Als iemand aan mij vraagt wat ik luister, aarzel ik onwillekeurig even. Op een pagina van de zakenwebsite NRCQ gebeurde het gisteren een paar keer. Luisteren werd gebruikt met een lijdend voorwerp:
- Deze veertien podcasts moet je luisteren vandaag
- Wat luister jij op weg naar je werk?
Langzaam maar zeker kan luisteren dat lijdend voorwerp dus krijgen. Het is de omgekeerde beweging dan werkwoorden als openen hebben doorgemaakt, die hun wens tot een lijdend voorwerp juist verliezen (‘het restaurant opent volgende week’). Je zou kunnen denken dat het te maken heeft met het feit dat de media – de radio en podcasts – een nieuwe vorm van met aandacht horen hebben gebracht: één waarin je kunt luisteren zonder dat je iets hoeft terug te doen. Je kunt het denken; maar bewijzen kun je het niet.
Taalprof zegt
Heeft dezelfde ontwikkeling zich al niet eerder voorgedaan met 'kijken'? Volgens mij kijkt niemand nog op van 'een filmpje kijken.'
Marc van Oostendorp zegt
Een tijdje geleden wilde ik een soortgelijk stukje schrijven over 'kijken', toen ik de dag ervoor (volgens mij ook bij de NRC) een blog had gelezen over video's die je moest 'kijken'. Maar toen ik in de ochtend die pagina weer bezocht, was het 'kijken' veranderd in 'bekijken'.
Taalprof zegt
Kijkkijk!
Drabkikker zegt
Vagelijk in dezelfde hoek vind ik het (nieuwe?) gebruik van delen, in de zin van 'voor anderen toegankelijk maken' in digitale context: Justin Bieber deelt liefdesfoto, Hoe deel ik een bestand of map, e.a. Wat opvalt aan dit gebruik is dat er wèl een lijdend voorwerp is (het ding dat gedeeld wordt), maar dat het verwachte voorzetselvoorwerp (degene[n] met wie dat ding wordt gedeeld) achterwege mag blijven.
Natuurlijk zien we dit gebruik van delen ook in een zin als Twee honden delen een ijsje, waar het voorzetselvoorwerp niet nodig is omdat het meervoudig onderwerp al impliceert dat het delen met elkaar geschiedt. Het nieuwe aan de 'digitale' variant lijkt hem te zitten in het toestaan van enkelvoudige onderwerpen. Obama deelt kiekje in zwembroek. 'Ja, maar met wie dan?' is mijn onwillekeurige aarzeling.
Lucas Seuren zegt
Met iedereen, en tegelijkertijd met niemand. Er is geen duidelijk object.
Maartje Lindhout zegt
Sterker nog, je zou zelfs kunnen zeggen "Lady Gaga deelt selfie met vriendje" met de bedoeling dat haar vriendje op die foto staat.
http://www.bastiaanvanschaik.com/2014/07/13/must-see-lady-gaga-deelt-selfie-met-vriendje
Drabkikker zegt
Ha! Goeie.