Afb. 1: Dames spaghetti top |
Wirwar
Nu houdt de Italiaanse in kwestie niet alleen van het woord spaghetti, maar ook van Facebook. Ze plaatste de foto daarop en al snel regende het reacties. Ook andere Italianen bleken niet meteen te begrijpen waar dat woord spaghetti op wees – ze gebruiken het zelf kennelijk niet makkelijk als metafoor.
De NS rijdt dit weekend met een aangepaste dienstregeling rondom Utrecht Centraal. ProRail is bezig met werkzaamheden om “de spaghetti rond station Utrecht te ontwarren”. Met de spaghetti bedoelt ProRail de wirwar van sporen en wissels rond het station.
Die tweede metaforische betekenis van wirwar komt vaker voor, vaak in combinatie met een bord, ook al meent de schrijver van dit nieuwsbericht kennelijk dat hij moet worden uitgelegd. Van alles en nog wat blijkt Nederlanders te kunnen doen denken aan een bord spaghetti: geschiedenis, vrouwen en mijn carrière bijvoorbeeld.
Geen reet
Hoe zit het intussen met de andere pasta’s in de Nederlandse taal? In mijn herinnering had je er lange tijd in Nederland slechts één andere: wat wij macaroni noemen. Die doet het alleen veel minder goed in de beeldspraak, al kwam hij eergisteren voor in een nogal eigenaardige metafoor in een sportcolumn:
Je ziet het bij oorlogsveteranen ook wel eens: te veel uiteengereten lijken en rondslingerende ledematen gezien, te veel kameraden als een bord macaroni bolognese tegen muren zien spatten. Dan kan het je op zeker moment geen reet meer schelen allemaal.
Ik liet de zin aan de Italiaanse zien, maar toen vroeg ze me wat het betekende en stond ik met mijn mond vol tanden. Hoe vertaal je macaroni bolognese in het Italiaans? Macaroni kennen ze er niet, en bolognese-saus wordt alleen in Bologna gemaakt, en daar dan alleen met tagliatelle gegeten.
De Nederlandse taal gaat zo met de Italiaanse streekkeuken aan de haal.
Anoniem zegt
De spaghetti-metafoor is ook geliefd bij computerprogrammeurs – daarbij wordt gedoeld op programmeerinstructies met veel onontwarbare kruisverwijzingen, vooral zogenaamde "go to"-instructies. De metafoor komt van een Nederlander, Edsger Dijkstra, zie ook http://en.wikipedia.org/wiki/Spaghetti_code en http://www.cs.utexas.edu/users/EWD/transcriptions/EWD05xx/EWD503.html.
'Macaroni' wordt ook in het Engels gebruikt (http://en.wikipedia.org/wiki/Macaroni) – het is blijkbaar afgeleid van het Italiaanse maccherone, een generieke naam voor holle pasta (http://nl.wikipedia.org/wiki/Macaroni)
Jana Luther zegt
Vanoggend se 'Dames Spaghetti Top' het my laat wonder oor soortgelyke voorbeelde in Afrikaans. 'n Vinnige soektog deur die argief van die Kaapse dagblad Die Burger lewer die volgende voorbeelde van spaghetti-beeldspraak op:
Na Italië word soms skertsend as 'Spaghetti-land' verwys; na sy inwoners, skoorsoekend, as 'Spaghetti-eters', veral in sportkonteks. Van die Italiaanse rolprentregisseur Sergio Leone kry ons spaghettiwesterns en spaghetticowboys. Afrikaanse vroue dra ewe graag as hul Nederlandse susters spaghetti-toppies en rokke met spaghettibandjies. In die groot stede is daar spaghettiwisselaars en spaghetti-oorbrûe; in groot kantore soms spaghettikabels en spaghettidrade wat die wêreld vol kronkel; in menige township, smal spaghettistraatjies.
As hulle lank en maer is, het jy spaghetti-bene; is hulle dun en swak, word daar dalk vir jou spaghetti-armpies gelag. Van groot skrik, of weens uitmergelende siekte of 'n harde oorkonkel, kan jou bene spaghetti word. En wetsongehoorsaamheid kan jou hier, eufemisties gesproke, veral as jy van Italië kom, diep in die spaghetti laat beland.
Ten slotte moet daar dalk "ook 'n verbod wees op lang, taai spaghetti-sinne wat so geknoop is dat net 'n skerp mes hulle sal kan losmaak" (Joan Hambidge).
Bas Jongenelen zegt
En de spaghetti-stijl voor Jugendstill? http://nl.wikipedia.org/wiki/Jugendstil. Het spaghetti-stuur? http://nl.wiktionary.org/wiki/spaghettistuur Die had je zeker al?
Mient Adema zegt
Het is pure psychologie. Als je als land zo trots bent op je produkt, dat je tong er nooit mee klaar is, blijft je oog voor de vorm buiten beeld.
Zou u een moorkop lusten als men vergelijkingen gaat maken?