Laat mensen een invuloefening doen en de vreemdste resultaten komen naar boven. De lerares Odile Verberkmoes liet haar cursisten, die het Nederlands als vreemde taal leerden, een woord invullen op de volgende puntjes:
- … iemand in Nederland 18 is, heeft hij stemrecht.
- Als iemand in Nederland 18 is, heeft hij stemrecht.
- Zodra iemand in Nederland 18 is, heeft hij stemrecht.
- Sinds Mark 18 is, heeft hij stemrecht.
- Sinds iemand in Nederland 18 is, heeft hij stemrecht. [raar]
Na een tijdje merkte iemand op dat er met sinds ook anderszins iets aan de hand is. Wanneer je zegt ‘sinds x, y’, lijk je je sterk te committeren aan de waarheid van x. Bij als en zodra is dat niet zo. Je als x of als y zeggen, en daarna x of y tegenspreken:
- Als Jan boos is, gaat hij schreeuwen. Maar dat is gelukkig niet zo.
- Zodra Jan boos wordt, gaat hij schreeuwen. Maar dat is gelukkig niet zo.
- Sinds Jan boos is, schreeuwt hij. Maar dat is gelukkig niet zo. [raar]
- Sinds Jan boos zou zijn [raar]
- Sinds Jan misschien boos is [raar]
- Sinds iemand in ons kantoor heeft ingebroken, heerst er een onveilige stemming.
- Sinds iemand in Nederland de macht heeft gegrepen, heeft hij met harde hand.
Drabkikker zegt
Komt het verbod op twijfel niet simpelweg voort uit het feit dat sinds een beginpunt in het verleden uitdrukt, en om die reden alleen over iets 'waargebeurds' kan gaan?
Marc van Oostendorp zegt
Het punt is dat iemand best met sinds kan worden gecombineerd (getuige de laatste twee voorbeelden), maar dat je daarna niet meer met 'hij' naar die iemand kan verwijzen.
HC zegt
Sinds als factief voegwoord, kortom?
Mient Adema zegt
Sinds is hier én een temporeel én een conditioneel voegwoord en dat geeft naar mijn mening het wringende gevoel. Je neemt de conditie aan en stelt denkbeeldig vast dat het ook in de tijd gebeurt. Zoiets stellen we ons graag voor.
Taalprof zegt
Marcs punt lijkt me niet zozeer die factiviteit (die deelt 'sinds' met vele andere voegwoorden, zoals 'omdat,' 'aangezien,' 'toen,' etc), maar de relatieve onmogelijkheid om een existentiële kwantor ('iemand,' 'iets,' 'ooit') in zijn bereik te hebben (met 'iets' en 'ooit' krijg je dezelfde resultaten).
Het vreemde is inderdaad dat het effect bijna verdwijnt als je 'sinds' vervangt door zijn omschrijving 'vanaf het moment dat:' vanaf het moment dat iemand in Nederland 18 jaar is, heeft hij stemrecht. Prima zin. Het lijkt me juist het ontbreken van enige conditionaliteit in 'sinds' dat hier een rol speelt.