwestie: wat zal ik nu eens gaan lezen? Je verbindt je toch telkens weer voor een paar uur aan zo’n boek, dus dan moet de keuze wel overwogen zijn. Er is zelfs een Amerikaanse podcast die geheel aan dat dilemma is gewijd: What Should I Read Next? De meest recente aflevering droeg de veelzeggende titel Don’t Let Perfectionism Ruin Your Reading Life.
Dat lijkt het lot van sommige lezers: zo perfectionistisch zijn dat ze geen tijd willen verspillen aan slechte boeken, maar tegelijkertijd de écht goede titels pas willen lezen op het perfecte moment. En zo komt het er dus nooit van — het hele lezende leven vervalt tot één ruïne.
Van perfectionisme heb ik geloof ik sowieso niet veel last — en al helemaal niet in mijn leesleven: dat kasteel staat nog altijd fier overeind. Boeken die ik binnenkrijg en vermoed nooit te zullen lezen, verdwijnen linea recta in de kast, zelfs als ze cadeautjes zijn. De rest belandt op een van de stapels die zich gestaag door het huis verspreiden. Heb ik een boek uit, dan pak ik gewoon het volgende: meestal van boven, soms van veel dieper.
Opstandige boeken
Deze maand heb ik een aantal oudere boeken gelezen over feminisme. Dat is een beweging die me sowieso interesseert. Het is aan de ene kant in ieder geval voor mij volkomen duidelijk dat het absurd is dat allerlei samenlevingen zo zijn ingericht dat mannen meer macht en inkomen hebben dan vrouwen. Uiteindelijk is ieder collectief het meest gebaat bij een situatie waarin alle leden tot bloei kunnen komen.
Dat zijn allemaal zaken die in de negentiende eeuw al bekend waren, maar toch zijn alle ongelijkheden nog niet weggewerkt. Bovendien is er op verschillende plaatsen in de wereld momenteel een beweging gaande die erop gericht is vrouwen te ‘beschermen’ tegen ‘genderideologie’. De bekende seksist en aanrander D.J. Trump is daar bijvoorbeeld druk mee bezig.
Ik heb over dit onderwerp geen nieuwe boeken gekocht, want er lagen er nog een paar op de stapel. Ik kan me bijvoorbeeld niet herinneren waarom ik in 2021 precies het boek Et ces êtres sans pénis ! heb gekocht van de Iraans-Franse schrijfster Chahdortt Djavann, maar ik was blij dat ik het gedaan had. Het is een indrukwekkend boek, waarin de schrijfster een aantal verhalen vertelt over de afschuwelijke manier waarop er in Iran met vrouwen wordt omgegaan, en tegelijk haar diepe verbondenheid met dat land uitdrukt — een land waar ze vanwege haar opstandige boeken al lang niet meer naartoe kan.
Gigantisch
Als ik nu weer eens wat nieuwe boeken wil kopen,kan ik daar dus een aantal andere titels van Djavann op leggen. Die ik dan ook weer misschien niet meteen ga lezen, maar die ik dan er ooit weer wel tussenuit kan vissen. Zoals ik dat dus deze keer met dit boek heb gedaan maar ook met A Room of One’s Own van Virginia Woolf en Kapitalisme is seksisme van Doortje Smithuijsen.
De grote lezer Umberto Eco heeft ooit gezegd dat hij in zijn bibliotheek heel graag heel veel boeken wilde hebben, zodat hij er altijd op kon teruggrijpen. Ik geloof dat dit een wat achterhaald idee is, dingen opzoeken dan kan altijd op het internet. En daarmee bedoel ik niet eens speciaal dat je van alles kunt googlen, maar ook dat we in een tijd leven dat heel veel boeken elektronisch te krijgen zijn: je kunt ze met een paar klikken bestellen en dan staan ze meteen op de reader.
Voor mij hoeft zo’n gigantische bibliotheek niet – maar er moeten wel permanent een stuk of veertig boeken op stapel liggen. Waarvan ik er dan ongeveer vier aan het lezen ben. Geen tijd voor perfectionisme!
De harde feiten
Gelezen | Gekocht of gekregen | Nu aan het lezen |
Agnes Callard, Open Socrates Paulien Cornelisse, Hèhè Chahdortt Djavann, Et ces êtres sans pénis! Caroline Féry, German Phonology Masha Gessen. Surviving Autocracy Judith Herzberg, Rivka Elfriede Jelinek, Die Klavierspielerin Jos Joosten, Och, eeuwig is zo lang De Jeugd van Tegenwoordig, Tekstboek Ine Legerstee, Tussen de regels van de Reis-Heuchenis Guus Luijters, Dag mijn zoet krekeltje Vonne van der Meer, Nachtgoed Vonne van der Meer, De reis naar het kind Vonne van der Meer, Een warme rug Vonne van der Meer, Zo is hij Eva Meijer, Variaties op aanwezigheid Khalid Mourigh, Denkend aan Hollands Lodewijk van Oord, Protesteren voor beginners Mariska Kleinhoonte van Os, Tussen de mazen Doortje Smithuijsen, Kapitalisme is seksisme Jabik Veenbaas, Meer dan mooie woorden Gerwin van der Werf, De krater Esohe Weyden, Richtingloos navigeren Virginia Woolf, A Room of One’s Own Belle van Zuylen, Alles is mode | Jaap van der Bent, De dichter die het niet wilde zijn Arnoud van den Berg, Hoboblues Jantien de Boer, Wondervogels Jacob Haafner, Een Hollander op blote voeten Erik Harteveld, Het verloren kind. Novelle in brieven Jos Joosten, Och, eeuwig is zo lang Jolanda Kooijmans, Addertje Vonne van der Meer, De verhalen Vonne van der Meer, Eilandgasten / De avondboot / Laatste seizoen Marilú Oliva, La bibbia raccontata da Eva, Giuditta, Maddalena e altre Arjan Peters, Brakman voor beginners Sandra Richter, Rainer Maria Rilke oder Das offene Leben Nawal El Sawaadi, The Fall of the Imam Annet Schaap, Krekel A.L. Snijders, Belangrijk is dat ik niet aan lezers denk Marc Swerts, Het grote afscheid A. Weijnen, Betekenis en mogelijkheden der heemtaalkunde A. Weijnen, De Nederlandse dialecten A. Weijnen, Onderzoek naar de dialectgrenzen in Noord-Brabant A. Weijnen, De oriëntatie van de dialectstudie A. Weijnen, Verklaren van dialectverschijnselen A. Weijnen, Wezen en waarde van het dialect | Anna Blaman, Eenzaam avontuur Jolanda Kooijmans, Addertje, Anna Lowenstein, La memoraĵoj de Julia Agripina Marilú Oliva, La bibbia raccontata da Eva, Giuditta, Maddalena e altre Koen Vergeer, Hemel van papier |
Zo herkenbaar Marc. Mijn huis groeit langzaam dicht met boeken die ik nooit zal lezen. Vooral met de cadeauboeken weet ik me geen raad. Leve de kastjes buiten, waar ik ze in leg. Meestal zijn ze binnen een dag weg en is er iemand kennelijk wél gelukkig mee.
Ik ga gewoon naar de bib, en kies relatief lukraak iets uit het rek. Dat neemt die stress weg, je weet sowieso dat het alle kanten uitkan. Heel fijn!
De opmerking dat je je een paar uur aan zo’n boek verbindt maakt mij enorm nieuwsgierig naar je leessnelheid. Ik heb de indruk dat je heel leest en ook heel snel. Hoeveel blz per uur, bij een Nederlandse roman?
Zelf kom ik niet verder dan 15 tot 20 blz per uur.
Hier moest ik ook aan denken en nu nog denk ik: hoe kan een mens zo begaafd zijn. Ik weet dat een seconde – tel langzaam 21 – duurt. Johan Cruijff zei eens dat hij in een seconde meer dan vier bewegingen kon maken. Het oog is sneller. 420 woorden per minuut? Tel dan even door…
Het kan dus. Ook zijn er mensen die ‘zigzaglezen’. Doen die er sneller over? Het talent bestaat, net als Cruijff alleen zou Marc eens een hersenscan moeten laten maken. Ik denk er nog steeds over…, over.
Het hangt er natuurlijk erg vanaf hoe ingewikkeld de tekst is, hoe graag ik wil weten wat erinstaat, enz. Maar ik denk niet dat ik gemiddeld veel sneller lees dan 20 blz. per uur. Ik geloof dat ik vooral heel veel lees, dat ik bijna iedere anders verloren minuut besteed aan lezen. Ik zit bijvoorbeeld gemiddeld in de week minstens 10-12 uur in de trein. Zeker met alle digitale middelen heb ik ook altijd wel iets bij me – ik lees ook wel boeken op mijn telefoon (zij het dat niet zo heel vaak).
Overigens zijn er mensen die duidelijk nog veel meer lezen dan ik. Liliane Waanders meldde onlangs dat ze 264 boeken per jaar leest, dat haal ik echt niet.
heel veel leest