Mirjam Renting, persvoorlichter bij de Erasmus Universiteit Rotterdam
Wat kun je eigenlijk worden met zo’n studie Nederlands, en hoe? Daar willen we graag zoveel mogelijk antwoorden op, voor alle huidige studenten, studiekiezers, en andere nieuwsgierige meelezers. In de toekomstrubriek van Jong Neerlandistiek verzamelen we interviews met afgestudeerden die een interessante baan hebben gevonden.
Mirjam Renting studeerde Nederlands en kwam erachter dat het werken op publiciteitsafdelingen haar goed ligt. Na acht jaar bij uitgeverijen te hebben gewerkt, maakte ze anderhalf jaar geleden de overstap naar de Erasmus Universiteit Rotterdam. Als persvoorlichter onderhoudt ze contacten met alle faculteiten, andere partijen binnen de universiteit en de media. Hoe helpt haar achtergrond in de neerlandistiek haar in deze baan?
Waarom ging je Nederlands studeren?
“Nederlands was altijd al mijn favoriete vak op de middelbare school. Ik hield van boeken en ik hield van taal, dus het was voor mij eigenlijk een heel vanzelfsprekende keuze. Ik had ook een heel leuke jonge docent in de bovenbouw van de middelbare school en daardoor dacht ik nog meer dat het wel een studie voor mij zou zijn. Ik heb nog steeds het boek dat ze me heeft gegeven tijdens de diplomauitreiking – Joe Speedboot van Tommy Wieringa – omdat ik haar eerste leerling was die Nederlands ging studeren.
In 2007 ben ik begonnen met mijn studie Nederlandse Taal en Cultuur aan de Universiteit Utrecht, met de specialisatie Moderne Nederlandse Letterkunde. Daarna volgde ik de master Literatuur en Cultuurkritiek, ook in Utrecht. Dat was toen net een nieuwe master, van alle moderne talen samen, en je kon je specialiseren in een bepaalde taal. Ik ging dus voor de Nederlandse track.”
Wat vond je leuk aan de studie?
“Ik had voor de studie begon al het gevoel dat de letterkunde het meest bij mij paste, maar ik vond het toch heel leuk dat het eerste jaar heel breed was met daarnaast ook taalkunde en taalbeheersing. Het is heel goed dat dat aangeboden wordt en je op basis daarvan kan kiezen wat je nou echt het interessantst vindt.
Het leuke aan mijn studententijd vond ik verder de mogelijkheid om allemaal dingen te proberen en er zo op een laagdrempelige manier achter te komen wat bij mij past. Ik heb heel veel gedaan tijdens mijn studie, en daar ben ik nog steeds heel blij om. Een semester naar het buitenland gaan bijvoorbeeld. Later is dat helemaal niet meer zo vanzelfsprekend, al helemaal niet als je Nederlands hebt gestudeerd. Ik heb in mijn bachelor stage gelopen aan University College London en tijdens mijn master aan UC Berkeley in Californië. Daar gaf ik les aan studenten die Nederlands studeerden; zo leer je je eigen taal van een heel andere kant bekijken en kon ik onderzoeken of het onderwijs iets voor mij was.”
Waar ben je na je studie gaan werken?
“Omdat een literaire uitgeverij mij een toffe werkomgeving leek, ben ik in mijn master ook nog stage gaan lopen bij Uitgeverij Nieuw Amsterdam, op de afdeling marketing en publiciteit. Dat beviel erg goed. Na mijn afstuderen heb ik weer contact opgenomen met mijn oud-collega’s daar en toen hadden ze net iemand nodig, dus dat ging heel makkelijk. Daarna heb ik bij nog twee andere uitgeverijen gewerkt: Singel Uitgeverijen en A.W. Bruna Uitgevers. Marketing was soms onderdeel van mijn werk, maar ik vond publiciteit het leukst: het contact met media en journalisten. Ik heb daar met veel plezier gewerkt, maar na acht jaar in de uitgeverijwereld was ik toe aan een nieuwe uitdaging.
Toevallig zag ik op dat moment een vacature voorbij komen van persvoorlichter aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Toen ik de vacature las, dacht ik: dit is eigenlijk alles wat ik leuk vind én kan. Ik zat in een luxepositie, want ik had gewoon een baan waar ik niet weg hoefde, dus ik ging op m’n gemak naar de sollicitatie, want er zou geen man overboord zijn als het hem niet zou worden. Maar er was van beide kanten een klik, en gelukkig deden ze er totaal niet moeilijk over dat ik op dat moment al zes maanden zwanger was. Het is nu anderhalf jaar geleden dat ik daar ben begonnen.”
Hoe ziet je baan eruit?
“Ik ben persvoorlichter voor de Erasmus Universiteit als geheel, dus ik heb veel contact met de faculteiten en andere delen van de organisatie. Deels is mijn baan reactief. Er komen allerlei vragen bij ons binnen van verschillende media. Soms heeft een krant bijvoorbeeld informatie nodig voor een artikel, en dan moet ik weten bij wie ik binnen de universiteit moet zijn om een goed antwoord te kunnen geven. Dat is soms wel een uitdaging, want het is zo’n grote organisatie. Het gaat in mijn werk niet alleen om de feitelijke inhoud, maar ook hoe je de informatie overbrengt: ik ben dagelijks bezig met strategisch communicatieadvies en reputatiemanagement.
In deze baan kan ik ook veel zelf schrijven. Ik zend bijvoorbeeld persberichten uit als iets binnen de universiteit aandacht verdient. Ook schrijf ik speeches en voorwoorden namens het college van bestuur voor bijvoorbeeld almanakken, evenementen of introductieweken. Daar komt mijn liefde voor taal in terug en ik haal dan ook veel voldoening uit het schrijven. De studie Nederlands heeft me wel echt geleerd om (eigen en andermans) teksten van een afstandje te bekijken en zo te kunnen inschatten of de boodschap goed overkomt bij het beoogde publiek.”
Laat een reactie achter