Gedurende de Middeleeuwen stond de klassieke Latijnse dichter Vergilius – wiens naam door de middeleeuwers doorgaans als Virgilius gespeld werd, omdat hij een echte ‘man’ was (Lat. vir) – ook bekend als tovenaar. In die hoedanigheid werden vanaf de twaalfde eeuw allerlei wonderlijke activiteiten aan hem toegeschreven. Zo zou hij de misdaad in Rome hebben uitgeroeid en een altijd brandende lamp hebben gemaakt.
Rond 1525 drukte Willem Vorsterman in Antwerpen een tekst waarin een groot aantal van dit soort verhalen over Vergilius zijn verzameld. In De tovenaar Vergilius wordt deze tekst voor het eerst – na de bibliofiele facsimile-editie bezorgd door Jan Gessler, Antwerpen [“de vlijt”] 1950 – voor een groter publiek toegankelijk gemaakt.
Aan de tekstuitgave gaat een inleiding vooraf waarin allereerst word belicht hoe Vergilius zich heeft ontwikkeld tot tovenaar. Daarnaast wordt uitgebreid aandacht besteed aan de literaire en culturele context waarbinnen de tekst aan het begin van de zestiende eeuw functioneerde. Bovendien is er in dit rijkelijk geïllustreerde boek aandacht voor de iconografische traditie rond Vergilius de tovenaar.
De tovenaar Vergilius.
Een tekstuitgave van: Virgilius. Van zijn leven, door, ende van den wonderlijcken wercken die hi dede bi nigromancien ende bi dat behulpe des duvels.
Antwerpen, Willem Vorsterman, circa 1525.
door
Piet J.A. Franssen.
Hilversum [Verloren] 2010
Prijs: € 19,00
ISBN 978-90-8704-146-5
Laat een reactie achter