• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Neerlandistiek. Online tijdschrift voor taal- en letterkunde

Neerlandistiek

Online tijdschrift voor taal- en letterkundig onderzoek

  • Over Neerlandistiek
  • Contact
  • Homepage
  • Categorie
    • Neerlandistiek voor de klas
    • Vertelcultuur
    • Naamkunde
  • E-books
  • Neerlandistische weblogs
  • Archief
    • 10 jaar taalcanon
    • 100 jaar Willem Frederik Hermans
  • Jong Neerlandistiek
  • Frisistyk
  • Mondiaal

Digitaal leermiddel over Jan Terlouw, Koning van Katoren (1971)

22 november 2024 door Jan Uyttendaele 2 Reacties

Afbeelding: Omslagtekening. Gratis te downloaden op de website van Uitgeverij Lemniscaat. (Publiek domein)

Koning van Katoren (1971) is een bekend jeugdboek van de Nederlandse politicus Jan Terlouw (geboren in 1931). Op de website van Uitgeverij Lemniscaat staat te lezen dat dit ‘het beste kinderboek aller tijden’ is. Daarvoor geeft de uitgever geen bewijzen, maar wellicht wordt hier verwezen naar een enquête van De Volkskrant uit 2021. We weten wel met zekerheid dat het boek een bestseller is geweest (65ste druk in 2021 met méér dan 825.000 verkochte exemplaren). Bovendien kreeg het zowel de Nederlandse Gouden Griffel (1972) als de Oostenrijkse Jeugdboekenprijs (1973). In 2020 werd Koning van Katoren weer een bestseller dankzij de leesbevorderingscampagne Geef een boek cadeau van uitgeverij Lemniscaat, waarbij het boek te koop was voor twee euro. (Zie Joosen, 2020.)

Koning van Katoren werd lange tijd beschouwd als een mengeling van een fantasieverhaal en een politiek pamflet, met verwijzingen naar de politieke opvattingen van D66 aan het begin van de jaren zeventig, maar Terlouw heeft altijd ontkend, dat hij het partijprogramma van D66 er bewust in heeft beschreven. Bovendien belichaamt de hoofdfiguur Stach in zijn spreken en handelen duidelijk bepaalde sociale normen en waarden, die universeel zijn en nog altijd actueel. De maatschappelijke problemen waar het boek over gaat, zoals de milieuvervuiling, de geluidsoverlast, de wapenwedloop, de verzuiling, de corruptie, het machtsmisbruik en het winstbejag, zijn ongetwijfeld vooral kenmerkend voor de jaren ’70. Wat nu in de eerste plaats op de politieke agenda zou moeten staan, zijn enkele andere problemen, waarvan toentertijd nog geen sprake was, zoals de klimaatverandering, het terrorisme en de migratiecrisis. De meeste maatschappelijke thema’s uit Koning van Katoren hebben echter nog lang niet afgedaan. Het valt dan ook niet moeilijk om dit boek door middel van vragen en opdrachten voor de leerlingen te actualiseren, zoals hopelijk door dit leermiddel wordt aangetoond.

Bovendien is de boodschap, die het boek geeft in verband met al deze problemen, even voor de hand liggend als actueel. De bewoners van elke stad, waarin het probleem zich voordoet, blijken alleen de gevolgen ervan te bestrijden, maar niet na te denken over een oplossing, die het probleem bij de oorzaak aanpakt. Zo’n definitieve oplossing is nochtans altijd mogelijk, zoals het optreden van Stach telkens weer aantoont. Bovendien maakt de verteller ons duidelijk, dat de oorzaken van het probleem niet altijd in de politieke structuren gezocht moeten worden, maar soms gewoon aan onszelf liggen, bv. aan ons materialisme, aan onze kortzichtigheid en aan ons gebrek aan luisterbereidheid.

Leerlingen uit de basisschool zullen al in staat zijn om Koning van Katoren te lezen als een spannend, sprookjesachtig verhaal, maar oudere leerlingen zullen daarenboven ook de dubbele bodems kunnen ontdekken en de ironische knipoogjes van de verteller kunnen herkennen. Daarom beveel ik dit leermiddel in de eerste plaats aan voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs in Nederland en voor de eerste graad van het secundair onderwijs in Vlaanderen.

Dankzij de blijvende actualiteitswaarde, de gelaagdheid van het verhaal en de grote stilistische kwaliteiten ervan, heeft het boek m.i. een blijvende plaats verworven in de canon van de Nederlandstalige jeugdliteratuur.  

Afbeelding: Jan Terlouw in 1979. Foto: Hans van Dijk for Anefo. (CC BY-SA 3.0 nl)

Er zijn verschillende manier om met Koning van Katoren in het voortgezet of secundair onderwijs aan de slag te gaan. Mijn voorstel voor een didactische aanpak komt hierop neer. De leraar leest het eerste hoofdstuk voor in het begin van het schooljaar. De kans is dan groot, dat de zgn. ‘boekmijders’, d.w.z. leerlingen die niet willen lezen en een negatieve houding hebben ten aanzien van het lezen (zie M. Stokmans & R. Wolters, 2023) door de ervaring van het luisterplezier hun weerstand tegen het lezen langzamerhand overwinnen. De positieve luisterervaring in de klas kan hen motiveren tot het zelfstandig herlezen van het voorgelezen hoofdstuk én tot de lectuur van de rest van het boek thuis. Een onmisbare voorwaarde om dat doel te bereiken is wel, dat het voorlezen ‘interactief’ gebeurt, dat wil zeggen dat het wordt voorafgegaan, afgewisseld en gevolgd door een klassengesprek, waarin van gedachten wordt gewisseld over de leesbeleving van de leerlingen, d.w.z. hun ervaringen, emoties en bedenkingen. De vragen en de opdrachten van dit leermiddel kunnen daarbij inspirerend werken. Belevingsvragen in de aard van ‘Had je verwacht dat het zo zou aflopen?’ of ‘Hoe zal het nu verder gaan, denk je?’ worden niet in het leermiddel opgenomen, omdat ze bij elk hoofdstuk telkens opnieuw gesteld kunnen worden. Nog meer lessuggesties zijn te vinden in het handboek Jeugdliteratuur en didactiek onder redactie van I. Kamp, J. de Jong-Slagman & P. van Duijvenboden (2021).

Het leermiddel is dus vooral bedoeld voor de individuele leerling, maar het kan ook gebruikt worden door leraren, die het begin van het boek of een ander fragment in de klas willen voorlezen en bespreken (‘interactief voorlezen’).

Het leermiddel kan gratis gedownload worden op KlasCement, de educatieve portaalsite van het Departement Onderwijs en Vorming, waarop lesmateriaal kan worden uitgewisseld onder leraren. Het is gepubliceerd onder de Creative Commons-licentie CC BY-NC-ND 4.0. (‘Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken’).

Zie:  https://www.klascement.net/downloadbaar-lesmateriaal/208359/jan-terlouw-koning-van-katoren-1971-lectuurbegeleiding/

Ten slotte vestig ik nog de aandacht op mijn leermiddel over sprookjes op KlasCement. Zie: https://www.klascement.net/downloadbaar-lesmateriaal/64507/sprookjes-lessenreeks/

Referenties

V. Joosen, ‘De comeback van Koning van Katoren’. In: De Standaard, 31 januari 2020. Geraadpleegd via: https://bibliotheek.be/krantenarchief/artikel/0526568f-f377-4004-b88d-9eebed1c94e4

I. Kamp, J. de Jong-Slagman & P. van Duijvenboden (red.), Jeugdliteratuur en didactiek. Handboek voor vo en mbo. Bussum: Coutinho, 2021.

M. Stokmans & R. Wolters, ‘De leraar als leesbevorderaar. Van leerling naar lezer’. In: J. Dera e.a. (red.), Vaardig met vakinhoud. Handboek vakdidactiek Nederlands. Bussum: Coutinho, 2023, p. 289-299.

Delen:

  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend) Print
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend) E-mail
  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend) Facebook
  • Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend) WhatsApp
  • Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend) Telegram
  • Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend) LinkedIn

Vind ik leuk:

Vind-ik-leuk Aan het laden...

Gerelateerd

Categorie: Artikel, Neerlandistiek voor de klas, Uitgelicht Tags: Jan Terlouw, letterkunde, schoolvak Nederlands

Lees Interacties

Reacties

  1. Anneke Neijt zegt

    23 november 2024 om 10:01

    Prachtig, vooral je toelichting op hoe dat voorlezen interactief moet gaan. Leerlingen kunnen zelfs een blad papier erbij krijgen om opmerkingen te maken. Dan hebben ze wat te doen (dat schreef ik al in een eerder commentar).
    Overigens, Minoes (van Annie M.G. Schmidt) is eveneens verouderd, maar blijvend waardevol omdat het gaat over welke identiteit iemand heeft en welke rol in de samenleving. En De kleine Johannes (Frederik van Eeden) moet je vooral in de oorspronkelijke spelling laten lezen, om gevoel voor tijdsverandering te krijgen. Ik ken een middelbarescholier die is gaan lezen nadat die de smaak te pakken kreeg bij dit boek.

    Beantwoorden
  2. Jan Uyttendaele zegt

    24 november 2024 om 21:29

    Bedankt voor de feedback en de suggestie.

    Beantwoorden

Laat een reactie achterReactie annuleren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Gedicht van de dag

M. Vasalis • Afsluitdijk

De bus rijdt als een kamer door de nacht
de weg is recht, de dijk is eindeloos
links ligt de zee, getemd maar rusteloos,
wij kijken uit, een kleine maan schijnt zacht.

➔ Lees meer

Bekijk alle gedichten

  • Facebook
  • YouTube

Chris van Geel

RAG

Een web van één draad lang
waarin een spin voer vangt,
waarop een vlieg kort zit,
beweegt, zijn poten wast,
wegvliegt en keert, niet weet
waarvoor die draad zich spant.

Bron: Enkele gedichten, 1973

➔ Bekijk hier alle citaten

Agenda

26-29 juni: Dichters in de Prinsentuin 2025

26-29 juni: Dichters in de Prinsentuin 2025

18 juni 2025

➔ Lees meer
Een rijk leven: afscheidsrede Johan Koppenol, VU Amsterdam

Een rijk leven: afscheidsrede Johan Koppenol, VU Amsterdam

17 juni 2025

➔ Lees meer
3 juli 2025: afscheidssymposium Johan Koppenol

3 juli 2025: afscheidssymposium Johan Koppenol

17 juni 2025

➔ Lees meer
➔ Bekijk alle agendapunten

Neerlandici vandaag

geboortedag
1894 Edgard Blancquaert
sterfdag
1849 Barthold Lulofs
1984 Leonardus Michels
1986 W.A.P. Smit
➔ Neerlandicikalender

Media

Het culturele landschap van Frits van Oostrom

Het culturele landschap van Frits van Oostrom

19 juni 2025 Door Redactie Neerlandistiek Reageer

➔ Lees meer
De internationale positie van het Engels

De internationale positie van het Engels

14 juni 2025 Door Marc van Oostendorp Reageer

➔ Lees meer
Inspiratiesessies in het Universitair Museum Utrecht

Inspiratiesessies in het Universitair Museum Utrecht

11 juni 2025 Door Redactie Neerlandistiek Reageer

➔ Lees meer
➔ Bekijk alle video’s en podcasts

Footer

Elektronisch tijdschrift voor de Nederlandse taal en cultuur sinds 1992.

ISSN 0929-6514
Bijdragen zijn welkom op
redactie@neerlandistiek.nl
  • Homepage
  • E-books
  • Neerlandistische weblogs
  • Over Neerlandistiek
  • De archieven
  • Contact
  • Facebook
  • YouTube

Inschrijven voor de Dagpost

Controleer je inbox of spammap om je abonnement te bevestigen.

Copyright © 2025 · Magazine Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in

  • Homepage
  • Categorie
    • Voor de klas
    • Vertelcultuur
    • Naamkunde
  • Archief
    • 10 jaar taalcanon
    • 100 jaar Willem Frederik Hermans
  • E-books
  • Neerlandistische weblogs
  • Jong Neerlandistiek
  • Frisistyk
  • Mondiaal Neerlandistiek
  • Over Neerlandistiek
  • Contact
 

Reacties laden....
 

    %d