Kees van Kooten beweerde deze week dat het wel uitmaakt of je ‘als’ of ‘dan’ zegt in vergelijkingen van ongelijkheid.
Dat argument is echter niet steekhoudend. Als we de zin Jan is beter dan Willem vergelijken met de zin Jan is beter als Willem, dan zien we dat de betekenis hetzelfde blijft na vervanging van dan door als. Het is niet zo dat de zin Jan is beter als Willem betekent dat Jan even goed is als Willem. Dat komt door het comparatief morfeem –er dat ongelijkheid uitdrukt. De keuze voor dan of als heeft daar verder geen enkele invloed op. Dat blijkt ook uit constructies waarin ongelijkheid wordt uitgedrukt zonder dat het morfeem –er eraan te pas komt. In een zin als Jan is twee keer zo goed als Willem wordt als in plaats van dan gebruikt, omdat er geen comparatief element in de zin staat. Door het ontbreken van zo’n comparatief element moet als worden gebruikt, ook al is er wel degelijk sprake van ongelijkheid. De zinnen Jan is twee keer zo goed als Willem en Jan is twee keer beter dan Willemzijn beide correct. Met een semantisch verschil tussen als en dan (als drukt gelijkheid uit en dan ongelijkheid) heeft dat echter niets te maken; in beide gevallen is Jan beter dan Willem.
Paardekooper schreef liever ‘sjem’ als ‘jam’.
Paardekooper schreef ‘sjem’ als ‘jam’.
Paardekooper schreef liever ‘sjem’ als ‘jam’ dan als ‘sjem’.
Paardekooper schreef twee keer zo vaak ‘sjem’ als ‘jam’.
Paardekooper schreef twee keer zo vaak ‘sjem’ als ‘jam’ als als ‘sjem’.
Paardekooper schreef liever ‘als’ als ‘als’ dan ‘als’ als ‘dan’.
Van Kooten schrijft liever ‘dan’ dan ‘als’.
Van Kooten schrijft twee keer zo vaak ‘dan’ als ‘als’.
Van Kooten schrijft niet zo vaak ‘als’ dan ‘dan’.
Felix van de Laar zegt
Ik heb het op een andere plaats ook al geschreven: in Vlaanderen wordt náást als en dan, ook "of" gebruikt, zeker bij vergelijkingen.
HC zegt
Maar het is er zeker niet algemeen: het komt voor in het West-Vlaams of (de) West-Vlaamse dialecten, elders niet. Het al dan niet verkeerd gebruik van "als" of "dan" lijkt mij minder regionaal of gewestelijk.
Anoniem zegt
Ik ben het hier niet mee eens. De zin "Jan is beter dan Willem" heeft wel degelijk een andere betekenis dan "Jan is beter als Willem". "Jan is beter dan Willem" betekent inderdaad dat Jan beter is dan Willem. Daarentegen betekent "Jan is beter als Willem" eigenlijk dat Jan beter dan iemand anders als Willem is. Een voorbeeld ter verheldering: Piet en Jan auditeren beide voor de rol genaamd Willem. De regisseur vindt Jan beter als Willem dan Piet, dus: "Jan is beter als Willem".
Dan over "Jan is twee keer zo goed als Willem": hier moet "als" staan omdat het zeer zeker gaat om een gelijkheid. We weten precies hoeveel keer beter Jan is dan Willem, namelijk twee keer. Om het maar even wiskundig te formuleren: "Jan = 2*Willem" (een gelijkheid). In het vorige geval "Jan is beter dan Willem" (een ongelijkheid) weten we niet hoeveel beter Jan is dan Willem: "Jan > Willem". Dit is dus precies de reden waarom we "als" gebruiken voor een gelijkheid en "dan" bij een ongelijkheid.
Anoniem zegt
"Jan is twee keer zo goed als Willem" krijgt dan dus ook twee lezingen, namelijk "Jan is twee keer zo goed als Willem is" en "Jan is twee keer zo goed (in zijn rol) als Willem (als wanneer hij iemand anders is/speelt)".
Helen zegt
En hoe doen we dat dan 'wiskundig' met "Jan is niet zo goed als Willem"? We weten dan ook niet hoeveel beter Willem is dan Jan (misschien is Jan zelfs beter dan Willem). Het enige wat we zeker weten, is dat Jan en Willem niet even goed zijn. Dat kunnen we toch niet 'wiskundig' als gelijkheid formuleren. Toch gebruiken we hier "als".