• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Neerlandistiek. Online tijdschrift voor taal- en letterkunde

Neerlandistiek

Online tijdschrift voor taal- en letterkundig onderzoek

  • Over Neerlandistiek
  • Contact
  • Homepage
  • Categorie
    • Neerlandistiek voor de klas
    • Vertelcultuur
    • Naamkunde
  • E-books
  • Neerlandistische weblogs
  • Archief
    • 10 jaar taalcanon
    • 100 jaar Willem Frederik Hermans
  • Jong Neerlandistiek
  • Frisistyk
  • Mondiaal

Saint Egberts

26 augustus 2023 door Marc van Oostendorp 3 Reacties

40 jaar tandeloos (28)

Jean Genet in 1983, het jaar dat de eerste delen van De tandeloze tijd verschenen. FotoL Hans Koechler.

Misschien wel de meestgenoemde schrijver in De tandeloze tijd is Jean Genet. Sowieso is de Franse literatuur van laten we zeggen het derde kwart van de twintigste eeuw belangrijk in het werk – Maigret, Céline, Sartre. Maar Genet – dichter, dief, schrijver, prostitué, journalist, activist – spant de kroon.

In Stemvorken blijkt hij de favoriete schrijver van Albert Egberts en alleen al de hoeveelheid titels uit het werk die in De tandeloze tijd vallen, doen vermoeden dat het personage deze voorliefde deelt met zijn auteur. In ieder geval heeft Albert kennelijk de drang ook andere Genet te laten lezen:

‘Natuurlijk, hij schrijft lyrisch over zijn homosexuele liefdes,’ zei Albert, ‘maar op een manier waar je misschien iets aan hebt. Hij is een nogal radicale moralist. Hij exploiteert de poëzie van de misdadiger… niet zozeer die van het vulgaire diefje dat hij zelf was, maar van de terdoodveroordeelde.’

Zwanet is de verteller van Stemvorken en op instigatie van Albert leest Zwanet Genet. De samenvatting die ze geeft lijkt zo weggelopen uit een boek van Van der Heijden:

Ik las Wonder van de roos. Aan het slot van het boek dringt de verteller door in het surreëel sterk uitvergrote lichaam van een terdoodveroordeelde, vlak voor de executie. Genet doet verslag van zijn reis door het lichaam, in gezelschap van een priester en de gevangenisdirecteur. Ze zijn op weg naar het hart. Een jonge tambour-maître verzorgt de hartslag door de trom te roeren. De lezer wordt een blik gegund in de donkerrode roos die zich in het hart van de misdadiger opent.

Zo’n reis door het lichaam zie je de personages van Van der Heijden zo maken. Ook in eerdere delen is Jean Genet regelmatig aanwezig. In Onder het plaveisel het moeras heeft een van de hoofdstukken een motto uit Dagboek van de dief . Dat motto begint zo:

Het was een hele consternatie toen ik op een avond na een razzia gefouilleerd werd en de verbaasde politieagenten onder andere een tube vaseline uit mijn zak haalden. Ze waagden het er grappen over te maken, want er zat gementholiseerde vaseline in. Het hele bureau – en ik soms ook, zij het niet van harte – lachte zich krom bij het horen van het volgende.

Het hoofdstukje in Onder het plaveisel het moeras met deze titel gaat over Thjum, de net vermoorde vriend van Albert, die dol was op geparfurmeerde lijm. Verder leest Egberts in Onder het plaveisel in Genets debuut Onze Lieve Vrouw van de Bloemen, en mijmert naar aanleiding daarvan over de verkieslijkheid van de doodstraf voor de misdadiger en associeert hij ook verder af en toe

Ik weet niet wat er op het strafblad van A.F.Th. van der Heijden staat, maar ik vermoed dat hij minder dan een ‘vulgair diefje’ is, en zich juist door “de poëzie van de misdadiger” aangetrokken voelt. Het barst van de misdaden, vooral ook in Onder het plaveisel: de ‘gipsmoord’ van Flix op Thjum, de geplande aanslag van Albert op de fascist Baartscheer, de praktijk van Gesù Porpora als dief van baby’s die worden gedood en opengesneden om te dienen als vervoersmiddel. Dan is er ook nog de afwikkeling van de zaak Hennie A., die haar moeder om het leven zou hebben gebracht. En dan hebben we het alleen nog maar over moord.

Hoewel het boek geloof ik nergens in De tandeloze tijd wordt genoemd (Van der Heijden heeft het wel genoemd in interviews), lijkt me Saint Genet. Comédien et martyre van Jean-Paul Sartre ook belangrijk, die ruim 600 pagina’s dikke studie uit 1952 van de beroemde existentialistische filosoof over de schrijver die hem zo fascineerde. (Het boek blijkt vrijwel niet te krijgen te zijn, niet in het Frans en niet in het Nederlands, ik heb het uiteindelijk moeten doen met een Engelse vertaling.) Saint Genet is te lezen als een inleiding in Sartres existentialisme, een filosofie die heel dicht licht bij het wereldbeeld dat onder De tandeloze tijd ligt. Sartre zegt dingen over Genets werk die je ook op Van der Heijden zou kunnen toepassen, of waarvan je kunt zien dat ze een ambitie van Van der Heijden uitdrukken. Over Onze Lieve Vrouw van de Bloemen:

Dit geesteswerk is een organisch product. Het ruikt naar ingewanden en sperma en milk. Het laat

This work of the mind is an organic product. It smells of bowels and sperm and milk. Als het soms een geur van viooltjes verspreidt, doet het dat op de manier van rottend vlees dat in een confituur verandert; als we erin prikken, stroomt het bloed en bevinden we ons in een buik, te midden van gasbellen en ingewanden. Geen enkel ander boek, zelfs Ulysses niet, brengt ons zo nauw in contact met een auteur. Door de neusgaten van de gevangene ademen we zijn eigen geur in. Het ‘dubbele gevoel’ van vlees dat zichzelf aanraakt, van twee vingers van dezelfde hand die tegen elkaar drukken, geeft ons een fantoom van anders-in-eenheid.

Een boek van 600 pagina’s zou geloof ik ook het enig juiste antwoord zijn op het oeuvre van Van der Heijden. Maar het is geen 1952 meer, wie zou zo’n boek nog lezen?

Delen:

  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend) Print
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend) E-mail
  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend) Facebook
  • Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend) WhatsApp
  • Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend) Telegram
  • Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend) LinkedIn

Vind ik leuk:

Vind-ik-leuk Aan het laden...

Gerelateerd

Categorie: Artikel Tags: A.F.Th. van der Heijden, Jean Genet

Lees Interacties

Reacties

  1. Robert Kruzdlo zegt

    26 augustus 2023 om 13:14

    Sartre existentiële kijk op romancier Genet is een biografie, roman, filosofisch werk, autobiografie, therapeutische analyse over de boef, souteneur, hoerenjongen, homoseksueel, oplichter, verleider, dichter, toneelschrijver. Ik lees nergens bij de schrijver dat hij een filosofische en organisch – niet de Nederlandse betekenis van het woord – bezigt. Ik was 18 toen ik voor het eerst Genet las. 1967 het jaar van de eerste harttransplantatie, blote tieten, om het organische uit te drukken. Ik las ook voor het eerst ver Anti-psychiatrie. Sartre had het over ‘existentiële psychoanalyse’: je maakt een keuzen, wat die ook is, en dat is het. Mensen die zich laten behandelen hebben volgens zijn theorie geen keuzen gemaakt. Al dit soort onderwerpen lees je niet bij de schrijver. ‘De mens is ook wat hij niet is,’ schrijft Satre. Nu in dit geval dwarrelen er duizenden bladzijden ingebonden als vliegende winden rond inmijn hoofd. Borges? De schrijver was op zijn vijftiende een boefje. Meer werd het niet. Alhoewel hij was ook iemand als iemand hem irriteerde tussen de tegen de gevel gestalde fietsen kon werpen. Om vriendschap te kunnen sluiten met de boeken van de schrijver moet je misschien een Genet gehalte hebben, organisch – niet de Nederlandse betekenis – en dan deze gedachte toepassing op de schrijver: ‘Hoe kan Genet (de schrijver r.k.) zich ooit duidelijk maken als de woorden die hij gebruikt alleen schimmen blijken te zijn? Omdat de dingen waarop de woorden slaan, hem allemaal zonder onderscheid zijn ontzegd, doet het er niets meer toe of het mythe of realiteit betreft. Omdat de wereld hem is ontnomen. Omdat alles even onbereikbaar voor hem is als een sprookjeswereld, maakt het nauwelijks meer iets uit of hij de bajes een gevangenis noemt of een paleis. (…) Onze woorden keren hem de rug toe, verwijzen naar afwezigheden (…). De woorden zitten in hem als vreemde lichamen.’

    Helaas zijn ze organisch en niet lichamelijk.

    Beantwoorden
  2. Robert Kruzdlo zegt

    26 augustus 2023 om 13:30

    Marc: Het boek is wél verkrijgbaar bij: https://www.bol.com/nl/nl/p/collectie-labyrint-de-heilige-genet/666813059/#

    Groet

    Beantwoorden
  3. Fokke zegt

    28 augustus 2023 om 21:49

    https://www.amazon.fr/s?k=sartre+saint+genet&rh=n%3A301061&crid=3GCNJ7CG52NML&sprefix=Saint+Genet+%2Caps%2C165&ref=nb_sb_ss_ts-doa-p_2_12

    Beantwoorden

Laat een reactie achterReactie annuleren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Gedicht van de dag

M. Vasalis • Afsluitdijk

De bus rijdt als een kamer door de nacht
de weg is recht, de dijk is eindeloos
links ligt de zee, getemd maar rusteloos,
wij kijken uit, een kleine maan schijnt zacht.

➔ Lees meer

Bekijk alle gedichten

  • Facebook
  • YouTube

Chris van Geel

RAG

Een web van één draad lang
waarin een spin voer vangt,
waarop een vlieg kort zit,
beweegt, zijn poten wast,
wegvliegt en keert, niet weet
waarvoor die draad zich spant.

Bron: Enkele gedichten, 1973

➔ Bekijk hier alle citaten

Agenda

26-29 juni: Dichters in de Prinsentuin 2025

26-29 juni: Dichters in de Prinsentuin 2025

18 juni 2025

➔ Lees meer
Een rijk leven: afscheidsrede Johan Koppenol, VU Amsterdam

Een rijk leven: afscheidsrede Johan Koppenol, VU Amsterdam

17 juni 2025

➔ Lees meer
3 juli 2025: afscheidssymposium Johan Koppenol

3 juli 2025: afscheidssymposium Johan Koppenol

17 juni 2025

➔ Lees meer
➔ Bekijk alle agendapunten

Neerlandici vandaag

geboortedag
1894 Edgard Blancquaert
sterfdag
1849 Barthold Lulofs
1984 Leonardus Michels
1986 W.A.P. Smit
➔ Neerlandicikalender

Media

Het culturele landschap van Frits van Oostrom

Het culturele landschap van Frits van Oostrom

19 juni 2025 Door Redactie Neerlandistiek Reageer

➔ Lees meer
De internationale positie van het Engels

De internationale positie van het Engels

14 juni 2025 Door Marc van Oostendorp Reageer

➔ Lees meer
Inspiratiesessies in het Universitair Museum Utrecht

Inspiratiesessies in het Universitair Museum Utrecht

11 juni 2025 Door Redactie Neerlandistiek Reageer

➔ Lees meer
➔ Bekijk alle video’s en podcasts

Footer

Elektronisch tijdschrift voor de Nederlandse taal en cultuur sinds 1992.

ISSN 0929-6514
Bijdragen zijn welkom op
redactie@neerlandistiek.nl
  • Homepage
  • E-books
  • Neerlandistische weblogs
  • Over Neerlandistiek
  • De archieven
  • Contact
  • Facebook
  • YouTube

Inschrijven voor de Dagpost

Controleer je inbox of spammap om je abonnement te bevestigen.

Copyright © 2025 · Magazine Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in

  • Homepage
  • Categorie
    • Voor de klas
    • Vertelcultuur
    • Naamkunde
  • Archief
    • 10 jaar taalcanon
    • 100 jaar Willem Frederik Hermans
  • E-books
  • Neerlandistische weblogs
  • Jong Neerlandistiek
  • Frisistyk
  • Mondiaal Neerlandistiek
  • Over Neerlandistiek
  • Contact
 

Reacties laden....
 

    %d