Het is een stevige brief, die het bestuur van Levende Talen Nederlands gisteren verstuurde. Waar het proces naar een nieuw eindexamenprogramma het laatste anderhalf jaar eindelijk rustig verliep, trekt nu de belangrijkste organisatie van docenten aan de bel. Ze maken zich zorgen over de ‘eindtermen’ die er nu worden geformuleerd – de lijst eisen die aan eindexamenkandidaten van het vmbo, havo en vwo worden gesteld.
De kritiek richt zich geloof ik niet op de makers van de eindtermen – dat zou ook nauwelijks kunnen, want Levende Talen heeft een behoorlijke vinger in de pap gehad. De kritiek richt zich vooral op de grote tijdsdruk die er nu ineens op het project wordt gelegd.
Niet erg concreet
Het is een geluid dat ik vaker heb gehoord. Het proces is al tien jaar geleden begonnen, men heeft steeds de tijd genomen, misschien te veel tijd, maar het zou doodzonde zijn om het nu allemaal veel te snel te moeten afmaken. En daar dreigt het nu, misschien onder druk van het ministerie, wel op uit te draaien.
Het begon met de instelling van de commissie-Schnabel, die het héle onderwijs zou vernieuwen. De plannen waar de commissie mee kwam, Onderwijs2032, waren zo drastisch dat ze in de koelkast werden gezet. Daarna is er nog een ronde geweest, Curriculum.nu, waarin docenten hun visie op een aantal schoolvakken, waaronder Nederlands, gaven. Dat waren in doorsnee goede plannen, waar ook heel veel verschillende partijen achter stonden, maar ze waren nog niet erg concreet.
Goed pakket
De eerste concrete uitkomsten waren, vorige zomer, de kerndoelen, waarin wordt uiteengezet wat leerlingen aan het eind van de onderbouw moeten weten. Ik was daar blij mee en ik was niet de enige.
Maar nu moet er dus ineens onverantwoord haast worden gemaakt. De bezwaren van Levende Talen Nederlands lijken mij reëel. Het is alsof je tien jaar bestaat aan het uitwerken van een smaakvolle architectuur voor je nieuwe gebouw, om dan op het laatst in een paar weken tijd zo snel mogelijk wat stenen op elkaar te smakken.
Hopelijk wordt de rem gevonden. Voor het einde van het jaar kan er een goed pakket liggen, maar voor de zomer is net wat te snel.
Helge Bonset zegt
De tijdsdruk is inderdaad zorgwekkend, maar zorgwekkender is nog dat de eindtermencommissie afstevent op een door zijn overladenheid volstrekt onuitvoerbaar examenprogramma. Ik ben van plan daar binnenkort uitgebreider op in te gaan.