In haar column van maandag 8 april (Volkskrant) uit Aaf Brandt Corstius haar ongenoegen over de spatie tussen Rijks en museum zoals die te zien is in ’t nieuwe logo van ’t museum. Ze is niet de eerste. Zelden heeft een lege ruimte zoveel beroering veroorzaakt, in kleine kring welteverstaan. Aaf stoort zich vooral aan de argumenten van ontwerpster Irma Boom. Twee ervan gaan over ontwerpaspecten, maar ’t tweede argument raakt de taalkunde en dus mij. Ik citeer Aaf: “Voor haar ‘gevoel’ zijn het twee woorden, vanwege de koosnaam Rijks.” Haar is dus Irma Boom.
In de naamgeving van ’t museum en in de spelling die dat zichtbaar maakt, zien we wat er gebeurd is. Na de totstandkoming van het Koninkrijk der Nederlanden (1814), werden een reeks musea tot eigendom van de staat verklaard. Dat kwam in hun naam tot uitdrukking: ze kregen allemaal de bepaling ’s Rijks voor zich. ’s Rijks Museum van Natuurlijke -historie en ’s Rijks Museum van Oudheden, alle twee in Leiden. Dat was ook ’t geval bij ’s Rijks Museum van Schilderijen te Amsterdam, wat toen nog ’t Trippenhuis was. Andere instellingen waren o.a. ’s Rijks Prentenkabinet (in Amsterdam) en ’s Rijks Munt te Utrecht. De oudste attestatie ’s Rijks museum die ik in de verzameling Historische Kranten van de KB gevonden heb, is uit de Staatscourant van 1820.
Anoniem zegt
Moet we dan ook 's Rijks adviseur of 's Rijks bouwmeester zeggen? Of 's staats courant?
Anoniem zegt
Die spatie is heel aardig, want taalkundig te verantwoorden, maar gebruik dan alstublieft ook het juiste teken voor de apostrof!
Veel tekstverwerkers zijn hierin helaas nogal onnozel geprogrammeerd: de welgevormde, rondbuikige apostrof (met het elegante boogje onder naar links!) wordt geheel automatisch gedegradeerd tot een mager-stram streepje dat ooit slechts diende ter notatie van minuut of boogminuut.
Voor het aanhalingstekens geldt hetzelfde; kijk bijvoorbeeld eens op Volkskrant.nl hoe lelijk dat eruit ziet.
Jan Stroop zegt
Dat volgt niet uit mijn betoog
Jan Stroop zegt
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Anoniem zegt
Dank! Ik zie er, neurotisch spiedende, nog één staan, in “'s Rijks Museum van Schilderijen”.
Jan Stroop zegt
Mijn reactie van 11 april 2013 16:08 is per vergissing verwijderd. Er stond niets onbetamelijks in.