Op de vraag van de dominee volgt een komische discussie over voor en nadelen van allerhande aanspreekvormen van uwee tot uwe edelheid en gij. De dominee wordt zelf het liefst aangesproken met je en heeft een grote afkeer van u. Het dienstmeisje dat zijn bezwaren aanhoort, worstelt met de juiste vorm. Worstelingen met aanspreekvormen zijn er al lang. In 1618 is bijvoorbeeld in het bijzijn van 37 afgezanten uit verschillende Europese landen wel drie dagen vergaderd over de juiste aanspreekvorm voor God. De stelling van Schouten en Pelikaan dat dat beleefdheidsvormen vroeger duidelijk en doeltreffend waren, lijkt daarom niet gegrond.
Maarten van der Meer zegt
Even offtopic: staat 'disrespectvol' eigenlijk al in de Van Dale? (In de gratis elektronische in ieder geval niet.)
Oudste krantenvindplaats (Delpher/LexisNexis) De Telegraaf van 16 mei 2006: "Partijen als SGP en ChristenUnie in de Flakkeese gemeente zijn boos en verwijten de PvdA'er 'onbeschoft en disrespectvol' gedrag."
D. Vos zegt
Antwoord aan Maarten van der Meer: Disrespect staat in de Van Dale 14 als apart lemma, maar zonder omschrijving en met verwijzing naar het voorvoegsel dis-. Mogelijk is het overgenomen uit het Engels. Iemand dissen, beledigen, komt in ieder geval van het Engelse disrespect, to diss, oorspronkelijk een slangwoord van rappers.
Ben Verhoeven zegt
Wat is er mis met 'respectloos'? 'disrespectvol' is eigenlijk bijna een contradictio in terminis. Iets is 'vol respect', maar toch ook weer niet. Al zie ik uiteraard de parallel met woorden als 'onwaardig' e.d. (NEG_adjectief), maar het straffe is dat het adjectief een expliciet positieve betekenis heeft. We zeggen ook niet 'onwaardevol' of 'onblij'.