De nieuwste aflevering van de podcast Dat smaakt naar Meertens is nu te beluisteren. In deze aflevering nemen onderzoekers van het Meertens Instituut en podcastmakers Michiel van de Weerthof en Lot Broos (o.a. Lagelieder, GEEL) de luisteraar mee in de wereld van de jongerentaal en een specifieke variant daarvan, straattaal.
Jongerentaal is actueler dan ooit: van boomers die filmpjes in Tiktoktaal opnemen om hun merk te promoten tot de recente Kinderwoord van het Jaarverkiezing. In deze aflevering beantwoorden onderzoekers Khalid Mourigh, straattaalexpert, en Kristel Doreleijers, expert op het gebied van jongerentaal en taalvariatie op sociale media, veelgestelde vragen over dit onderwerp. Waarom spreken jongeren eigenlijk jongerentaal? En waar komt straattaal precies vandaan?
De aflevering belicht hoe jongerentaal voortdurend verandert en zich aanpast aan nieuwe generaties. Van de invloed van Surinaamse en Marokkaanse woorden op straattaal in de jaren ’90 tot de hedendaagse opkomst van omkeerwoorden, ‘afko’s’ en TikTok-termen – jongeren blijven creatieve taalgebruikers. Wat bepaalt welke woorden blijven hangen? En hoe worden deze woorden uiteindelijk onderdeel van de Nederlandse taal?
Sociale functie en identiteit
Naast de geschiedenis van straattaal en jongerentaal gaat de aflevering in op de invloed van sociale media en muziekcultuur bij de snelle verspreiding van nieuwe woorden. Ook de sociale functie van jongerentaal komt aan bod, als een manier om de eigen groepsidentiteit te versterken en anderen uit te sluiten. Geen idee wat jongeren zeggen? Dat is waarschijnlijk precies de bedoeling!
Om te checken hoe dat in de praktijk werkt, brengen Michiel en Lot een bezoek aan een lyceum, waar ze de ervaringsdeskundigen – de jongerentaalsprekers zelf – vragen naar hun woordenschat. Voor de (oudere) podcastluisteraar die het alsnog niet bij kan benen, biedt een straattaal-vertalende AI-bot tussen de bedrijven door uitkomst.
Laat een reactie achter