Raoul de Jong is dit jaar de gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is danser, columnist bij NRC en schreef onder andere de roman Jaguarman: mijn vader, zijn vader en andere Surinaamse helden (2020) en het boekenweekessay van dit jaar: Boto Banja of: het geheime genootschap der dansende schrijvers. Hij ontving in 2022 de Anna Blaman-prijs voor zijn gehele oeuvre. Als gastschrijver verzorgt hij niet alleen reeks werkcolleges voor studenten, maar ook een reeks openbare lezingen. Twee van deze lezingen zijn nog bij te wonen, op 27 november en 11 december in het Academiegebouw in Groningen. De lezingen zijn ook online te volgen en terug te kijken op het YouTubekanaal van Studium Generale Groningen, waar de opnames van de lezing van afgelopen week en het interview van twee weken geleden al te vinden zijn.
Lezing 1: De stem van de Jaguarman
Lezing 2: Het geheime genootschap van voodooschrijvers (27 november)
In 1920 stapte de Surinaamse schrijver Anton de Kom op een schip naar Nederland, waar hij in 1934 Wij slaven van Suriname publiceerde, een prachtig boek over de geschiedenis van Suriname. Anton de Kom werd gevolgd door de geheime dienst, opgesloten, zijn boek werd gecensureerd en verboden, maar hij was niet alleen: in de jaren twintig en dertig stapten er overal in de Caraïben en Noord- en Zuid-Amerika schrijvende nazaten van tot slaafgemaakten op schepen, om de wereld het verhaal van hun voorouders te vertellen. Schrijvers zoals Zora Neale Hurston, Langston Hughes, Claude Mckay, Aimé Césaire en Léon-Gontran Damas. In hun boeken komen namen en begrippen voor die je ook kunt vinden in de geschiedenis van Suriname. Namen van goden, dansen en muziek, die ooit over de oceaan meereisden met tot slaafgemaakten op slavenschepen. Veel van deze schrijvers werkten alleen, maar in een archief in Amsterdam ontdekte Raoul de Jong een bewijs van het feit dat deze schrijvers elkaar hebben gekend.
Lezing 3: Verhalen om in te geloven (11 december)
Verhalen hebben macht, dat is waarom we sommige verhalen wel mogen horen en andere verhalen niet. De geschiedenis wordt geschreven door de winnaars, en, zo begreep Raoul de Jong tijdens zijn onderzoek naar de geschiedenis van Suriname, de toekomst wordt bepaald door mensen in wier verhalen wij geloven. Dat geldt niet alleen voor Suriname, dat geldt voor de wereld in het algemeen. In zijn autobiografie De wereld van gisteren vertelde de Oostenrijkse schrijver Stefan Zweig over de verhalen die de Eerste en Tweede Wereldoorlog mogelijk maakten en over wat hij daar, samen met een geheim genootschap van Europese intellectuelen, tegen probeerde te doen. Zijn verhaal leert ons, hoe we verhalen kunnen gebruiken om een wereld te creëren waarin we willen leven.
Interview: Janine R. Mooij in gesprek met Raoul de Jong
Laat een reactie achter