Leeslogboek: mei

Begin van deze maand had ik een leeshapering. Dat komt vermoedelijk voortdurend voor in het lezende leven, alleen let ik er nu beter op in verband met dit logboek: de boeken waarmee je toevallig bezig bent, liggen je toevallig allemaal niet. Het is niet eens per se slecht, maar het ligt je niet, of in ieder geval op dat moment niet. Ik wilde bijvoorbeeld de verzamelde essays van Joke J. Hermsen over de tijd lezen, Tijd is hoop, maar ik kwam niet verder dan de eerste bundel, Stil de tijd. Dat lag niet aan Hermsen, want zij heeft allerlei interessante ideeën, maar ze kwamen niet echt bij me aan, niet genoeg, om de volgende bundels ook nog te lezen. Zoiets gold ook voor de dichtbundels, Ontbindende voorwaarden van Anne Louise van den Doel en Hazenklop van Hanneke van Eijken – ze hebben allebei gloeiende recensie gekregen, maar ze waren niet voor Marc in begin mei van 2025.
En dan zwijg ik nog maar over de boeken die ik na 10 pagina’s terzijde legde.
Maar toen kwam Annemarie Estor mijn leestafel op stormen met háár nieuwe bundel Het overschot, met onder andere de gouden regels
Iemand schreef het woord ‘oorlog’ neer
en velen, zelfs de verstoktste gamers, veerden op.
En het vuur was weer terug. Ik verslond ineens een boek waar ik heel lang tegenop had gezien, De kennismaking van Nicolien Mizee, en toen was het er weer.
Ik weet niet of er onderzoek is naar dit soort golven in de lust van de eenvoudige kunstconsument – waarom je op de ene dag meer zin hebt in een roman of een balletvoorstelling dan de andere. Wat is er anders in mijn hersenen in de dagen van minder zin? Wat is het vonkje dat Estor dan weer weet te ontbranden? Vaak is het poëzie, in ieder geval bij mij: de taal die nooit eerder geklonken heeft die haar wonderen demonstreert: ja, dat kan lezen ook zijn! Maar hoe werkt dat dan?
De harde feiten
Gelezen | Gekocht of gekregen | Nu aan het lezen |
Jantien de Boer: Wondervogels Anne Louise van den Doel: Ontbindende voorwaarden Hanneke van Eijken: Hazenklop Annie Ernaux: Je ne suis pas sortie de ma nuit Annemarie Estor: Het overschot Piet Grijs: Buikhuisen – dom én slecht Caroline de Gruyter. Beter wordt het niet H.U. Jessurun d’Oliveira: Speuren in Lucebert Aimée de Jongh/William Golding: Heer van de vliegen Joke J. Hermsen: Stil de tijd Meredith Martin: Poetry’s Data Vonne van der Meer: Take 7 Vonne van der Meer: Zondagavond Vonne van der Meer: Ik verbind u door Vonne van der Meer: Laatste seizoen A.A. Milne: La domo ĉe Pu-Angulo Nicolien Mizee: De kennismaking Michèle Roberts: Colette – My literary mother Eva Rovers: Nu is het aan ons Aki Shimazaki: Ajisaï Belle van Zuylen/Benjamin Constant: Je bent een allerbeminnelijkste dwaas | Arianne Baggerman: De storm die wij vooruitgang noemen Colette. Le désert de Retz Wim Daniëls. Spraakmakend Nederlands Sophie Divry. Pour tout le monde en même temps Deborah Gambetta: Incompletezza Caroline de Gruyter: Beter wordt het niet U. van Houten. De sunde fen Haitze Holwerda Aimée de Jongh/William Golding: Heer van de vliegen Meredith Martin: Poetry’s Data Vonne van der Meer: December Vonne van der Meer: De vrouw met de sleutel J.A. Schasz M.D. Mijn reis door het Aapenland Aki Shimazaki: Ajisaï Nicoline van der Sijs: Dijt onze woordenschat alsmaar uit? Laura Spinney: Proto. How One Ancient Language Went Global Marjolijn Voogel: Met andere woorden Robert Welagen: Fenêtre, clé | Arianne Baggerman: De storm die wij vooruitgang noemen Deborah Gambetta: Incompletezza Vonne van der Meer: December |
Interessante vraag. Naar de manier hoe mensen muziek gebruiken om hun stemming te reguleren is al behoorlijk wat onderzoek gedaan. Wellicht biedt dat ook aanknopingspunten voor het antwoord op jouw vraag, Marc.