De Berlijnse situatie was ook volstrekt uniek. Nergens ter wereld is er ooit een stad geweest die zo radicaal in tweeën verdeeld werd dat de beide helften totaal geen contact met elkaar konden hebben. Die toestand heeft bijna dertig jaar geduurd, van 1961-1989. En in één klap kwam daar een eind aan. Sedert eind 1989 waren de Oost-Berlijners als een vloedgolf West-Berlijn binnengestroomd. Dat moest wel gevolgen hebben voor de taal.
Niet andersom, want volgens de wet van Kloeke, zou het prestige van West-Berlijn de richting van de taalverandering bepalen. De Oost-Berlijners voelden zich de mindere van de bewoners van West-Berlijn en dat zou zich in taal vertalen. Aanwijzingen daarvoor had Schönfeld al in de zomer van 1990 waargenomen. Daarnaar gevraagd gaven Oost-Berlijnse jongelui te kennen dat ze de taalvaardigheid en de bekwaamheid in het gebruik van de Standaardtaal van West-Berlijnse jongeren als positief en wenselijk beoordeelden.
DirkJan zegt
Het is jammer dat er geen onderzoek is gedaan naar taalveranderingen met een bandrecorder, maar er zal toch voldoende materiaal voorhanden zijn van radio en televisie?
Jan Stroop zegt
Vind ik ook. Er zullen wel opnames bestaan, maar voor goed onderzoek heb je nodig: opnames van spontane gesprekken,van alle twee de kanten van de Muur, uit de periode voor en die na de Val. Bij voorkeur ook van verschillende leeftijdsgroepen en verdeeld over mannen en vrouwen.
Dat is een illusie dat zo'n onderzoek nog mogelijk is, denk ik