Jong Neerlandistiek presenteert de winnaar van de schrijfwedstrijd ‘neologisme’.
Stel je voor dat je iemand leert kennen die je aantrekkelijk vindt en je voelt de behoefte om een stapje verder te gaan. Alleen bij de gedachte om hierover te praten, voel je je wat ongemakkelijk. Hoe weet je eigenlijk zeker of jouw verlangen wederzijds is? Nou, daar komt passend taalgebruik om de hoek kijken. In deze situatie is het belangrijk dat je van elkaar begrijpt wat de ander wil en of diegene instemt met seksuele handelingen. Dit helpt om ervoor te zorgen dat over niemands persoonlijke grenzen heengegaan wordt. In deze blog wil ik aan de hand van ‘consentelligentie’ en voorbeelden laten zien dat een open gesprek over seksuele verwachtingen, grenzen en verlangens helemaal niet zo eng hoeft te zijn.
Consentelligentie
Heb je weleens gehoord van consentelligentie? Geen zorgen als het antwoord nee is, want ik heb dit woord namelijk zelf bedacht. Maar waar komt het eigenlijk vandaan? Ik heb dit neologisme (nieuwe woord) samengesteld door de termen ‘consent’ en ‘intelligentie’ te combineren. ‘Consent’ is afgeleid van het Oudfranse ‘consente’ (overeenstemming), dat zijn oorsprong vindt in het Latijnse ‘consentire’ (het eens zijn), en opgebouwd is uit ‘com’ (samen) en ‘sentire’ (voelen). In de loop der tijd heeft consent zich ontwikkeld tot een begrip als reactie op veranderingen en nieuwe normen met betrekking tot relaties en seksualiteit.
Consent is de laatste jaren veelbesproken. Maar wat houdt het nu precies in? Het gaat over wederzijdse toestemming, vooral bij intieme handelingen. Het betekent dat er een duidelijke ‘ja’ wordt gegeven zonder enige vorm van dwang, manipulatie of druk. Met de groeiende aandacht voor seksueel geweld en het belang van het respecteren van persoonlijke grenzen is consent actueler dan ooit. De #MeToo-beweging heeft bijgedragen aan het vergroten van bewustzijn over het belang van consent en geleid tot veel gesprekken over het creëren van veilige omstandigheden. Door intelligentie te koppelen aan consent, wil ik de nadruk leggen op het verstandelijke vermogen om open, bewust en respectvol te communiceren over wederzijdse toestemming in intieme situaties
Con-sen-tel-li-gen-tie (de; v)
- Het verstandelijk vermogen om op een open, bewuste en respectvolle manier te communiceren over wederzijdse toestemming in intieme situaties.
- Consentelligente communicatie: een open, bewuste en respectvolle dialoog waarbij alle betrokkenen in staat zijn om hun verwachtingen, grenzen en verlangens uit te drukken.
Oké of niet oké
Consentelligentie gaat dus over meer dan simpelweg toestemming vragen of gevraagd krijgen; het gaat erom te weten hoe je dit respectvol en bewust kunt doen. Om te laten zien dat een consentelligent gesprek helemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn, laat ik 5 gesprekssituaties met uitingen zien die aantonen hoe over intimiteit gepraat kan worden.
- Starten (Opening)
Begin een gesprek over jullie relatie. Het doel is dat iedereen zich goed voelt om te praten over wat ze denken en voelen.
- Ja of nee zeggen (Instemming)
Vraag duidelijk of het oké is om verder te gaan. Hierdoor zorgen jullie ervoor dat jullie het allebei eens zijn en dat niemand zich ongemakkelijk voelt bij wat er gebeurt.
- Grenzen stellen (Grenzen)
Laat merken dat jullie elkaars persoonlijke grenzen serieus nemen. Dit moedigt aan om te praten over wat wel en niet fijn is.
- Van gedachten veranderen (Bedenken)
Begrijp dat iemand van gedachten kan veranderen zonder dat dit een probleem is. Het geeft de ruimte om eerlijk te zijn en het gesprek open te houden.
- Controleren hoe het gaat (Check-in)
Vraag regelmatig aan elkaar of alles nog steeds goed voelt. Zo weten jullie zeker dat iedereen zich op zijn gemak voelt. Dit stimuleert een blijvend open gesprek en geeft de kans om eventuele zorgen te delen.
Dan gaat alle spanning toch weg?
Nee, integendeel! Consentelligente communicatie gaat juist over het vermijden van onduidelijkheden en zorgt ervoor dat je allebei weet wat je kunt verwachten en wat de ander fijn vindt. Het creëert een veilige en open ruimte waarin jij samen met degene die je aantrekkelijk vindt kunt praten over wat je wil, wat je niet wil en waar je naar verlangt. Door consentelligent te zijn, kunnen we misverstanden voorkomen en leuke seksuele handelingen bevorderen. Dus, als je dacht dat praten over intimiteit ongemakkelijk was, maak je geen zorgen – het wordt allemaal een stuk leuker met consentelligentie!
i love zegt
❤️❤️❤️
Lou zegt
Heel knap! Verplichte leerstof voor iedereen.
Ingrid Toth zegt
toen mijn latere man (en ik was aktijd van “vriende, lovers, prima –trouwen, mij niet gezien”) mij verleidde (zowel emotioneel als seksueel) vroeg hij terwijl hij van de eerst vastgehouden hand langs mijn arm omhoog ging, bij elke volgende handbreedte “is this okay?” — waanzinnig sexy, dat. (hopelijk) ten overvloede: hij deed dit niet met dodelijke ernst… Maar wel oprecht gemeend
klaasdeschrijver zegt
Ik vind het verhaal mooi. Mijn vrouw en ik communiceren ook heel open over intimiteit.
Van het neologisme ben ik minder gecharmeerd.
Frank zegt
Nee. Het woord komt op mij over als een gezochte en lelijke constructie, waarbij de bedoeling zeker niet onmiddellijk duidelijk is. Consent kan over zoveel dingen gaan en wijst niet zonder meer naar seksuele toenaderingstoestanden (plagerig glimlachje). Althans, in het Engels. Mogelijk doet het dat wel als het in het Nederlands uitsluitend die betekenis zou hebben – dat weet ik niet. Poe poe ! het wordt alles vrij ingewikkeld voor Nederlanders die ook Engelse teksten lezen. Ik denk dat je de begrippen consent (als het Engels nu echt moet) en seksuele toenadering veel beter naast elkaar, en toch naar elkaar verwijzend, kunt gebruiken. Vriendin tegen vriendin: hij was heel consentintelligent. Ent en int achter elkaar, dat wordt al een heel probleem om dat goed uit te spreken. Hilariteit alom.
Frank zegt
Excuses ! Ik had het woord niet goed gelezen. In de hoek met mij. Maar nu vind het woord nóg onduidelijker …