Ben jij (data)wetenschapper en op zoek naar een digitaal tekstcorpus voor jouw onderzoek? Of bereid je lesmateriaal voor waarbij de digitale beschikbaarheid van bepaalde (literaire) teksten enorm zou helpen? We gaan graag de samenwerking aan!
Datasets en dataservices
Teksten uit de DBNL worden regelmatig gebruikt voor wetenschappelijk (data-)onderzoek. Bijvoorbeeld om onderzoek te doen naar de schrijfstijl van auteurs (stylometrie), thema’s die voorkomen in de literatuur van een bepaalde periode, of de ontwikkeling van de Nederlandse taal door de eeuwen heen.
Door de hoge digitaliseringskwaliteit (99,995% correcte fulltekst) zijn de DBNL-teksten geschikt voor allerlei onderzoekstoepassingen binnen de Digital Humanities. Ook de metadata en de afbeeldingen in de DBNL-collectie kunnen hiervoor worden ingezet.
Op de website vind je direct downloadbare datasets van de rechtenvrije teksten uit de DBNL-collectie in XML- en .txt-formaat en van de DBNL-metadata. Teksten uit de DBNL-collectie die auteursrechtvrij zijn, mag je vrij gebruiken.
Veel van de recentere werken in de DBNL-collectie zijn nog wel auteursrechtelijk beschermd. Ook deze werken zijn onder bepaalde voorwaarden te gebruiken voor wetenschappelijke doeleinden. Meer informatie hierover vind je op de pagina over dataservices en API’s.
Samenwerkingsprojecten
Daarnaast is het mogelijk om nieuwe tekstcorpora te laten digitaliseren voor wetenschappelijk onderzoek. De teksten worden dan ook opgenomen in de DBNL. Uiteraard moet het materiaal wel aansluiten bij de DBNL-collectie.
Een voorbeeld hiervan is het project ‘Chronicling Novelty’ onder leiding van prof. Judith Pollmann, waarvoor een corpus van vroegmoderne kronieken gedigitaliseerd werd. De teksten werden niet alleen gebruikt voor het onderzoeksproject, maar ook beschikbaar gesteld in de DBNL. Dankzij dit soort samenwerkingsprojecten wordt wetenschappelijk onderzoek gefaciliteerd en wordt de DBNL-collectie uitgebreid met waardevol materiaal dat anders minder snel zijn weg zou vinden naar het grote publiek.
Mocht je een dergelijke samenwerking overwegen, neem dan tijdig contact met ons op, zodat we de mogelijkheden kunnen bespreken. Houd er bovendien rekening mee dat digitalisering kosten met zich meebrengt, die je bij voorkeur in de onderzoeksaanvraag opneemt.
Digitaliseringsverzoeken
Ook als je een of enkele werken mist in de DBNL-collectie, die je bijvoorbeeld wilt gebruiken in colleges of als lesmateriaal, zijn er mogelijkheden. Via de website kun je een digitaliseringsverzoek indienen. De voorgestelde werken moeten wel passen binnen de DBNL-collectie. Houd er bovendien rekening mee dat het enige tijd kan duren voordat het werk gedigitaliseerd is. Hoe snel het gaat, verschilt van tekst tot tekst en is onder meer afhankelijk van de omvang van de publicatie, de beschikbaarheid van scans van het werk, enzovoort. Soms staat de publicatie al na enkele maanden online, soms pas na een jaar. Voor meer informatie, bezoek de DBNL-website.
Dit bericht is onderdeel van een reeks. Wekelijks vertellen wij je over verschillende onderwerpen rond de DBNL. Wij, dat zijn: Ryanne Keltjens, coördinator van de DBNL bij de KB (Den Haag), en Sarah Fierens, projectleider DBNL in Vlaanderen bij de vwz Vlaamse Erfgoedbibliotheken. Wat gebeurt er allemaal achter de schermen? En wat kun je allemaal nog meer met de DBNL? Je leest het hier.
Nog meer weten over de DBNL? Houd deze reeks in de gaten of kijk eens bij de veelgestelde vragen op de website.
Laat een reactie achter