Er zijn veel redenen die vraag met ja te beantwoorden. Hoe meer talen je spreekt, hoe meer mensen je gesprekspartner kunnen zijn. Je kunt je anders voelen als je een andere taal spreekt, wat ook weer een gevoel van rijkdom kan geven. Met een andere taal heb je soms ook een andere blik op de wereld. Meertaligen zouden bovendien minder snel dement worden, beter kunnen multitasken en beter abstract kunnen denken. En meertaligheid levert geld op. De handel gaat beter als je de taal van de ander spreekt.
Niet in alle talen kan met evenveel succes over rekenen worden gepraat. Het Berber is een taal met weinig “academische taal” omdat het alleen gesproken wordt. Er wordt geen onderwijs in gegeven en er bestaan geen boeken in het Berber. Berber kent weinig reken/wiskunde-woorden. Bijvoorbeeld het woord “vierkant” kent de taal niet. Dat betekent dat het moeilijk is om in die taal te leren rekenen. Het Turks daarentegen kent een rijke wiskunde-taal. Turkse ouders doen ook meer aan taalbehoud, er zijn Turkse televisieprogramma’s, ze zingen Turkse liedjes, enzovoort. Marokkaanse ouders – die vaak het Berber als moedertaal hebben – kunnen daarom beter met hun kinderen in het Nederlands over rekenen praten, en Turkse ouders in het Turks.
Ingmar zegt
ik ben wel heel benieuwd over die genoemde meertaligheid van de drongo, in welke zin zou deze vogel precies meertalig zijn?