Stel je voor: je wandelt door de schilderachtige straatjes van Brugge, omringd door eeuwenoude gevels en middeleeuwse charme. Plots hoor je iemand zeggen: “Ik ben van stokers hond gebeten.” Geen paniek! Dit betekent niet dat er een agressieve hond op vrije voeten is. Dit betekent dat deze persoon simpelweg teveel heeft gedronken.
Deze zin komt uit het Brugs dialect. Dus, mocht je ooit in Brugge een pintje te veel drinken en de volgende dag een zwaar hoofd hebben, dan weet je wat je moet zeggen: “Ik ben van stokers hond gebeten!”
Dit onderdeel “Dialect van de week” is leuk maar ik mis toch elke week een beetje diepgang.
Dus ging ik maar zelf opzoek naar deze hond van de stoker. De stoker is niet de compagnon van de machinist maar werkt in de plaatselijke brouwerij, de bierbrouwerij wel te verstaan.
En zoals je hondsdolheid kunt krijgen als je gebeten wordt door een hond zo komt er genoeg alcohol in je bloed na een beet van deze viervoeter.
« Inderdaad werd in de kluchtspelen der 17de eeuw de drank, en vooral het bier, toenmaals de drank bij uitnemendheid, als een kwaadaardige, bijtende hond voorgesteld, zooals blijkt uit de uitdrukking: van den Delftschen hond gebeten zijn, d.i. dronken zijn. Men weet Delft was
Een stadt, daer welvaert was, en die haer leckre Bieren
Met groote menichte, door Neêrlant kon vertieren.
Dat het hondje dus juist uit die stad moest komen, is wel eenigszins te begrijpen, ofschoon het evengoed uit Rotterdam, Weesp, Haarlem of Nijmegen, waar ook bier gebrouwen werd, geboortig zijn kon.
Dat men in Vlaanderen eveneens bij een roes aan den beet van een hond gedacht heeft, blijkt uit hetgeen De Bo, bl. 437 vermeldt nl. van stokers hond gebeten zijn, d.i. dronken zijn. »
Bron: Tijdschrift voor Nederlandse Taal- en Letterkunde. Jaargang 12 (1893)
https://www.dbnl.org/tekst/_tij003189301_01/_tij003189301_01_0029.php
Het zou mij wat waard zijn als de inzendingen wat meer vertellen over de plaatselijke uitdrukking. Verder denk ik niet dat een dronkaard dit over zichzelf zegt maar dat andere dit zullen doen, maar ik kom dan ook niet uit Brugge (of Delft).