Het Oekraïens tegenoffensief verloopt moeizaam en de belangrijkste oorzaak daarvan is dat de Russen honderdduizenden mijnen hebben gelegd, waar zeer moeilijk doorheen te komen is. Dat ze er zoveel konden leggen heeft ermee te maken dat de Russen veel oorlogstuig bewaren, zodat er ook mijnen liggen die nog uit de Eerste Wereldoorlog stammen. Mijnen heb je in verschillende soorten. Sommige zijn persoonsgericht. Daar hoef je alleen maar op te gaan staan om het ding tot ontploffing te brengen. Andere vereisen grote druk, zoals een tank die kan uitoefenen. Dit zijn de zogenaamde tankgerichte mijnen. Maar er zijn ook mijnen gelegd die tot een zeer recente generatie behoren. Ze worden met raketten afgeschoten en landen met kleine parachutes op zes uitschuifbare poten. Een seismische sensor boort zich in de grond. De mijnen maken vervolgens een digitale print van de positie van het mijnenveld. Ze herkennen trillingen in de bodem die overeenkomen met voetstappen. Ze kunnen data opslaan en analyseren en op basis daarvan een clusterbom afschieten zodra een persoon of groep personen tussen de zeven en zestien meter van de mijn is. Daarbij vliegt het ding uit elkaar en slingert een kleine tweeduizend getande ringen de ruimte in op één tot andere meter hoogte om zo veel mogelijk vitale organen toe te takelen. Sinds kort is er ook een variant die pantserwagens en tanks zwaar kan beschadigen. In de Gazet van Antwerpen werd deze nachtmerrie van de Oekraïeners kort als volgt samengevat (https://www.gva.be/cnt/dmf20230728_95738192):
- de mijn waar je niet eens op moet trappen om te ontploffen
Wat is er met deze zin aan de hand?
Beknopte zinnen
Het deel om te ontploffen in de bovenstaande zin heet een beknopte zin. In dergelijke zinnen ontbreekt de persoonsvorm en wordt het gezegde vertegenwoordigd door een infinitief of deelwoord. In schema:
Beknopte zinnen | |
Infinitiefzin | Om te kunnen leven heb je voedsel nodig Hij dwong mij ertoe om het werk af te maken Zij gaf mij een boek ommee te nemen op vakantie |
Deelwoordzin | Trillend van de kou sloot hij de deur achter zich Op het station aangekomen, zag zij haar trein wegrijden |
Voor beknopte zinnen geldt de regel equi-deletie. Dat betekent dat het niet-gelexicaliseerde onderwerp van de beknopte zin overeen moet komen met een nominale constituent in de hogere zin die naar dezelfde referent verwijst in de werkelijkheid. Zij moeten dus coferentieel zijn. Die constituent in de hogere zin kan een subject zijn, maar ook een object, zoals in de tweede en derde zin te zien is. Alle zinnen in de tabel voldoen aan die regel.
De zin om te ontploffen in ‘de mijn waar je niet eens op moet trappen om te ontploffen’ kan dus worden gekarakteriseerd als een ‘foutief beknopte zin’. In feite staat er dat het niet nodig is om op de mijn te trappen als je wilt ontploffen. De zin zou als volgt aangepast kunnen worden:
- de mijn waar je niet eens op moet trappen om deze te laten ontploffen
Is de geconstateerde fout nu veroorzaakt doordat de beknopte zin is ingebed in een bijvoeglijke bijzin die mijn als antecedent heeft. Dat zou mogelijk kunnen zijn. Doordat het ontploffen bij het verwerken van deze constructie wordt gekoppeld aan die mijn, zou de lezer misschien ook minder snel het gevoel kunnen krijgen dat er iets aan deze zin rammelt.
Hans Koetschruiter zegt
Mij viel wat anders op in deze zin. Het heeft niets te maken met de grammaticale bijzonderheid, die hier belicht wordt. Ik heb het dan over het werkwoord moeten in combinatie met de negatie. Moeten we in dit soort gevallen niet de voorkeur geven aan niet hoeven?
Anneke Neijt zegt
Kan het zijn dat de schrijver ‘ontploffen’ gebruikt zoals in de zin ‘als je op een mijn stapt, dan ontplof je’. De ontploffing van de mijn betreft immers mijn plus wat de mijn doet ontploffen.
Jan Nijen Twilhaar zegt
De interpretatie die Anneke geeft lijkt me ook aannemelijk. Ik had de pragmatiek buiten beschouwing gelaten, maar we kunnen deze constructie inderdaad een heel cynische lezing geven, die overigens goed past in het kader van die gruwelijke oorlog.