Alinda Lenting, Perscoördinator en communicatiemedewerker bij Mercy Ships
Wat kun je eigenlijk worden met zo’n studie Nederlands, en hoe? Daar willen we graag zoveel mogelijk antwoorden op, voor alle huidige studenten, studiekiezers, en andere nieuwsgierige meelezers. In de toekomstrubriek van Jong Neerlandistiek verzamelen we interviews met afgestudeerden die een leuke baan hebben gevonden.
Alinda Lenting werkt als communicatiemedewerker en perscoördinator bij goededoelenorganisatie Mercy Ships. Het geeft haar veel voldoening om te werken op een plek die zich inzet voor een betere wereld. Hoe kwam ze bij deze organisatie terecht en welke rol heeft de studie Nederlands daarin gespeeld?
Waar werk je en wat is jouw functie daar?
“Ik werk bij de internationale organisatie Mercy Ships, die in vijftien landen zit. Het is een medische hulporganisatie met het werkgebied voornamelijk in West-Afrika, ieder jaar in een ander land. Daar geven we gratis medische zorg aan iedereen die dat heel hard nodig heeft. We bieden deze zorg met ziekenhuisschepen. Een heel groot deel van de wereldbevolking woont in de buurt van een haven, dus is zo’n schip makkelijk toegankelijk te maken voor mensen die hulp nodig hebben. Een schip wordt bemand door ‘vrijwilliger-professionals’. Zo zijn de artsen echt arts van beroep, maar gaan ze vrijwillig mee met Mercy Ships. Dit geldt ook voor de maritieme vrijwilligers, de mensen in de logistiek en andere vrijwillige beroepen.
Zelf werk ik samen met drie anderen op de Nederlandse communicatieafdeling en mijn functie bestaat uit twee onderdelen. Aan de ene kant ben ik perscoördinator. Binnen deze rol probeer ik ervoor te zorgen dat ons werk ook in Nederland zichtbaar wordt gemaakt, dat de media over ons schrijven en dat onze vrijwilligers worden geïnterviewd. De andere helft van mijn taak bestaat uit communicatiewerk, waarbij ik veel schrijf. Zo werk ik bijvoorbeeld mee aan ons magazine dat vier keer per jaar uitkomt. Daarnaast hebben we verschillende doelgroepen waarbinnen we geld proberen op te halen. Daar moet een strategie voor zijn en moeten er bijvoorbeeld brochures voor worden ontwikkeld. Ook dat hoort bij mijn takenpakket.”
Waarom ben je Nederlands gaan studeren?
“Na mijn vwo heb ik een jaar de pabo gedaan. Dat jaar heb ik niet helemaal afgemaakt. Alhoewel de doelgroep van basisschoolleerlingen me wel aansprak, miste ik bij die opleiding een stukje verdieping. De honger naar inhoud en diepgang was bij mij heel groot. Ik ging toen nadenken welke vakken op de middelbare school mij echt wat deden en waar ik goed in was en Nederlands kwam bovendrijven. Ik heb toen een meeloopdag gedaan in Leiden en na die dag dacht ik: dit is het.
In Leiden kreeg je de eerste twee jaar alle disciplines: taalkunde, letterkunde, moderne letterkunde en oudere letterkunde. Die breedte vond ik heel leuk. Het voelde fijn om voor alle disciplines een goede basis op te bouwen. Ik had dan ook nog niet gelijk een voorkeur voor een richting waarin ik me wilde specialiseren. Uiteindelijk ben ik afgestudeerd op een onderwerp in de historische taalkunde, maar in mijn werk ben ik vervolgens meer de kant van de taalbeheersing op gegaan.”
Hoe ben je na je studie Nederlands uiteindelijk terechtgekomen bij Mercy Ships?
“Toen ik aan het afstuderen was, en alleen nog mijn scriptie hoefde te schrijven, heb ik een werkervaringsplek gezocht. Ik vond een plek op de marketing- en communicatieafdeling van een uitgever. Via een collega daar ben ik bij een goed doel terechtgekomen en toen ik dat voor het eerst ervaarde, besefte ik dat dat was wat ik wilde. Het is een plek waar ik voldoening kan ervaren, omdat zo’n organisatie zich inzet om de kans te vergroten dat mensen een beter leven krijgen. Nadat ik bij dat eerste goede doel had gewerkt, wist ik dat ik in de goedendoelenwereld wilde blijven. Voor de baan bij Mercy Ships heb ik vervolgens gewoon gesolliciteerd.”
Op welke manier helpt de studie Nederlands je in je werk?
“De basis in taal heeft heel veel voordelen. Een gevoel hebben voor hoe je teksten opbouwt, is bijvoorbeeld erg waardevol. We hebben vaak stagiaires van de opleiding Communicatie en daardoor kan ik die studie goed met de studie Nederlands vergelijken. Wat opvalt is dat communicatiestudenten projectplannen echt uit hun mouw schudden, en dat heb ik later nog moeten leren tijdens mijn werk bij Mercy Ships. Maar als het gaat om tekstopbouw of om interviews, merk ik dat ik veel baat heb gehad bij de studie Nederlands. Vanuit verschillende invalshoeken heb je geleerd hoe een tekst in elkaar zit en hoe je de lijn vasthoudt in een tekst.”
Waarom is de studie Nederlands waardevol?
“Alhoewel ik denk dat dit voor meer studies geldt, heeft het leren om wetenschappelijk te denken me veel gebracht: dat je een vermoeden kunt hebben, maar dat je daar ook bewijs voor moet hebben. Niet alleen in mijn werk, maar ook in de rest van mijn leven, motiveert die manier van denken veel van mijn keuzes. Daarnaast is Nederlands een prachtige taal. Ik vind dat het echt ondergewaardeerd is, vooral in onze eigen samenleving. Het is denk ik ook wel typisch voor de Nederlandse cultuur, de instelling van ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’, dus dan ga je ook niet je eigen taal ophemelen. Maar wat is er nou mooier dan onze eigen taal? Dat kneuterige, de bijzondere woorden die we voor bepaalde begrippen hebben: we moeten echt koesteren wat we hebben.”
Laat een reactie achter