Ten tijde van een leescrisis, is er een groep lezers die hun passie voor boeken en lezen viert binnen online lezersgemeenschappen. Binnen online lezersgemeenschappen, zoals BookTok op TikTok, Bookstagram op Instagram en BookTube op YouTube, worden foto’s en video’s gedeeld met boekentips, leeservaringen en allerlei activiteiten rondom het lezen heen. Sommige jongeren geven aan zelf een passie voor lezen (her)ontdekt te hebben dankzij deze gemeenschappen. Voor haar promotieonderzoek aan Universiteit Utrecht onderzoekt Semmy Claassen deze online lezersgemeenschappen en eventuele mogelijkheden daarvan voor het voortgezet literatuuronderwijs. Momenteel onderzoekt ze via een vragenlijst wat de werkzame elementen van online lezersgemeenschappen zijn. Met deze vragenlijst wil ze identificeren wat deze online lezersgemeenschappen zo aantrekkelijk maakt voor jongeren. In vervolgonderzoek wordt bestudeerd of de werkzame elementen van online lezersgemeenschappen benut kunnen worden in het voortgezet literatuuronderwijs.
Semmy zoekt respondenten van 12 t/m 35 jaar uit Nederland en Vlaanderen die de anonieme vragenlijst willen invullen. Ben je werkzaam in het voortgezet onderwijs en zie je mogelijkheid om de vragenlijst af te nemen in de klas? Semmy hoort graag van je via een mail naar s.claassen@uu.nl. De vragenlijst kan afgenomen worden in alle leerjaren en niveaus van middelbare scholen in Nederland en Vlaanderen bij leerlingen vanaf 12 jaar.
16-35-jarigen kunnen de vragenlijst zelfstandig via deze link invullen.
Wil je op de hoogte blijven van het onderzoek? Je kan je aanmelden voor de nieuwsbrief via een mail naar s.claassen@uu.nl.
Laat een reactie achter