Op 8 februari 2024 was het precies 200 jaar geleden dat Rhijnvis Feith (1753-1824) overleed. Deze Nederlandse jurist, vrijmetselaar en politicus schreef poëzie, romans en publiceerde brieven over uiteenlopende onderwerpen, reisverslagen en columns. Tot zijn bekendste werken behoren Julia (1783), Ferdinand en Constantia (1785) en Het graf (1792).
Voor Peter Altena was die bijzondere sterfdag reden om op de begraafplaats in Zwolle een plechtigheid bij te wonen bij het monument ter ere van de dichter. Hij deed er op Neerlandistiek verslag van.
De Werkgroep Bilderdijk greep het 200e sterfjaar van Feith aan om – in samenwerking met de Stichting Cultureel Erfgoed Geslacht Feith – op vrijdag 29 november in de Universiteitsbibliotheek Leiden een gratis symposium rond de schrijver, patriot, burgemeester en vriend van Bilderdijk te organiseren (zie hier).
Mij inspireerde dit gedenkjaar om het gelegenheidswoordenboekje Ach en wee te vervaardigen, dat hier te vinden is. Het telt 71 woorden uit het werk van Feith, een voor elk levensjaar. Alle komen ze voor als lemma in het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT). Moeilijk was het niet om die te vinden. In totaal herbergt dat woordenboek bij meer dan 1000 trefwoorden een of meer citaten uit dertien verschillende titels. Misschien een reden om het werk van Feith eens te (her)lezen.
Bas Jongenelen zegt
Herlezen kan bijv. met deze hertaling: https://kleineuil.nl/boeken/julia/
Lotte Jensen zegt
Prachtig, Roland!