Door Marc van Oostendorp
Dit jaar ga ik af en toe met video’s bloggen. Ik denk op zondagen. Maar het bewerken en uploaden van deze ene video naar YouTube kostte me gisteren zoveel tijd dat ik hem naar vandaag heb verplaatst.
- Hier is het artikel uit de Volkskrant over Leufkens’ onderzoek.
- Sterre Leufkens’ eigen korte samenvatting van en toelichting op haar proefschrift.
Fabian Stolk zegt
Transparant
Lucas zegt
De opheldering is prettig, het artikel in de Volkskrant gaf mij ook een beeld van een nogal vreemd proefschrift. Niet voor het eerst dat de Volkskrant me op het verkeerde been zet.
Wat ik me aan het begin begon af te vragen, al is het wellicht te micro om hier op in te gaan en moet ik maar een boek pakken en wat zelfstudie doen, is in hoeverre syntaxis een rol speelt in de functionele taalkunde. We hebben een beperkt arsenaal aan woordvolgordes die we gebruiken en daarmee moeten we legio dingen doen. Heeft een zinsstructuur dan een hele globale betekenis zodat het alle functies kan afdekken of moet ik er echt op een andere manier naar kijken? En zit er in syntaxis dan ook redundantie en/of vorm voor de vorm, of slechts in combinatie met andere lexicale, prosodische, en morfologische kenmerken?
Anoniem zegt
Is er een transparante download link beschikbaar voor het proefschrift?
Marc van Oostendorp zegt
Veel taalkundige proefschriften verschijnen hier: http://www.lotpublications.nl/.
Helaas is deze website sinds hij enkele maanden overging naar een nieuw bedrijf niet helemaal up-to-date. Hopelijk verschijnt het proefschrift er binnenkort.
Marc van Oostendorp zegt
Er zijn heel veel scholen van functionalisme, zoals Leufkens in haar proefschrift ook benadrukt. De Amsterdamse school heeft traditoneel juist veel aandacht voor syntactische verschijnselen, voor zover ik weet. Hoe het precies zit, daarvoor moet ik dan toch echt naar gespecialiseerde literatuur verwijzen. In ieder geval is er in Leufkens' proefschrift ook aandacht voor het syntactische niveau. Pro-drop (het weglaten van het onderwerp, als in Italiaans 'fumo' = 'ik rook') is bijvoorbeeld een van de parameters.
sabrabi zegt
Ik sta paf van de laatste zin. In de zin ‘fumo’ ontbreekt het pers.vnw.
Het onderwerp is uitgedrukt in het ww.
sabrabi zegt
In ‘man kust vrouw’ is er geen 1-1 relatie tussen vorm en betekenis. 4 vormelementen t.o. 3 betekenissen. Dit ideale voorbeeld van transparantie klopt dus niet.
sabrabi zegt
Vanwaar die liefde voor de term ‘hierarchie’? Niet alle mensen zijn even lang. Is er dan een hierarchie in lengte?
sabrabi zegt
In ‘man kust vrouw’ is er een 1-1 relatie tussen vorm en betekenis. 4 vormelementen t.o. 4 betekenissen ( -t : o.t.t.). It’s magic.