‘Dus, jij wilt docent Nederlands worden?’ Het is misschien wel een cliché geworden binnen de opleiding Nederlands, maar dit is zonder twijfel de meest gehoorde reactie als neerlandici in spe aan vrienden en familie vertellen dat ze Nederlands studeren. Je kán zeker docent Nederlands worden, maar er zijn nog zoveel meer mogelijkheden. Tijdens de cursus ‘Werkterreinen in de Neerlandistiek’, onderdeel van de master Neerlandistiek aan de Rijksuniversiteit van Groningen, oriënteren studenten zich op deze andere mogelijkheden. De excursies die ze voor deze cursus organiseerden brachten hen op onverwachte plekken…
Schatkamers en virtual reality
In de koele, zuurstofarme kluis van de Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek bewonderden de masterstudenten oude, zeldzame en kostbare boeken en handschriften. Maar het werk van allerlei specialisten bij de Bijzondere Collecties, waaronder neerlandici, beperkt zich niet tot het bewaren en bestuderen van deze cultuurschatten. Het team wil de oude, kostbare boeken graag ook ontsluiten voor een breed publiek. Zo is er een filmpje gemaakt over een van de topstukken: de Lutherbijbel, waarin Maarten Luther in de kantlijn Erasmus stevig bekritiseert om zijn visie op het christelijke geloof.
In een volgende excursie betraden de studenten een virtuele wereld. Biblionet Groningen, de overkoepelende organisatie voor bibliotheken in de provincie Groningen, heeft namelijk een VR-programma (Blic VR) ontwikkeld. Daarmee kun je door middel van virtual reality ervaren hoe het is om laaggeletterd te zijn. Biblionet zet zich in om laaggeletterdheid te bestrijden en kan daar de kennis van neerlandici over taalverwerving, leesbevordering en literatuur goed bij gebruiken. Als laatste excursie bezocht de groep studenten in de Friese hoofdstad het historisch en letterkundig centrum Tresoar. Daar gaf Jelle Krol, specialist in Friese literatuur, een rondleiding door de krochten van het gebouw. Daar bevindt zich de ‘schatkamer van Friesland’, waar veel Friestalige literatuur en literatuur over het verleden van Friesland wordt bewaard. Het werd duidelijk dat een meertalige provincie neerlandici interessante uitdagingen kan bieden, ook al spreek je geen Fries.
Carrièrecongres
Tot slot organiseerden de masterstudenten Neerlandistiek in samenwerking met de projectgroep profielversterking Nederlands op 25 oktober het carrièrecongres ‘De werkvloer op’. Daarin werden de carrièremogelijkheden voor bachelorstudenten inzichtelijk gemaakt en verhalen uit de stagepraktijk gedeeld. Twee masterstudenten die hun masterstage al hadden afgerond, vertelden over hun stage-ervaringen in een interview met universitair docent Femke Kramer. Marrit Claus liep stage bij uitgeverij Royal Jongbloed, waar ze direct erna aan de slag kon als assistent-uitgever. Tijdens haar stage verrichtte ze redactiewerk, en mocht ze een auteur begeleiden bij het schrijfproces van een boek.
Marloes Elbert liep redactiestage bij het literaire tv-programma Brommer op Zee van de VPRO. Ze werd echt in de redactie opgenomen en mocht onder andere meedenken over de inhoud van het programma en schrijvers interviewen. Op de vraag wat de grootste leeruitkomst van de stage was, reageerden Marrit en Marloes eensgezind. Allebei ontdekten ze dat ze meer kunnen dan ze van tevoren hadden verwacht. Daardoor keken ze met nog meer waardering terug op hun opleiding, en met meer zelfvertrouwen naar de toekomst: ‘Tijdens je studie ontwikkel je vaardigheden en manieren van denken, soms ook onbewust. Pas wanneer je die in de praktijk toepast, snap je echt hoe nuttig het was wat geleerd hebt.’
Journalist, redacteur, uitgever, communicatiemedewerker, projectleider, woordvoerder, beleidsmedewerker, onderzoeker, schrijver… Tijdens het congres waren dit enkele reacties van studenten en docenten op de vraag ‘Wat kun je worden met de studie Nederlands?’ De opsomming is slechts een greep uit de functies die neerlandici kunnen bekleden, maar geeft al een goed beeld van de verscheidenheid aan beroepsmogelijkheden. Maar je kan natuurlijk ook gewoon docent Nederlands worden!
Het congres ‘De werkvloer op’ organiseerden de masterstudenten Neerlandistiek voor het vak ‘Werkterreinen in de Neerlandistiek’, dat zich richt op het beroepsperspectief van neerlandici. In het vernieuwde masterprogramma krijg je als student de ruimte om het programma aan te passen aan jouw persoonlijke interesses. Ben jij geïnteresseerd in de master Neerlandistiek in Groningen? Meld je dan aan voor de mastervoorlichting op 23 of 24 november!
Jesse Nutma is masterstudent Neerlandistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen
Laat een reactie achter