In de postkoloniale podcast gaan Rick Honings en Coen van ’t Veer met gasten in gesprek over hun werk in relatie tot het koloniale verleden. In aflevering 22 van De postkoloniale podcast spreken zij met met Martin Bossenbroek over het kolonialismedebat. In 2024 verscheen van zijn hand Kolonialisme! De vloek van de geschiedenis, dat veel stof heeft doen opwaaien. Het Nederlandse kolonialisme moet volgens hem veel meer worden gezien in de context van de wereldgeschiedenis. Maar wat betekent dat concreet voor de omgang met die beladen geschiedenis?
Dat de tijden veranderd zijn, blijkt ook uit het feit dat koning Willem-Alexander in 2020 zijn excuses aan Indonesië aanbood voor het Nederlandse geweld tijdens de dekolonisatieoorlog. Na het publiceren van de conclusies van het grootschalige onderzoeksprogramma Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië, 1945-1950 in 2022 bood de toenmalige minister-president Mark Rutte zelfs zijn ‘diepe’ excuses aan voor het stelselmatige en wijdverbreide extreme geweld van Nederlandse zijde in die jaren en het consequent wegkijken door vorige kabinetten.
Nederland lijkt diep doordrongen te zijn van schuldbesef over het kolonialisme. Gert Oostindie publiceerde vervolgens zijn boek Rekenschap. Het koloniale verleden, excuses en herstel (2023). Van Adriaan van Dis verscheen het essay De kolonie mept terug. Over witte arrogantie en voortschrijdend inzicht (2024). Beiden pleiten voor een bredere blik op het verleden, zodat ook andere geluiden dan die van de witte Nederlander een plaats krijgen.
Alle afleveringen, dus ook de eenentwintig voorgaande, kunt u online luisteren op Soundcloud of via Spotify.
Laat een reactie achter