In februari start een gloednieuw initiatief van het masterprogramma Neerlandistiek in Leiden: een eigen Denktank, bedoeld om vanuit de brede expertise waarover neerlandici beschikken, oplossingen te vinden voor vraagstukken op het snijvlak van onderzoek en samenleving. In het vak dat bij dit initiatief hoort bijten studenten en docenten zich gezamenlijk vast in een jaarlijks wisselend thema, vanuit de vraag hoe je kennis over (Nederlandse) taal en literatuur kunt toepassen om de samenleving te verbeteren. Dit vak (10 EC) is te volgen door masterstudenten Neerlandistiek van alle Nederlandse universiteiten, maar ook door geïnteresseerde studenten uit gerelateerde masterprogramma’s. Meer informatie over inschrijving voor dit vak is te vinden via de link onderaan dit artikel, dus neem snel een kijkje!
Dit jaar richt de Denktank Neerlandistiek zich op medische gespreksvoering. De medische wereld is een domein dat de meesten niet direct zullen associëren met de Neerlandistiek. Toch kunnen zowel de conversatieanalyse en argumentatietheorie als een letterkundige benadering van interactie nieuwe inzichten bieden voor onderzoek naar de gang van zaken in medische consulten. In een gesprek tussen arts en patiënt moeten immers besluiten worden genomen over de te volgen behandeling; dat proces is inherent talig. Zo’n talige praktijk is tevens sterk cultuurafhankelijk; een gesprek met een arts in Portugal zal bijvoorbeeld anders verlopen dan in Nederland. Het thema van de eerste editie van de Denktank luidt dan ook: medische gespreksvoering in internationale context. Hoe komen beslissingen over een behandeling tot stand in gesprekken tussen patiënten en zorgprofessionals? In hoeverre zijn dergelijke gesprekken cultureel bepaald? En hoe kunnen deze gesprekken nog beter verlopen?
Onderzoek naar hoe taal functioneert in de wereld om ons heen houdt niet op bij de landsgrenzen. Daarom gaan studenten in dit vak dit jaar een samenwerking aan met studenten van de Universidade NOVA de Lisboa. Gezamenlijk met onderzoekers van de Universiteit Leiden en de Universidade NOVA de Lisboa vormen ze in dit vak de Denktank die werkt vanuit verschillende wetenschappelijke en culturele achtergronden. De Neerlandici zijn getraind in taalwetenschappen en letterkunde en bestuderen medische gesprekken vanuit een Nederlands perspectief, terwijl de studenten uit Lissabon voornamelijk vanuit filosofisch oogpunt werken en hun kennis over de Portugese medische praktijk inbrengen. Via het online discussieplatform van de Denktank onderzoeken de studenten de talige kenmerken van de dialoog. Werkend met materiaal uit de praktijk van arts-patiëntgesprekken beantwoorden zij de vraag hoe gezamenlijke besluitvorming in medische consulten verbeterd moet worden. Over deze samenwerking is meer te lezen in via: https://www.universiteitleiden.nl/nieuws/2023/06/samenwerking-met-portugal-hoe-praat-je-als-arts-met-een-patient
Vragen over dit project? Neem contact op met Roosmaryn Pilgram (r.pilgram@hum.leidenuniv.nl) of Geert Warnar (g.warnar@hum.leidenuniv.nl). Enthousiast geworden en gelijk inschrijven? Neerlandistiekstudenten uit Leiden kunnen zich aanmelden via Mystudymap, overige studenten kunnen contact opnemen met de studiecoördinator via stuco-neerlandistiek@hum.leidenuniv.nl. De Denktank Neerlandistiek is ook te vinden in de studiegids van Universiteit Leiden, via Denktank Neerlandistiek: medische gespreksvoering in internationale context, 2023-2024 – Studiegids – Universiteit Leiden.
Laat een reactie achter