• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Neerlandistiek. Online tijdschrift voor taal- en letterkunde

Neerlandistiek

Online tijdschrift voor taal- en letterkundig onderzoek

  • Over Neerlandistiek
  • Contact
  • Homepage
  • Categorie
    • Neerlandistiek voor de klas
    • Vertelcultuur
    • Naamkunde
  • E-books
  • Neerlandistische weblogs
  • Archief
    • 10 jaar taalcanon
    • 100 jaar Willem Frederik Hermans
  • Jong Neerlandistiek
  • Frisistyk
  • Mondiaal

Bakkers klaar? Puzzelen maar!

21 december 2025 door Roland de Bonth Reageer

Heerlijke baksels [bron: Wikimedia Commons]

Het Instituut voor de Nederlandse Taal kent een heus taartrooster. Een keer per maand vergast iemand tijdens de koffiepauze de toegestroomde collega’s op – bij voorkeur zelfgebakken – taart. Gekscherend wordt er intern dan ook wel eens gesproken over het Instituut voor de Nederlandse Taart. En als er eens geen zoetigheden zijn waar we onze lekkertanden daadwerkelijk in kunnen zetten, dan zorgen we ervoor dat onze hersenen zich kunnen vullen met calorierijk voedsel voor de geest. Zo verscheen onlangs de bundel Taaltaart. Het Nederlands in vier smaken. Die titel inspireerde me tot het maken van deze kerstvakantiepuzzel, waarin smaakvol gebak een hoofdrol vervult.

Woordzoeker

Hieronder staat een zogeheten woordzoeker. Dat is een puzzel waarbij je in een blok gevuld met letters woorden moet opsporen. Die woorden kunnen zowel van links naar rechts als van rechts naar links geschreven zijn, maar ook horizontaal, verticaal en diagonaal. Dezelfde letters kunnen verschillende keren gebruikt worden.

Vaak staat er bij een woordzoeker een lijst van de woorden die gelokaliseerd moeten worden, maar dat is hier niet het geval. In plaats daarvan staan onder aan deze bijdrage 50 omschrijvingen die het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT) heeft gegeven bij verschillende baksels.

Wat moet je doen?

Ga eerst na bij welke gebaksoort de betekenisomschrijving hoort, bijvoorbeeld door in de zoekbalk Woord in betekenis van het WNT het woord gebak in te toetsen. Zoek vervolgens het bedoelde gebak op in de woordzoeker.

De moeilijkheid is nu dat er 50 omschrijvingen zijn, maar er slechts 44 woorden in de woordzoeker staan. Dat betekent dus dat als je alle woorden hebt weten terug te vinden in de woordzoeker, je nog 6 definities over houdt. De gebaksoorten die dáárbij horen, vormen de oplossing van deze puzzel.

Opgelost?

Stuur deze zes woorden naar r.de.bonth@hotmail.com. Doe dat uiterlijk 31 december 2025, 23.59 uur. Uit de goede inzendingen zal één winnaar worden getrokken. Deze krijgt – hoe kan het ook anders – het boekje Taaltaart. Het Nederlands in vier smaken toegezonden.

Veel puzzelplezier!

  1. Als ben. voor zeker ruit- of schietspoelvormig gebak
  2. Als benaming van zeker gebak, van grof roggemeel en stroop, dat omstreeks St.-Maarten, St.-Nicolaas en Nieuwjaar verkrijgbaar is
  3. Als naam van zeker gebak in den vorm van een St.-Jacobschelp (in zulk een schelp als vorm gebakken)
  4. Als naam van zeker licht, fijn gebak; zeer kleine ronde koekjes
  5. Als naam voor zeker gebak van geklopt eiwit, suiker en gesnipperde amandelen, gewoonlijk gevuld met slagroom
  6. Benaming van klein gebak van verschillende soorten
  7. Benaming van zekere kleine gebakjes bestaande uit twee halve bolletjes met abrikozenmoes er tusschen
  8. Benaming voor allerlei klein gebak of suikerwerk
  9. Benaming voor zekere soorten van bros, bij het eten krakend gebak, in verschillende ronde vormen en uit verschillende grondstoffen vervaardigd
  10. Benaming voor zekere soorten van gebak, gekenmerkt door een omhulling van chocoladeglazuur
  11. Bep. gebak in den vorm van een zon
  12. Bep. gebak, een soort soes
  13. De naam van zeker gebak en van eene soort van brood
  14. De naam van zeker gebak, t.w. eene soort van koek, waarvan de gewone (grove) soort bestaat uit eene menigte, in bladen aan elkaar gebakken kogeltjes of bolletjes van deeg
  15. De naam van zeker gebak, t.w. eene soort van pannekoek of eierkoek met spek
  16. De naam voor zekere soort van goedkoop gebak, anders Haagsche punt geheeten
  17. Een collectieve benaming voor klein gebak (koekjes) van verschillende soorten
  18. Een lekker gebak waarop vanwege den kinderman (kraamheer) wordt getrakteerd
  19. Een ringvormig gebak
  20. Een soort van gebak met suiker er in
  21. een soort van kleine ronde beschuitjes
  22. Eene soort van gebak van gekromden vorm
  23. Gebak dat gemaakt wordt door een straal beslag snel heen en weer te bewegen door kokend vet
  24. Gebak in den vorm van een pop, dat in sommige streeken iemand op zijn vijftigsten verjaardag wordt geschonken
  25. Gebak van taartdeeg, krenten, rozijnen en kaneel
  26. Gebak, vervaardigd door stukjes of schijven van vruchten (inz. appels), vleesch, visch of groenten in beslag te dompelen en daarna in boter, olie of vet te bakken
  27. Gekruld, thans onder dezen naam niet meer bekend, gebak, dat in heete boter werd gebakken
  28. Luchtig gebak op basis van bloem of meel, suiker, eieren en boter in veelal gelijke hoeveelheden, al dan niet met toevoeging van vruchten, chocolade enz.
  29. Luchtig gebak van o.m. eieren en suiker, met een schuimige structuur
  30. Naam van een gebak, dat vroeger omstreeks kerstmis en nieuwjaar werd gegeten en dat op sommige plaatsen nog bekend is
  31. naam voor een maanvormig gebak
  32. Naam voor sommige soorten van gebak, in de Zaanstreek voor zekere platte, strooperige koek
  33. Plat, vrij hard gebak dat bepaaldelijk tegen 5 December in verschillende vormen, die menschen, dieren enz. voorstellen, en in zeer verschillende grootten wordt vervaardigd
  34. Rechthoekig gebakje, bestaande uit twee lagen bladerdeeg met daartusschen gele of ook wel geslagen room
  35. Ronde en veelal min of meer platte koek of taart
  36. Te Leiden de naam van zeker droog gebak, gelijkende op janhagel.
  37. Verschillende soorten van plat gebak
  38. Zeker bekend gebak dat te gelijk zoet en eenigszins bitter smaakt
  39. Zeker gebak (uit suiker, honig, tarwemeel en specerijen dat inzonderheid in de bruidsdagen gebruikt wordt, althans werd
  40. Zeker gebak in den vorm van zoogenaamde ”stokken”
  41. Zeker gebak, in den vorm van den hoorn van overvloed, gevuld met banketbakkersroom
  42. Zeker gebak, met vruchtenmoes gevuld dat in vorm op een schietspoel gelijkt
  43. Zeker luchtig, zacht gebak, min of meer in den vorm van een halven bol, dat meestal gevuld wordt gegeten
  44. Zeker rond gebak, bestaande uit meel, snippers van sukade en stroop
  45. Zeker soort van gebak; soort sprits
  46. Zeker zoet gebak in den vorm van een pink of vinger
  47. Zekere koek, meestal van (boekweite)meel, melk en stroop (later ook met krenten, rozijnen, sukade enz. er door heen), hetzij in een zak gekookt, hetzij in een ijzeren pot of ketel met eene bruine korst gebakken
  48. Zekere soort van gebak
  49. Zekere soort van koek of gebak, in boter gebakken
  50. Zekere soort van zeer zacht gebak

Delen:

  • Klik om af te drukken (Opent in een nieuw venster) Print
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Opent in een nieuw venster) E-mail
  • Klik om te delen op Facebook (Opent in een nieuw venster) Facebook
  • Klik om te delen op WhatsApp (Opent in een nieuw venster) WhatsApp
  • Klik om te delen op Telegram (Opent in een nieuw venster) Telegram
  • Klik om op LinkedIn te delen (Opent in een nieuw venster) LinkedIn

Vind ik leuk:

Vind-ik-leuk Aan het laden...

Gerelateerd

Categorie: Artikel, Uitgelicht Tags: gebak, quiz, woorden

Lees Interacties

Laat een reactie achterReactie annuleren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Gedicht van de dag

Tom Graftdijk • De electrische stoel (2)

er is altijd wel iemand
te vinden die naar je luistert
maar geen antwoord geeft een beetje
voor zich uit lacht

➔ Lees meer

Bekijk alle gedichten

  • Facebook
  • YouTube

Chris van Geel

Gewoon als ieder beest
belust op prooi, niets meer,
niets minder –
wat zeggen wil: bekaf.

Bron: Het Zinrijk, 1971

➔ Bekijk hier alle citaten

Agenda

6 februari 2026: Towards New Horizons of Scholarly Publishing

6 februari 2026: Towards New Horizons of Scholarly Publishing

17 december 2025

➔ Lees meer
28 december 2025: Zesde editie van Winterzinnen

28 december 2025: Zesde editie van Winterzinnen

16 december 2025

➔ Lees meer
14 januari – 6 maart 2026: Workshop Slimmer zoeken in Delpher

14 januari – 6 maart 2026: Workshop Slimmer zoeken in Delpher

10 december 2025

➔ Lees meer
➔ Bekijk alle agendapunten

Neerlandici vandaag

geboortedag
1904 Gustaaf van Es
1907 Garmt Stuiveling
sterfdag
2014 Leo Ross
➔ Neerlandicikalender

Media

Willem Otterspeer over Michaël Zeeman

Willem Otterspeer over Michaël Zeeman

21 december 2025 Door Redactie Neerlandistiek Reageer

➔ Lees meer
Historische klassiekers: Anna Bijns

Historische klassiekers: Anna Bijns

21 december 2025 Door Redactie Neerlandistiek Reageer

➔ Lees meer
Het verdwenen botje van Sint-Werenfridus

Het verdwenen botje van Sint-Werenfridus

18 december 2025 Door Redactie Neerlandistiek 2 Reacties

➔ Lees meer
➔ Bekijk alle video’s en podcasts

Footer

Elektronisch tijdschrift voor de Nederlandse taal en cultuur sinds 1992.

ISSN 0929-6514
Bijdragen zijn welkom op
redactie@neerlandistiek.nl
  • Homepage
  • E-books
  • Neerlandistische weblogs
  • Over Neerlandistiek
  • De archieven
  • Contact
  • Facebook
  • YouTube

Inschrijven voor de Dagpost

Controleer je inbox of spammap om je abonnement te bevestigen.

Copyright © 2025 · Magazine Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in

  • Homepage
  • Categorie
    • Voor de klas
    • Vertelcultuur
    • Naamkunde
  • Archief
    • 10 jaar taalcanon
    • 100 jaar Willem Frederik Hermans
  • E-books
  • Neerlandistische weblogs
  • Jong Neerlandistiek
  • Frisistyk
  • Mondiaal Neerlandistiek
  • Over Neerlandistiek
  • Contact
 

Reacties laden....
 

    %d