Confuc (1)
Confucius, wat zou u doen als u geroepen werd om een land te besturen?
De taal goed gebruiken. Als de taal niet goed gebruikt wordt, zeggen de woorden niet wat ze moeten zeggen. Dan blijven de dingen die gedaan moeten worden ongedaan.
Journalist
Mijn vraag gaat over wat we de afgelopen weken hebben zien gebeuren in de gangen van de Tweede Kamer, namelijk een oplossing zoeken voor de onderwijsbegroting. Hoe vindt u dat dat gaat?
De minister-president
Nou, laat ik eerst zeggen, de onderwijsbegroting gaat wel ergens over.
Dit is geen antwoord op de vraag. Een antwoord had kunnen zijn: “Ik zie dat de coalitiepartijen samen met oppositiepartijen enorm hun best doen om een oplossing te zoeken. Er wordt hard aan gewerkt, en naar verhouding gaat het goed.”
(vervolg) Het gaat om veel geld. Even uit mijn hoofd gezegd dacht ik zo’n 58 miljard en het gaat ook nog een keer vaak over de toekomst van onze kinderen en ook voor een deel van de toekomst van ons land.
Waarom nu beginnen over de omvang van de onderwijsbegroting? En uiteraard gaat onderwijs (vaak) over de toekomst van onze kinderen, en niet (soms?) om het verleden van ouderen. En, hoezo ‘voor een deel’ over de toekomst van het land? Wegenaanleg, defensie en wat niet al, gaan ook over de toekomst van ons land, uiteraard voor verschillende delen,
(vervolg) Dus ik snap heel goed dat de plannen van het kabinet niet meteen kunnen rekenen op steun.
Dus omdat het om veel geld gaat en om de toekomst (van onze kinderen) is het begrijpelijk dat er niet direct gerekend kan worden op steun?
Journalist
Ja, maar welke hand steekt het kabinet wat dat betreft in de eigen boezem? Het is natuurlijk geen verrassing dat er geen meerderheid in de Eerste Kamer is voor de coalitieplannen. Het geeft toch al met al een behoorlijk rommelig beeld?
Moet nu de linker of de rechter hand in eigen boezem? En waar is de journalist op uit? Een schuldige aanwijzen voor het rommelige beeld? De journalist had veel preciezer kunnen zijn: Waarom heeft het kabinet deze begroting ingediend, terwijl al bekend was dat er in de Eerste Kamer geen meerderheid voor is?
De minister-president
Ik denk dat het uiteindelijk gaat om het resultaat. En als er een begroting komt die in de Tweede Kamer ook op steun kan rekenen van de oppositie en daarmee ook op steun kan rekenen in de Eerste Kamer, denk ik dat we een begroting hebben waar dit kabinet dan ook echt mee vooruit kan. En dat is uiteindelijk het belangrijkste, het resultaat telt.
Journalist
Denkt u dat het gaat lukken?
De journalist stelt nu een andere vraag, maar er is geen antwoord gekomen op de vorige vraag, over het waarom van het indienen van een begroting die geen steun krijgt bij de Eerste Kamer. Waarom ging het gesprek niet als volgt verder?
Journalist
Waarom ontwijkt u de vraag en zegt u dat alleen het resultaat geldt?
De minister-president
Bij het opstellen van de begroting gingen wij ervan uit dat wij met argumenten ook de Eerste Kamer konden overtuigen. Pas later bleek dat dit niet het geval was. En daarom zijn wij nu zo energiek bezig om samen met de oppositiepartijen een oplossing te vinden.
Wat antwoordde de minister-president uiteindelijk op de vraag of hij denkt dat het gaat lukken?
De minister-president
Ik heb er vertrouwen in.
Hij had ook iets anders kunnen zeggen dan deze dooddoener. Bijvoorbeeld:
Wij gaan een moeilijk overlegtraject in. Maar het is in het belang van coalitie en oppositie, en dus in het belang van ons land, dat wij proberen de verschillen te overbruggen.
Laat een reactie achter