Wat kun je eigenlijk worden met zo’n studie Nederlands, en hoe? Daar willen we graag zoveel mogelijk antwoorden op, voor alle huidige studenten, studiekiezers, en andere nieuwsgierige meelezers. In de toekomstrubriek van Jong Neerlandistiek verzamelen we interviews met afgestudeerden die een leuke baan hebben gevonden.
Elisa Harderwijk studeerde Nederlands aan de UvA en vond vervolgens een baan in een omgeving waar ze als neerlandica een uitzondering vormt. Als teamleider bij netbeheerder Alliander bevindt ze zich voornamelijk tussen de technisch geschoolden. Toch blijkt haar taal- en letterkundige achtergrond zeker niet in de weg te zitten bij deze functie. Hoe zit dat?
Kun je iets vertellen over je werk?
“Ik werk bij Alliander. Dit is een netbeheerder die het onderhoud en de aanleg van het elektriciteits- en gasnetwerk doet. Dit is dus iets anders dan een energieleverancier. Zes jaar geleden ben ik bij Alliander als Management Trainee begonnen en heb toen twee jaar lang gewerkt en tegelijkertijd veel opleidingen en cursussen gedaan. Inmiddels ben ik teamleider en stuur ik vijftien mensen aan, voornamelijk mannen. Degenen die ik aanstuur zijn verantwoordelijk voor de aanleg van het elektriciteitsnet in de regio Haarlem.
Het leuke aan mijn baan vind ik het werken met mensen. Er zit een enorme verscheidenheid in de mensen die binnenkomen bij zo’n groot bedrijf. Iedereen heeft zijn eigen geschiedenis en neemt wat mee. Ik vind het interessant om te zien wat mensen drijft en ze daarin te ondersteunen. Als ik op kantoor kom, doe ik altijd eerst een rondje langs mijn team om te vragen hoe het gaat en of ik iets voor ze kan doen. Een leidinggevende hoeft overigens helemaal niet voor elke werknemer even belangrijk te zijn, maar als ik voor één of twee mensen per team een verschil heb kunnen maken, dan vind ik dat heel tof.”
Hoe ben je terechtgekomen bij Alliander?
“Ik heb een bachelor Nederlandse Taal en Cultuur gedaan aan de UvA, richting Moderne Letterkunde. Dat vond ik heel leuk en tegelijkertijd voelde het beperkend omdat ik niet wist wat ik ermee wilde doen. Toen heb ik een master binnen Taalwetenschap gekozen, Nederlands als Tweede Taal. Tijdens mijn stages kwam ik er toen achter dat dat het toch ook niet helemaal was. Veel mensen van mijn studie gingen bij een uitgeverij werken, zelf schrijven of voor de klas, maar dat wilde ik eigenlijk allemaal niet. Iemand gaf me toen de tip dat ik eens naar mijn cv moest kijken om te zien welke rollen ik tijdens mijn studententijd heb vervuld, en daarbij de inhoud weg moest denken. Ik zag toen dat ik, onbewust, veel bestuurlijke posities had gehad.
Nadat ik wist dat een bestuurlijke positie bij me paste, had ik bedacht dat ik een management traineeship wilde doen. Wel kwam ik erachter dat veel van zulke traineeships van commerciële partijen kwamen en ik ben echt niet commercieel aangelegd. Ik wil wel iets doen waarbij ik maatschappelijk betrokken ben. Daarom ben ik bij Alliander gaan solliciteren. Simpel gezegd is Alliander er uiteindelijk verantwoordelijk voor dat je kunt gaan koken en je licht het doet als je thuiskomt. Toen ik solliciteerde, dacht ik dat ze me nooit zouden aannemen, maar Alliander bleek een bedrijf te zijn dat overtuigd is van het idee dat als je het graag genoeg wil, je het uiteindelijk wel kunt leren. Hire for attitude. Train for skills.”
Heb je baat bij de studie Nederlands binnen je huidige functie?
“Ja, honderd procent. Ik denk niet dat het er heel dik bovenop ligt, omdat ik bijvoorbeeld niet kan zeggen dat ik het vak ‘management’ heb gevolgd. Maar je bent als leidinggevende heel veel aan het praten, dus het is een heel talig beroep. Tijdens vergaderingen ben je continu bezig met informatieverwerking en met nadenken over hoe je informatie het beste kunt overbrengen. Hetzelfde geldt voor mailcontact of het opstellen of lezen van stukken. Je moet je taal ook steeds aanpassen aan de partij aan wie je de informatie moet doorgeven. Bovendien is de visie van een bedrijf of een afdeling uiteindelijk een verhaal.
Ik denk dat wat je leert tijdens de studie Nederlands, zoals informatieverwerking en een verhaal kunnen duiden, in hoge mate terugkomt in mijn beroep nu. Tijdens de studie Nederlands ben je bijvoorbeeld gewend om veel boeken te lezen en te praten over wat de personages drijft. Je komt er dan achter dat iemand anders een heel andere mening kan hebben over precies hetzelfde boek en er dus verschillende perspectieven bestaan. Eigenlijk is boeken lezen gewoon een heel snelle manier van heel veel mensen leren kennen. Ik denk dat dat ontzettend waardevol is als je leiding geeft.”
Waarom is de studie Nederlands waardevol?
“Bij Nederlands leer je de wereld duiden. Je leert naar verhalen en contexten kijken. Het is heel jammer dat veel mensen niet weten wat de studie Nederlands inhoudt. Daardoor lijkt veel afhankelijk lijkt te zijn van de kansen die je gegund worden, in plaats van dat het in de basis goed zit. Een studie als bedrijfskunde wordt meer dan Nederlands gezien als een studie ‘waar je wat aan hebt’, als je iets wil doen in het bedrijfsleven. Daar heb ik wel moeite mee, want ik heb soms het gevoel dat neerlandici zich meer moeten bewijzen dan anderen om ergens aangenomen te worden. Ik denk echt dat heel veel bedrijven baat kunnen hebben bij een paar mensen die Nederlands hebben gestudeerd, al is het maar voor betere beleidsstukken.”
Pek van Andel zegt
Mijn lerares Nederlands, ze was communist (rond 1960) C.C. ter Haar, op gymnasium in Hengelo, leerde mij: Lezen is ge-intensiveerde levenservaring, net als reizen. En ze gaf me Max Havelaar mee…