Wenen – de stad van monumentale gebouwen, de Sachertaart (deu: Sachertorte), de geliefde prinses Sisi, de stad van de bekende zanger Falco en de perfecte studieplaats voor elk Neerlandicus.
Een semester in het buitenland te doen is een grote beslissing. Alles van studievakken tot woonplaats moet zorgvuldig gepland en geregeld worden. Om de wens van reiselustige studenten te vervullen, bieden organisaties zoals CEEPUS, Erasmus, Erasmus+ en andere, uitwisselingsprogramma voor studenten en docenten wereldwijd. Terwijl Erasmus en Erasmus+ kansen voor heel Europa bieden, liegt de focus van de CEEPUS – organisatie op Centraal – Europa. Ze geven studenten en andere universitaire medewerkers uit dit gebied de mogelijkheid om een uitwisseling in het uitgebreide Donaugebied te doen.
In het zomersemester van het academisch jaar 2021/22 had ik, dank het CEEPUS – programma, de kans om een tijdje in Wenen te studeren. Voor het begin van een semester in het buitenland moet uiteraard erg veel geregeld worden, van de inschrijving op de universiteit tot het verblijf. Daarom moet een reis enthousiast, voor zijn vertrek naar de gewenste studieplek een duidelijk plan voor ogen hebben. Ik heb pas twee maanden voor het begin van het nieuwe semester een accommodatie vlakbij het centrum van Wenen gevonden en binnen de deadline de OeAD – Agency for Education and Internationalisation gecontacteerd om alle nodige documenten aan hen te sturen.
Eindelijk begon op 28 februari 2022 mijn Weense avontuur. Ik kwam in Wenen rond de middag terecht, deed de check in en begon mijn omgeving te ontdekken. Wenen is een schitterende stad met talrijke verborgen pareltjes zoals musea, restaurants, cafés en boekwinkels. De hoofdstad Oostenrijks is uitzonderlijk rijk aan cultureel erfgoed en de museumcultuur wordt van jong af gecultiveerd. Daarom bieden ze vaak gratis entree of een studentenkorting voor talrijke musea. In de vier maanden die ik in Wenen doorbracht, had ik de gelegenheid om musea zoals het paleis Belvedere, het paleis Schönbrunn, de Albertina, het Beethovenhuis en andere te bezoeken en werken van bekende artiesten zoals Salvador Dalí, Oskar Kokoschka, Gustav Klimt, Rembrandt, Van Eyck en nieuwe moderne kunstenaars te zien. Behalve musea bestaat er ook een groot aanbod aan opera’s, toneelstukken, concerten en verschillende festivals, dus er is iets voor iedereen daar. Tip nummer 1: Gebruik de app Gretschen voor toneelstukken, opera’s en andere dergelijke activiteiten. Verder zijn er nog heel veel activiteiten in het kader van de organisatie ESN. Ze organiseren altijd verschillende eendaags uitstapjes, party’s, babbelavondjes en nog veel meer, die meestal gratis zijn. Dus tip nummer 2: blijf op de hoogte van de activiteiten op de ESN-webpagina.
Wat de Universiteit in Wenen zelf betreft, is het goed om een idee van het gebouw in je hoofd te hebben. Toen ik de eerste keer naartoe kwam, was ik heel onder de indruk van de grootte van universiteit en hoe monumentaal ze is, zowel van buiten als ook van binnen. Vaak gebeurt het dat mensen zich in haar taalrijke verdiepingen een beetje verdwaald gaan, maar gelukkig staat in elke gang een plaatje met het nummer van de verdieping en welke klaslokalen in de buurt liggen. Tip nummer 3: Bekijk de kaart van het gebouw voor het begin van het semester in Wenen en aarzel niet om iemand naar de weg te vragen! De mensen daar zijn erg behulpzaam!
Eveneens had ik de kans om lessen bij een paar fantastische docenten uit de wereld van de internationale Neerlandistiek te volgen – met name Univ.-Prof. Mag. Dr. Herbert Van Uffelen, Mag. Mag. Emmeline Besamusca-Douwes en MA Twan Zegers. Bij professor Van Uffelen volgde ik de les Was eine Mutter leiden kann in het Duits en het ging over machinevertaling en verschillende analysetechnieken van het werk Wat eene moeder lijden kan van de Belgische auteur Hendrik Conscience. Bij professor Zegers ging het over taal en de evolutietheorie. De focus was echter op de vragen wanneer mensen hun taalvermogen ontwikkelden, waarvoor ze die ontwikkelden en welke theorie over het ontstaan van de taal de juiste is, of tenminste, welke het meest logische is. Bij professor Besamusca-Douwes stonden de postkoloniale migranten die in de Lage Landen wonen centraal. De aspecten die in dit college bekeken worden waren de koloniale geschiedenis van Nederland en Vlaanderen, persoonlijke verhalen van postkoloniale migranten en hun gevoelens tegenover de Nederlanders/Belgen en hun land van afkomst. De colleges waren allemaal zeer interessant en ik heb heel veel bijgeleerd. Tip nummer 4: Kies colleges die je het meest interessant vindt en van die je denkt dat je het meest kunt bijleren.
De ziel van Wenen heeft op mij een enorme indruk gemaakt. Alle musea, bezienswaardigheden, andere studenten die dezelfde lessen als ik volgden, de mensen uit Wenen, het eten, dat alles heeft me enorm geïnspireerd en voor zo veel nieuwe ervaringen gezorgd. Dankzij mij semester in Wenen heb ik een nieuwe perspectief op de bovengenoemde thema’s en mijn toekomst gekregen. Ik heb een heleboel mensen ontmoet, maar ook mezelf op een andere manier dan tevoren. Aan iedereen die nog aan het overleggen is of het een goede idee is om een semester in het buitenland te doen, heb ik alleen een ding te zeggen: Neem je kans! Ontdek de charmes van een onafhankelijk leven in een onbekend land en creëer herinneringen die je nooit zult vergeten!
Iskra Galzina is masterstudent Nederlands en Duits aan de Universiteit van Zagreb
Veerle zegt
Kan je me vertellen waar je verbleef? (studentenkamer, studio,… en adres graag) Dankjewel!