Hoe werkt dat eigenlijk, leren praten? Tijdens het Kletskoppen kindertaalfestival op zaterdag 28 oktober in Nijmegen leren kinderen het spelenderwijs. Een wetenschapsdag voor het hele gezin, vol leuke experimentjes, demonstraties en interactieve lezingen over kindertaal. Laat je verrassen door het veelzijdige taalonderzoek van de Radboud Universiteit en het Max Planck Institute for Psycholinguistics.
Tijdens Kletskoppen kunnen gezinnen met kinderen tot 12 jaar gebarentaal leren, een digitale papegaai woordjes bijbrengen, testen of ze een heuse Woorduitvinder zijn of op berenjacht gaan met een hoorspel.
Gebaren
Ouders kunnen al hun vragen stellen aan wetenschappelijke experts op het gebied van taalontwikkeling – over het meertalig opvoeden en mijlpalen in de taalontwikkeling bijvoorbeeld. En voor de allerjongsten zijn er voorlees- en knutselactiviteiten. Daarnaast zijn er ook activiteiten in het Engels: meertalige gezinnen zijn van harte welkom!
Oud-stadsdichter van Nijmegen en kinderboekenschrijver Jaap Robben zal tijdens Kletskoppen zijn grappige boekjes en dierengedichten voorlezen. Ter plekke worden de verhalen tot leven gebracht door de humoristische illustraties van Benjamin Leroy.
Over de organisatie
Kletskoppen vindt plaats op zaterdag 28 oktober in Bibliotheek De Mariënburg en LUX Nijmegen en is het eerste kindertaalfestival van Nederland. Aan de Radboud Universiteit en het Max Planck Institute for Psycholinguistics (MPI) wordt vooruitstrevend onderzoek gedaan naar taalverwerving. De Nijmeegse taalonderzoekers willen gezinnen met jonge kinderen op een speelse manier kennis laten maken met hun onderzoek en bevindingen. Door de banden aan te halen met deze doelgroep in de regio hopen ze ook nieuwe proefpersoontjes te werven, o.a. vanwege het starten van een nieuw baby- en kinderlab bij het MPI. Kijk voor meer informatie op:
Kletskoppenfestival
Zaterdag 28 oktober
09:15 – 16:00 uur
Bibliotheek De Mariënburg en LUX, Nijmegen
www.kletskoppenfestival.nl
Klaas Jac. Eigenhuis zegt
Het boeiende van de bestudering van de taalontwikkeling van een kind (ontogenese) is öök, dat je er een parallellie in kunt vermoeden mbt de fylogenetische taalontwikkeling, die van de soort Homo Mens namelijk.
Klaas Jac. Eigenhuis