Wat heeft het woord ‘allochtoon’ te maken met visies op burgerschapsonderwijs? Hoe is het dalende aantal studenten Nederlands verwant aan twitterende katten? En hoe verhoudt zich de spelling ‘skrembelt eks’ tot dit alles? Antwoord: in al deze onderwerpen kun je je verdiepen tijdens de studie Nederlands. Op vrijdag 3 februari tussen 16.00 – 17.00 uur presenteren zes studenten van de master Nederlandse taal en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam het webinar ‘Neerlandistiek is overal’ dat zowel online als op locatie bij te wonen is. Het evenement is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in Nederlands – van middelbare scholieren tot universitair docenten.
Het programma ziet er als volgt uit:
- Melle de Horde adviseert over het gebruik van inclusieve termen door nieuwsorganisaties. In plaats van ‘allochtoon’ wordt nu ‘mensen met een migratieachtergrond’ gebruikt. Is dat echter wel begrijpelijk en toegankelijk voor de nieuwsconsument?
- Joël Bakker belicht aan de hand van de dichtbundel Doe het toch maar van Babs Gons het lesplan dat hij heeft gemaakt voor burgerschapsonderwijs.
- Karishma Doerdjan presenteert haar bevindingen over de vernederlandste spelling van Engelse woorden in Instagramposts die de creativiteit van de Nederlandse taalgebruiker toont.
- Ilse Kruizinga en Larissa Moonen bespreken hoe de Universiteit van Amsterdam het beste studenten voor de bachelor Nederlandse taal en cultuur kan werven. Ze richten zich hierbij op de kenmerken van en criteria voor effectieve voorlichtingsteksten.
- Ludmilla Coornstra deelt haar bevindingen over ‘poezeltwitter’. Als een kat kon schrijven, hoe zou die dat dan doen? Op Twitter zijn talloze accounts van mensen die zich voordoen als hun kat, en hun huisdier een eigen taalgebruik toedichten.
De aanmelding voor het webinar ‘Neerlandistiek is overal’ is geopend. Belangstellenden kunnen zich gratis aanmelden via https://forms.gle/94braYM4a9eh2ran9.
Laat een reactie achter