Jeanine Hofsteenge, journalist bij RTV Drenthe
Wat kun je eigenlijk worden met zo’n studie Nederlands, en hoe? Daar willen we graag zoveel mogelijk antwoorden op, voor alle huidige studenten, studiekiezers, en andere nieuwsgierige meelezers. In de toekomstrubriek van Jong Neerlandistiek verzamelen we interviews met afgestudeerden die een interessante baan hebben gevonden.
Jeanine Hofsteenge wilde tandarts worden, maar is een heel ander pad ingeslagen. Als journalist bij RTV Drenthe stond ze te vloggen bij de TT in Assen en werd ze voor een serie over verdwenen dorpscafés genomineerd voor de Noorderpersprijs. Hoe kwam iemand met een droom om tandarts te worden bij een studie Nederlands en vervolgens in de journalistiek terecht?
Waarom ben je Nederlands gaan studeren?
“Eigenlijk wilde ik tandarts worden, maar ik werd uitgeloot voor Tandheelkunde. Ik besloot me het volgende jaar weer in te schrijven en in de tussentijd Nederlands te gaan studeren. De rest van de medische hoek trok me namelijk niet zo. Hoewel ik Nederlands heel leuk vond, deed ik niet supererg mijn best, omdat ik nog steeds dacht tandarts te worden. Nadat ik drie keer was uitgeloot voor Tandheelkunde, besefte ik toch iets te moeten maken van die studie Nederlands. Toen kreeg ik de smaak te pakken. Ik heb de specialisatie Moderne Nederlandse Letterkunde gedaan en ook nog een groot gedeelte van de specialisatie Taalbeheersing.”
Waar werd je enthousiast van toen je echt je best ging doen voor de studie?
“Mijn bachelorscriptie schrijven ging verrassend goed. Ik vergeleek daarin het spiegelmotief in De draaideur van A.F.Th van der Heijden met de Narcissusmythe van Ovidius. Mijn begeleider vroeg naderhand of ik de onderzoeksmaster wilde gaan doen en dat leek me heel leuk. Maar ik had me ook net verdiept in de master Journalistiek en dat zag ik ook wel zitten. Ik stond toen echt op een kruispunt en vroeg mezelf af wat ik wilde. Uiteindelijk werd het toch Journalistiek, omdat ik dat maatschappelijk relevanter vond.”
Hoe zag de master Journalistiek eruit?
“Journalistiek is bij Letteren misschien wel de meest praktische master die je kunt doen. Het sprak mij heel erg aan dat je heel veel ging dóén. Een stage was daar ook onderdeel van. In mijn jaar ging bijna iedereen voor zijn stage naar Hilversum. Ik ging naar RTV Drenthe. Dat kwam deels doordat ik geen studiebeurs meer had, omdat ik al te lang studeerde. Maar ik kom zelf ook uit Drenthe, dus het leek me daarnaast echt heel leuk. Het is uiteindelijk zo goed bevallen dat ik er ben blijven hangen. Nu werk ik er nog steeds.”
Wat doe je precies bij RTV Drenthe?
“Ik ben verslaggever en maak stukjes voor de tv en radio. Ook schrijf ik artikelen en doe ik projecten. Soms doen we heel gekke dingen. Ik heb bijvoorbeeld een vlogserie gemaakt bij de TT in Assen. Ook heb ik een zomerserie gemaakt: ‘Eén met de jas aan’. Dat was een serie die ging over de teloorgang van Drentse dorpscafés. Het was een heel mooi en persoonlijk project, want mijn ouders hadden vroeger een café en dat is ook verdwenen. Met dit project ben ik begin dit jaar genomineerd voor de Noorderpersprijs, wat een geweldige eer was.”
Wat maakt het werk bij RTV Drenthe zo leuk?
“Presenteren en interviewen vind ik heel leuk. Bij een interview is het bijzonder dat je in heel korte tijd iemands vertrouwen moet zien te winnen. Ik vind het iets heel moois als iemand die jij interviewt jou vertrouwt met zijn verhaal. Ik krijg trouwens heel vaak de vraag of ik niet naar Hilversum moet, alsof dat echt een soort einddoel is. Maar het mooie aan een kleinere omroep vind ik dat je van alles tegelijk doet, in plaats van één ding. In Drenthe hangt er bovendien een bijna familiaire sfeer. Er is helemaal geen haantjesgedrag en dat bevalt me wel, want daar kan ik helemaal niet tegen.”
Hoe helpt de studie Nederlands je in deze baan?
“Binnen de journalistiek is taal de basis van alles, zowel op de tv en radioals in artikelen. Tijdens de studie Nederlands leerde ik bijvoorbeeld dat wat achteraan een zin staat nadruk krijgt. Als ik een headline schrijf, denk ik daar aan. Ook heb ik nog altijd veel aan wat ik heb geleerd op het gebied van methodes om onderzoek te doen.”
Zou je mensen die journalist willen worden aanraden om dezelfde route als jij te bewandelen?
“Om heel eerlijk te zijn heb ik weleens gezegd dat ik beter hbo journalistiek had kunnen doen. Dan kom je gewoon eerder op de plek waar je moet zijn. Maar zelf wist ik eerst nog niet naar welke plek ik toe wilde. Als je nog niet precies weet waar je terecht wil komen, maar je taal gewoon interessant vindt, dan denk ik dat Nederlands een heel goede basis is voor van alles. Zeker ook voor journalistiek.”
Laat een reactie achter