• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Neerlandistiek. Online tijdschrift voor taal- en letterkunde

Neerlandistiek

Online tijdschrift voor taal- en letterkundig onderzoek

  • Over Neerlandistiek
  • Contact
  • Homepage
  • Categorie
    • Neerlandistiek voor de klas
    • Vertelcultuur
    • Naamkunde
  • E-books
  • Neerlandistische weblogs
  • Archief
    • 10 jaar taalcanon
    • 100 jaar Willem Frederik Hermans
  • Jong Neerlandistiek
  • Frisistyk
  • Mondiaal

‘Wie leest, leeft dubbel’

24 mei 2024 door Yra van Dijk en Marie-José Klaver 2 Reacties

Er is goed nieuws op het leesfront! Steeds meer scholen, in eerste instantie nog vooral in het primair onderwijs, zijn bezig hun leesonderwijs thematisch in te richten en zo meer inhoud in de leesles te brengen. Leerteams, leesexperts, bibliothecarissen en veel leerkrachten verdiepen zich in vormen van begrijpend lezen die wel leerzaam en leuk zijn. Vooral thematisch lezen zit in de lift, waarbij de inhoud van zaakvakken als geschiedenis en aardrijkskunde ook met zelfgezochte ‘rijke teksten’ wordt gegeven.

Nog beter nieuws is het dat ook kwalitatief hoogwaardige jeugdliteratuur op die scholen wordt ingezet als rijke tekst waar je het met elkaar over kunt hebben. Dat loslaten van de traditionele begrijpend lezen-methode betekent wel dat het leesniveau van leerlingen nog sterker zal verschillen, afhankelijk van de school waar ze op zitten. Op de ene school lees je in groep 6 immers Het leven van een loser (rechts), op de andere De kleine kapitein (links).

Op de ene basisschool ‘lees’ je daarna bijvoorbeeld De waanzinnige boomhut (links), op de andere eindig je met het taalrijke Brief voor de koning (rechts).

Op sommige scholen voor voortgezet onderwijs kun je in de onderbouw nog steeds Het leven van een loser en De waanzinnige boomhut lezen (dan leef je bepaald niet dubbel als lezer, zoals Jan Eijkelboom dichtte en zoals de Turingschool als motto voert), op andere lees je goede boeken als Alaska en Patroon.

Wat leraren die kiezen voor louter jolige plaatjesboeken nog weleens onderschatten, is hoezeer juist een sterk verhaal en sterke leesvaardigheid kan leiden tot meer leesplezier, wat weer leidt tot een grotere leesmotivatie. Twee onlangs verschenen studies van leerkrachten in het primair onderwijs laten zien wat het betekent voor leerlingen (en leraren!) om hogere verwachtingen te hebben over wat er wordt gelezen in de les. 

We hebben fouten gemaakt’, schrijft de 26-jarige leerkracht Anne Steenhoff aan het begin van haar boek Een lui letterland (2024), ‘maar er is nog hoop’. Vanuit die hoop beschrijft ze de tien stappen die leraren kunnen zetten om betere boeken te lezen in de klas. Daarna volgen de stappen voor ouders en die voor de overheid.

Steenhoff is hoopvol, maar ook streng. Ze noemt de toptien van de Kinderjury, die veel op veel scholen wordt aangeschaft en gelezen, ‘kwalitatief gezien een drama’: ‘“Makkelijk” is de norm geworden. Makkelijk is ook makkelijker voor degene die hen moet begeleiden’. Behalve streng, en geestig, is ze heel concreet. Leraren moeten zich bewust zijn van hun rol als culturele poortwachters die hun leerlingen een zo breed mogelijk kader mee moeten geven. Van Steenhoff moeten leraren zelf minstens iedere vier weken een kinderboek lezen zodat ze ‘een hersenpan vol verhalen’ krijgen. Ook zouden ze kritisch moeten zijn over de middelmatige boeken van Youtubers en over de algoritmes waarmee kinderen die aanbevolen krijgen, en in plaats daarvan zorgen voor boeken die een afspiegeling zijn van de klas en van de wereld: ‘Op school mogen er best eisen worden gesteld aan het leesmateriaal.’ 

Naast het boekenaanbod gaan haar tips bijvoorbeeld ook over de duur van de leestijd (‘We doen leerlingen echt tekort als we ze slechts vijf of tien minuten aaneengesloten laten lezen.’), over voorlezen en over begrijpend lezen, hoe om te gaan met de ongelijke start van je leerlingen en over ze niet onderschatten. De kracht van Steenhoffs boek is natuurlijk dat ze het heeft uitgeprobeerd in de praktijk, zodat we tal van citaten van trotse en enthousiaste leerlingen krijgen. 

Dat geldt ook voor Heleen Buhrs, die in Effectief leesonderwijs in de praktijk (2024) laat zien hoe de leerlingen van de Alan Turingschool in Amsterdam leesplezier meekrijgen en goed leren lezen. Haar boek is een welkome want nog praktijkgerichtere aanvulling op de succesvolle studies van haar schoolleiders en collega’s Eva Naaijkens en Martin Bootsma. Aan de hand van voorbeelden laat Buhrs stap voor stap zien hoe je een rijke tekst over bijvoorbeeld mangrovebossen samen leest en analyseert, en wat een prachtige opstellen leerlingen daar dan over kunnen schrijven. Of welke literaire gesprekken je kunt voeren over de emoties, stijlfiguren of spanningsbogen in literaire kinderboeken als Spinder. 

Door de systematische uitleg leest haar boek als een praktische en enthousiasmerende nascholing in zes lessen – heel relevant ook voor leraren Nederlands in de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Wie denkt dat close reading tijdens het samenlezen saai is voor leerlingen omdat je dan ‘uit het verhaal’ zou raken, ziet aan de voorbeelden in Buhrs boek hoe leerlingen er juist ‘in’ raken met hulp van thema-muren en een aantal vaste werkvormen zoals de emotiegrafiek of een handgeschreven boekverslag, waarvoor op de site van de uitgever formats te downloaden zijn.

Een emotiegrafiek. (Illustratie uit Effectief leesonderwijs in de praktijk.)

Het model dat Buhrs hanteert (en deelt) voor gesprekken in de klas is gebaseerd op het promotieonderzoek van Gertrud Cornelissen, die vond dat leesmotivatie en literaire competentie toenamen met gesprekken. Het is hooguit jammer dat Buhrs niet een stap verder zet na haar vereenvoudigde weergave van het model van literaire competentie van Cornelissen dat uitgaat van ‘emotionele beleving, interpretatie, beoordeling en narratief begrip.’ Idealiter leg je daana uit dat interpretatie (betekenisgeving) het gevolg is van narratief begrip.

Bij Buhrs blijft nu nog onduidelijk hoe je ‘diepere laag’ van een boek op het spoor moet komen, en ook dat er een relatie is tussen de vorm en die betekenis: dat blijven aparte onderdelen. Precies met betekenisgeving zullen minder belezen leraren hulp nodig hebben, zoals ze ook niet direct zullen begrijpen wat het verschil is met het aparte punt: ‘de bedoeling van de schrijver’. Ze zullen wel worden geënthousiasmeerd door Buhrs’ voorbeelden en aansporingen om als leraar zelf boeken te gaan analyseren: na tien keer weet je niet beter en lees je altijd ‘hardop denkend’ voor. 

Zeker nu het ernaar uitziet dat literatuur in de nieuwe kerndoelen voor het onderwijs (4-15 jaar) een belangrijke rol gaat spelen, zijn deze twee nieuwe boeken zeer welkom. Ze laten zien dat goede boeken lezen niet zielig is, maar een voorrecht dat iedere leerling ten deel zou moeten vallen. 

Anne Steenhoff. Een lui letterland. Maar zo krijgen we kinderen weer aan het lezen. Das Mag, 2024.
Heleen Buhrs, Effectief leesonderwijs in de praktijk. Een kansrijke aanpak voor de basisschool. Pica, 2024.

Delen:

  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend) Print
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend) E-mail
  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend) Facebook
  • Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend) WhatsApp
  • Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend) Telegram
  • Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend) LinkedIn

Vind ik leuk:

Vind-ik-leuk Aan het laden...

Gerelateerd

Categorie: Artikel, Neerlandistiek voor de klas, Uitgelicht Tags: leesonderwijs, Pas verschenen

Lees Interacties

Reacties

  1. Robert Kruzdlo zegt

    24 mei 2024 om 22:29

    De opmerking bevordert de leesvaardigheid en ook kunnen er verbeteringen aangebracht worden. Klussen blijft het.

    Beantwoorden
  2. Yra van Dijk zegt

    26 mei 2024 om 09:31

    We waren het met u eens, die tweede zin was slecht geformuleerd, en is nu dus veranderd.

    Beantwoorden

Laat een reactie achterReactie annuleren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Gedicht van de dag

M. Vasalis • Afsluitdijk

De bus rijdt als een kamer door de nacht
de weg is recht, de dijk is eindeloos
links ligt de zee, getemd maar rusteloos,
wij kijken uit, een kleine maan schijnt zacht.

➔ Lees meer

Bekijk alle gedichten

  • Facebook
  • YouTube

Chris van Geel

RAG

Een web van één draad lang
waarin een spin voer vangt,
waarop een vlieg kort zit,
beweegt, zijn poten wast,
wegvliegt en keert, niet weet
waarvoor die draad zich spant.

Bron: Enkele gedichten, 1973

➔ Bekijk hier alle citaten

Agenda

26-29 juni: Dichters in de Prinsentuin 2025

26-29 juni: Dichters in de Prinsentuin 2025

18 juni 2025

➔ Lees meer
Een rijk leven: afscheidsrede Johan Koppenol, VU Amsterdam

Een rijk leven: afscheidsrede Johan Koppenol, VU Amsterdam

17 juni 2025

➔ Lees meer
3 juli 2025: afscheidssymposium Johan Koppenol

3 juli 2025: afscheidssymposium Johan Koppenol

17 juni 2025

➔ Lees meer
➔ Bekijk alle agendapunten

Neerlandici vandaag

geboortedag
1894 Edgard Blancquaert
sterfdag
1849 Barthold Lulofs
1984 Leonardus Michels
1986 W.A.P. Smit
➔ Neerlandicikalender

Media

Het culturele landschap van Frits van Oostrom

Het culturele landschap van Frits van Oostrom

19 juni 2025 Door Redactie Neerlandistiek Reageer

➔ Lees meer
De internationale positie van het Engels

De internationale positie van het Engels

14 juni 2025 Door Marc van Oostendorp Reageer

➔ Lees meer
Inspiratiesessies in het Universitair Museum Utrecht

Inspiratiesessies in het Universitair Museum Utrecht

11 juni 2025 Door Redactie Neerlandistiek Reageer

➔ Lees meer
➔ Bekijk alle video’s en podcasts

Footer

Elektronisch tijdschrift voor de Nederlandse taal en cultuur sinds 1992.

ISSN 0929-6514
Bijdragen zijn welkom op
redactie@neerlandistiek.nl
  • Homepage
  • E-books
  • Neerlandistische weblogs
  • Over Neerlandistiek
  • De archieven
  • Contact
  • Facebook
  • YouTube

Inschrijven voor de Dagpost

Controleer je inbox of spammap om je abonnement te bevestigen.

Copyright © 2025 · Magazine Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in

  • Homepage
  • Categorie
    • Voor de klas
    • Vertelcultuur
    • Naamkunde
  • Archief
    • 10 jaar taalcanon
    • 100 jaar Willem Frederik Hermans
  • E-books
  • Neerlandistische weblogs
  • Jong Neerlandistiek
  • Frisistyk
  • Mondiaal Neerlandistiek
  • Over Neerlandistiek
  • Contact
 

Reacties laden....
 

    %d