Wat kan het Instituut voor de Nederlandse Taal voor jou als student betekenen?
Misschien heb je een van deze producten weleens gebruikt of heb je erover gehoord: het Algemeen Nederlands Woordenboek of Woordenlijst.org. Veel studenten weten niet dat deze taalhulpmiddelen afkomstig zijn van het Instituut voor de Nederlandse Taal.
Het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) is hét kennisinstituut voor iedereen die iets wil weten over het Nederlands door de eeuwen heen. Jij en al je medestudenten kunnen hier dus terecht om kennis op te doen over de spelling, vorm, betekenis en het gebruik van woorden, maar ook voor taaladvies en terminologie ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel lees je wat het Instituut voor de Nederlandse Taal voor jou kan betekenen.
Taalmaterialen
Het Instituut voor de Nederlandse Taal staat vooral bekend om de vele taalmaterialen (woordenboeken of -lijsten) die het instituut aanbiedt, gecategoriseerd in hedendaags en historisch Nederlands. Deze materialen kan je als student bijvoorbeeld gebruiken voor onderzoek naar de Nederlandse taal. Hieronder staan de meest relevante producten voor jou als student op een rijtje:
Hedendaagse woordenboeken
Het Algemeen Nederlands Woordenboek (ANW)
Van dit woordenboek kan je je gehele studententijd gebruikmaken. In dit gratis online woordenboek worden namelijk tal van woorden vanaf 1970 zeer uitgebreid beschreven. Wanneer je naar een woord zoekt, krijg je niet alleen de definitie van het woord te zien, maar ook andere relevante taalkundige informatie zoals: de vorm van het woord, de woordsoort, de spelling van het woord, de uitspraak, de woordfamilie en spreekwoorden waarin het trefwoord in voorkomt.
Het Woordenboek van Nieuwe Woorden (WNW)
Ben jij geïnteresseerd in de betekenis van nieuwe woorden? Dan is dit woordenboek misschien wel iets voor jou. In dit woordenboek staan namelijk niet alleen nieuw gevormde (leen)woorden omschreven, maar ook bestaande woorden met een nieuwe betekenis. Daarnaast kan je veel nieuwe samenstellingen vinden, waarin bestaande woorden verkort zijn (alcoholvrij + vrijmibo = alcoholvrijmibo). Ook in dit woordenboek kan je net als in het ANW niet alleen de beschrijving van het trefwoord vinden, maar ook informatie over het woord zelf en het woord in gebruik. Wat dit woordenboek bijzonder maakt, is dat je ook informatie krijgt over de herkomst en de periode van de opkomst van het woord. De vroegste datering van het inheemse woord alcoholvrijmibo was bijvoorbeeld in 2020.
Hedendaagse spelling
Woordenlijst.org / Het Groene boekje
Ben jij geïnteresseerd in de spelling van Nederlandse woorden? Dan is dit product misschien wel wat voor jou. Op Woordenlijst.org vind je een uitgebreidere versie van het Groene Boekje, dé lijst met de officiële spelling van het Nederlands. Naast de officiële spelling van woorden vind je bijvoorbeeld het meervoud van woorden (museums/musea) en alle vormen van het werkwoord (lachte/gelachen), gefilterd op de woordsoort. Tot slot vind je ook van ieder trefwoord het verkleinwoord, de afkorting als die er is en betekenis van woorden die hetzelfde klinken.
Historische woordenboeken
De Geïntegreerde Taalbank
Naast taalmateriaal van hedendaags Nederlands biedt het INT ook taalmateriaal aan op het gebied van historisch Nederlands. Het INT stelt meerdere wetenschappelijke woordenboeken beschikbaar, in één online zoekapplicatie. In deze zoekapplicatie komen de volgende woordenboek aan bod: Oudnederlands Woordenboek, Vroegmiddelnederlands Woordenboek, Middelnederlandsch Woordenboek en Woordenboek der Nederlandsche Taal. Deze woordenboeken beschrijven samen de Nederlandse woordenschat van 500 tot 1976 en als je in een oude tekst een onbekend woord tegenkomt, kan je het hierin opzoeken.
Taaladvies
Taaladvies.net
Bij het Instituut voor de Nederlandse Taal kan je niet alleen voor woordenlijsten en -boeken terecht, maar ook voor taaladvies. Bij Taaladvies.net vind je antwoorden op al je taal- en spellingsvragen. De website is overzichtelijk ingedeeld in de categorieën: grammatica, spelling, leestekens, woordgebruik, uitspraak en klemtoon. Per categorie kan je gericht zoeken naar informatie. Daarnaast kan je ook informatie vinden over het schrijven van teksten, brieven en e-mails.
Corpusonderzoek
Tot slot kan je ook voor corpusonderzoek bij het Instituut voor de Nederlandse Taal terecht. Het INT biedt meerdere corpora aan, waarin teksten verzameld zijn die je kan gebruiken bij het bestuderen en beschrijven van de Nederlandse taal. De volgende corpora zijn handig voor studenten:
Corpus Hedendaags Nederlands
Dit is een grote tekstverzameling, die bestaat uit meer dan 2.500.000 hedendaags Nederlandse teksten uit: kranten, tijdschriften, journaaluitzendingen, blogs, websites en romans. Om hier gebruik van te kunnen maken moet je wel inloggen met een account van een universiteit of hogeschool.
Couranten Corpus
Hierin vind je Nederlandse kranten die afkomstig zijn uit de zeventiende eeuw. Het corpus bevat 13 kranten en ruim 100.000 artikelen. Wanneer je zoekt op een trefwoord, word je automatisch verwezen naar de juiste tekst in een van de 13 kranten. De informatie in het corpus is voor jou als student handig om te gebruiken voor als je bijvoorbeeld wil weten hoe werkwoorden in de zeventiende eeuw vervoegd werden en welke geneesmiddelen er te koop werden aangeboden.
Kortom, het Instituut voor de Nederlandse Taal is voor iedereen die iets wil weten over het Nederlands door de eeuwen heen. Het INT biedt vooral veel taalmaterialen en terminologie aan, die gecategoriseerd zijn in hedendaags en historisch Nederlands. Daarnaast kan je als student niet alleen voor woordenlijsten en -boeken terecht, maar ook voor taaladvies. Tot slot ben je voor corpusonderzoek hier ook aan het juiste adres. Naast ChatGPT is het INT voor studenten dan ook een waardevolle bron en taalhulpmiddel.
Laat een reactie achter