Na de Tweede Wereldoorlog brak voor Joods-Nederlandse kunstenaars een turbulente periode aan. Wie waren zij en hoe creëerden zij een nieuw bestaan? Kun je breken met het verleden?
In Makers en brekers volgen we een generatie van jonge makers in hun zoektocht. Bekende namen als Marga Minco, Dola de Jong en Leo Vroman komen voorbij, maar ook kunstenaars die tot nu toe meer in de schaduw hebben gestaan, zoals Susanne Heynemann en Louise van Santen. De verscheidenheid van de bijdragen toont niet alleen de originaliteit van deze makers, maar vooral ook de rijkheid en complexiteit van het culturele mozaïek dat we de Joodse identiteit noemen.
De studenten van de master Redacteur/editor aan de Universiteit van Amsterdam brengen een groot scala aan academische achtergronden met zich mee. Vanuit verschillende perspectieven hebben zij archiefonderzoek verricht en dit heeft geleid tot een collectie van essays. Met een voorwoord van hedendaags Joodse kunstenaar Maurits de Bruijn en gastbijdrage van Mia Corbey-van Praag in de vorm van een interview, hebben de studenten het samengebracht tot deze prachtige bundel.
Nu beschikbaar voor pre-order via de website van Uitgeverij Redacteur/editor.
Ron Spreekmeester zegt
LS, wie zijn de kunstenaars die in Makers en Brekers worden behandeld? m.v.gr.
Martijn van Bruggen zegt
Beste Ron, we bespreken Emmy Andriesse, Eva Besnyö, Dola de Jong, Mo Rogendorff, Andreas Burnier, Judith Herzberg, Leo Vroman, Benno Premsela, Jaap Soetendorp, Meyer Sluyser, Louise van Santen, Susanne Heynemann, Marga Minco en Clara Asscher-Pinkhof.