Stedentrots in een Leids liedboekje
Dat je de geschiedenis van een stad heel goed kunt leren kennen door te zingen, blijkt wel uit het onderzoek naar het liedboekje Het Leydsche Vreugden-Hof (ca. 1662) door een groep vrijwilligers van de Historische Vereniging Oud Leiden. De ‘Werkgroep Leidse liedjes’, onder leiding van universitair docent Olga van Marion, boog zich over dit ooit zo populaire en veelgebruikte liedboekje, waarvan er niet meer dan twee exemplaren zijn overgeleverd, beide flink gehavend door het intensieve gebruik. Omdat het materiaal ons zoveel vertelt over de historie van Leiden, is het plan opgevat om de meest veelzeggende liedjes uit het liedboek opnieuw uit te geven. Margot Kalse speurt samen met Nico van der Meel de melodieën van de liedjes na.
Het projectkoor van Key2Singing brengt onder leiding van Margot Kalse tijdens haar uitvoeringen van het programma Leidse Zang voor Kerk en Kroeg op 25 mei en 21 juni alvast een vijftal liedjes uit Het Leydsche Vreugden-Hof. Deze geven een levendig beeld van het dagelijks leven in het Leiden van midden 17e eeuw.
Zo worden de plaatselijke brouwerijen geprezen in een loflied dat ons door de stad leidt langs maar liefst 22 bedrijven waar omstreeks 1662 het lekkerste bier werd gebrouwen, zoals Het Vergulden Schip op de Nieuwe Rijn en De Rode Eenhoorn op de Hogewoerd. In het ‘Weevers Lof Lied’ horen we trots vertellen over de vele soorten stoffen die de Leidenaren vroeger produceerden voor de lokale markt en als exportproduct, van saai en grein tot laken en baai en de geliefde groen-witte Leidse dekens. Het vrolijke ‘Kermis-Lied’ laat zien wat er allemaal te zien en te koop is tijdens een rondje over de kermis, van spiegels op de Hooglandse Kerkgracht en kousen op de Korenmarkt tot de kwakzalvermiddeltjes op de Langebrug. ‘Een klugtig Lied’ neemt ons mee op een zaterdagavond langs allerlei verkooppunten van vlees en vis, waar de luide kreten klinken van de visverkoopsters en van de mannetjes met slachtafval. Tenslotte is er op het Steenschuur ook veel vertier te vinden, maar dat is vooral van amoureuze aard. Cupido heeft er een hele klus aan om zijn pijlen af te schieten op de talloze verliefde stelletjes daar.
Key2Singing zingt daarnaast andere muziek van Leidse oorsprong: Gregoriaanse gezangen tegen de pest uit een handschrift van het Mariënpoel Klooster, dat net buiten Leiden lag. Prachtige meerstemmige muziek uit de Leidse Koorboeken van de koormeester Johannes Flamingus (ca. 1566) zal klinken, aangevuld met Gregoriaans uit het Cantuale van de Leidse Pieterskerk. Verder zingen wij meeslepende madrigalen van de Leidse organist en beiaardier Cornelis Schuyt (1557-1616).
Op 25 mei om 14.30u geeft Key2Singing een bijzonder “wandelconcert” in Leiden dat begint bij de Lakenhal en eindigt in de Waalse Kerk.
Op 21 juni om 20.00u voeren wij de muziek uit in het Openluchttheater in de Leidse Hout.
Voor meer info zie Key2Singing.nl
Kaarten voor de concerten zijn te bestellen
voor 25 mei op https://www.ticketkantoor.nl/shop/leidsezang
voor 21 juni op https://oltleiden.nl/wordpress/programma-2025/ https://www.ticketkantoor.nl/shop/olt20250621
Laat een reactie achter