Inleiding in de morfologie (1/10)
De komende weken publiceer ik hier een tiendelige videocursus over morfologie, de woordstructuur van het Nederlands voor studenten (Nederlandse) taalwetenschap. Dit is de eerste video waarin ik uitleg wat de plaats is van de morfologie, wat voor soorten morfologie we hebben in het Nederlands en waarin ik wat nuttige terminologie en notatie introduceer.
Adriaan Adriaan zegt
IK weet misschien een fraai voorbeeld van een infix in het Nederlands. Ik put uit mijn feilbare geheugen. Rondom 1970 schreef (Fetze Pijlman(?)) een soort zeemanslied. Dat begon (ongeveer) als volgt:
Wij gingen scheep in zestien-verdomme-en drie.
Wat denkt u daarvan?
Adriaan van Bloois
avbloois@gmail,com
Albert Oosterhof zegt
Zie over infixen in de Nederlandse dialecten:
Van Keymeulen, J. (2010). Signalement: infixen in de Nederlandse dialecten. In J. De Caluwe & J. Van Keymeulen (Eds.), Voor Magda : artikelen voor Magda Devos bij haar afscheid van de Universiteit Gent (pp. 719–732). Gent: Academie Press. https://biblio.ugent.be/publication/1060431.
Marcel Meijer Hof zegt
Indien U permitteert: De geluidskwaliteit – meer speciaal de frequente wisseling in geluidssterkte – maakt het vermoeiend om te blijven luisteren. Dat kan niet Uw bedoeling zijn en er is vast een technicacus met een oplossing.